2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nem szeretnék azzal kapcsolatban állást foglalni, hogy a tehéntej egészséges-e vagy sem. Én azért hagytam fel anno a tehéntejjel, mert 100ml tejben 4,5g szénhidrát van, ami egy pohárban már 10g, és el is vitte a fél tízóraimat… Később olvastam, hogy ráadásul a tej nagyobb inzulinválaszt vált ki, mint amennyit a szénhidráttartalma indokolna, így annak idején a kávémban szójatejre cseréltem, mert abból találtam olyat, amiben csak 2,5g CH/100ml.
Elkezdtem gondolkodni, hogy tulajdonképpen nem olyan nagy kaland házilag növényi tejet készíteni, de melyik növényből lenne a legjobb tejet készíteni?
Akik „csak” tejérzékenységgel küzdenek, gyakran készítenek otthon zabtejet vagy rizstejet, ami elérhető árban van, de magas (~10gCH/100ml) lesz a szénhidrát-tartalma, így ebben a diétában nem szerencsés.
Következő ötlet a mandulatej, ill. kókusztej volt. Az előbbi receptje(i) mindjárt következnek, a kókuszé majd később. A kókusz nagyon finom, de elég erősen kókusz ízű, ami nem minden receptben szerencsés, ugyanakkor a zsírsavösszetétele nagyon egészséges. Ebből a szempontból jobb a mandula, mert sokkal diszkrétebb íze van, viszont sok omega-6 zsírsavat tartalmaz. A legtutibb megoldás, amit találtam, az a kendermag lenne (Z itt elvesztette a fonalat, nektek még megvan? ;)), mert a kendermagban az omega 3:6 zsírsavak aránya 1:3, ami elég közel van a kívánatos 1:2-höz. Sajnos a kendermag kissé borsos áron kapható, így maradok a mandulánál és eszem inkább tengeri halat, hogy behozzam az omega-3 lemaradást.
Egyébként az itt (és még sok máshol) leírt módszerrel bármilyen magból lehet tejet készíteni, csak a mag-víz arányt kell megtalálni.
A mandulatejről. Aki szereti a mandulát, annak nagyon fog ízleni, ugyanis „halványan” mandulaízű. Ahogy kutakodtam a neten, azt találtam, hogy a legtöbben nyers mandulából készítik, sőt volt, aki azt írta, hogy pirított mandulából nem is lehet. Én utánajártam, készítettem így is, úgy is.
Ha nyers mandulát használunk, akkor a kész ital „tejszerűbb” lesz: fehérebb, kicsit krémesebb, jobban habzik, és cappuccinohoz remekül fel lehet gőzölni. Az íze kicsit olyan, mint a marcipáné.
Ha pirított mandulából készítjük, akkor a színe egy halvány mogyorószín lesz, kávéhoz felgőzölve inkább csak egy kis tejhab lesz a tetején, nem nagyon gőzölődik. Az íze pörkölt manduláé.
Nekem mindkettő nagyon ízlik, Z inkább a pörkölt mandulásat szereti. A nyers mandulás tejjel készült kávénak egyébként nagyon finom mandula-aromája van. Volt, hogy nem is tettem bele külön ízesítő szirupot, de azért egy kis vanília illik bele.
Mire lesz szükségünk?
130g mandula
800ml víz (nem baj, ha tisztított)
1 csipet só
10g (1 csapott ek.) nyírfacukor/xilit, vagy más édesítőszer ízlés szerint
ha készen lesz, majd kipróbálom 1 kk. vaníliaesszenciával is
1 sajtruha vagy más textil, amin le tudjuk szűrni a kész tejet (nekem a textilpelenka vált be a legjobban)
turmixgép
Ebből a mennyiségből kb. 800ml tej lesz. Az én turmixgépem kelyhe 1L-es, és ezzel az adaggal pont tele van. Ha mindenáron 1L tejet szeretnék, akkor készíthetem 155g mandulából, de azt 2x500ml vízzel turmixolom össze és szűröm át.
Hogyan készül?
0. A mandulát egy tepsiben légkeveréses sütőben 150 fokon 15 percig pirítjuk. (Mint a mogyorókrémhez a mogyorót.) Ezt a lépést ki is hagyhatjuk, lásd feljebb.
2. Másnap leöntjük a vizet, és 800ml tiszta vízzel, a csipet sóval és a nyírfacukorral 1-2 perc alatt turmixgépben a legerősebb fokozaton összeturmixoljuk.
3. Egy szitát kibélelünk a szűrő-szövetünkkel, azt beleillesztjük egy tálba, amiben stabilan áll. Beleöntjük a mandulás keveréket, hagyjuk nagyjából lefolyni. Ha már csak csepeg, akkor kézzel összecsavarjuk és jól kinyomkodjuk.
Kész!
Hűtőben tárolva állítólag pár napig eláll, mi még sosem tároltuk 3 napnál tovább. Szénhidrát-tartalma a mandulából 1,5gCH/100ml, ha feltételezzük, hogy minden kioldódott belőle, a nyírfacukorral együtt 2,8gCH/100ml. Persze mindenki úgy édesíti a magáét, ahogy szeretné, lehet steviával vagy édesítővel is.
Tárolás közben elég gyorsan leülepszik, de ez is csak azt mutatja, hogy nincsenek benne stabilizálószerek, mint a boltiban. Fel kell keverni egy kanállal, vagy felrázni az üveget. Ha ez zavarna, megpróbálnám egy kiskanál agar-agar vagy zselatin feloldásával stabilizálni.
Az