2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Végre megtaláltam a kész réteslap gluténmentes megfelelőjét! Nem véletlenül szeretem annyira az ázsiai konyhákat. Legutóbbi beszerzőkörutamon vettem egy csomag rizslapot a kedvenc ázsiai boltomban. Nagyon sokféle méretben és formában elérhető: volt négyzet, kör, körcikk alakú is, én 16x16cm-es négyzetet vettem. Mire jó ez? Ha megnedvesítik, szépen meglágyul, és mindenféle dolgokkal lehet megtölteni. Nyersen is ehető, de szép ropogósra ki is lehet sütni olajban.
Összetételét tekintve rizsliszt, tápiókakeményítő, só, víz, tehát gluténmentes. Szénhidrát-táblázat nem volt rajta, az összetevők alapján 80g CH/100g-ra tippeltem. Egy lap 6-7g, tehát kb. 5g szénhidrátot tartalmaz. Az összetevői alapján gondolhatnátok, hogy a glikémiás indexe nem túl kedvező, de mivel csak finom, ropogós zöldségekkel fogjuk megtölteni, amik bőven túlerőben lesznek, szerintem ez nem gond.
A rizslapos tavaszi tekercs egyébként vietnámi étel, a kínaiak, indiaiak búzalisztből készült tésztába csomagolják a zöldségeket. A rizslappal szerintem még sokat fogok kísérletezni, mert sok fantáziát látok benne, és kedvező árban is van: 500g-ot vettem 1000Ft körül. Ez egy jó nagy csomag, sok-sok lapocska van benne.
Hozzávalók kb. 15 tekercshez:
15 rizslap
1 nagyobb sárgarépa (175g volt)
2 kisebb újhagyma, főleg a fehér rész (40g volt)
500g káposzta (egy kis fej fele)
1-2 ek. gluténmentes (tamari) szójaszósz
só
kókuszzsír
Tekercseljünk:
1. Először készítsük el a tölteléket. Ehhez a zöldségeket szeleteljük/reszeljük szép vékonyra. (Én a konyhai robotgépemet használtam.) Majd 1 ek. kókuszzsíron futtassuk meg a kipréselt fokhagymát, és adjuk hozzá a szép hosszú, vékony csíkokra szeletelt zöldségeket. Mehet bele a szójaszósz és még só ízlés szerint. Addig kevergessük a forró olaj felett, amíg a zöldségek kezdenek egy kicsit megsülni. Ez csak pár perc, nem kell teljesen megpárolni őket. Az a jó, ha kicsit ropogósak maradnak, a tekercsben úgyis megsülnek majd.
2. A tekercseléshez szükségünk lesz egy vágódeszkára, amin dolgozhatunk, és egy tál vízre, amiben meg tudjuk nedvesíteni a rizslapokat. A lapok így néznek ki szárazon:
A lapokat húzzuk át egy lassabb mozdulattal, néhány másodperc alatt a vizes tálon/tálcán, majd tegyük félre.
Kb. fél perc, mire a lap meglágyul annyira, hogy hajtható legyen. Itt látszik, hogy a bal oldali már jó, a jobb oldali még kemény, pedig egymás után, pár másodperc különbséggel mártottam meg őket:
3. Most töltsük meg a tekercseket. Én jó egy evőkanállal tettem mindegyik lapra a töltelékből, de lehet kicsit ducibbra, vagy apróbbra is hagyni.
Ha lágy a lap, hajtsuk a töltelékre az alsó harmadát:
Majd a két oldala következik:
Végül tekerjük fel:
Kész is az első tekercs!
4. Ezután következett az a történelmi pillanat, amikor kókuszzsírban sütöttem ki valamit. Mármint hogy sok kókuszzsírban.
Egy kisebb edényben felmelegítettem kb. fél centinyi kókuszzsírt, és abban kisütöttem a tekercsek mindkét oldalát. Pár perc alatt kész is volt.
Ilyen helyesek lettek:
Amire feltétlenül figyeljetek oda a tekercsek készítésénél:
Csak annyi lapot nedvesítsetek be, amennyivel egyszerre dolgozni tudtok.
Ha a lap nem elég lágy, ne mártsátok újra vízbe, hanem várjatok egy kicsit, amíg megszívja magát vízzel, és jó lesz.
Ha kiszáradt, és nem hajlik, törik, a kezetekkel nedvesítsétek be egy kicsit.
És végül a legfontosabb: a nedves rizslap ragad! Mindenhova: a tekercsek egymáshoz, sütés közben az edény falához, és megintcsak egymáshoz. Használj fa konyhaeszközt a megfordításukhoz, ahhoz nem ragaszkodnak.
Tipp: ha meg szeretnétek fordítani a tekercset, vagy ránézni, hogy vajon megsült-e már, de nem nagyon mozdul, leragadt, akkor még nem jó. Nyugi, fel fog jönni az edény aljáról, ha már megsült. Fordításkor csak arra figyeljetek, hogy ne érjenek egymáshoz sülés közben sem a tekercsek, mert összegyógyulnak.
Ennyi óvintézkedés után azért megjegyzem, hogy nekem az első 10 tekercsemből egy szakadt ki, mert nem voltam elég türelmes vele, és egyszer ragadtak össze, de még éppen sikerült szétműteni őket. Összességében véve, a rizslapokkal dolgozni könnyű, mindenképpen próbáljátok ki!
Ebből a mennyiségből kb. 15 tekercsre futja, mi zöldborsófőzelékhez ettük feltétként, és csak úgy magában, vacsorára is, mert nagyon finom! Egy tekercsek szénhidráttartalma a zöldségekkel együtt kb. 9gCH/db.
Megkóstoljátok?
mclahlan mondta
De kár, hogy itt a környékünkön 40 km-en belül nincs olyan hely, ahol be lehetne szerezni a rizslapokat! 🙁
Zsuzsanna mondta
Rétes – diós, almás, stb., baklava – erre mind jó lehet!
Mindenmentes Nóri mondta
Hát, én is 2-3 havonta egyszer jutok el ebbe a boltba, ilyenkor tankolok fel olyan nélkülözhetetlen dolgokat, mint gluténmentes szójaszósz, wasabi, rizsecet, nori lapok, rizslapok, és nézelődök új dolgok után. Én így szórakozom. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, lehetne vele ilyen irányba is kísérletezni. Nekem egyelőre más terveim vannak, de ha közben feltalálsz valami érdekeset, mindenképpen tudósíts!
Girasole mondta
elárulod, hogy hol van ez a bolt?
Mindenmentes Nóri mondta
Persze 🙂 Az Ázsia Bt.-ben vettem a Fővám téren, de biztosan máshol is lehet kapni. Egyébként a "Hozzávalók – mit, hol?" fülön az összes boltot összeszedtem, ahova járok, ott mindent megtalálsz.
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Sütőben, kis kókuszzsírral megspriccelve nem működik?
Köszi,
Adri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
sajnos nem. Próbáltam, de nem volt az igazi: nem sült szép pirosra és ropogós sem lett.
Üdv,
Nóri
Schnappy mondta
Nagyon guszta, vajon neten lehet rendelni valahol?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Én még nem találtam webshopos lehetőséget rizslapokhoz…
Anna mondta
Lehet rendelni a neten, több helyen is, igaz, főleg kör alakúakat:
http://culinaris.hu/item/bahn-trang-viet-nam-rizslap-16-cm-500g – 16 centis
http://culinaris.hu/item/bahn-trang-viet-nam-rizslap-22-cm-500g – 22 centis
http://www.dietas-etelek-webshop.hu/rizslap18cm_624
http://webaruhaz.dietabc.hu/?modul=applPGeri&tab=products&prodID=4316734047867
Anna mondta
És e voilá, találtam szögleteset is 🙂
http://www.fuszeraruhaz.hu/termek/elelmiszerek/teszta-es-rizs/szogletes_rizslap
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, én pont ilyennel készítettem a bejegyzésben szereplő tekercseket. 🙂
Névtelen mondta
Én pároltam benne halat és zöldséget is! Tegyetek alá káposztalevelet vagy salátalevelet mert ragad!!! A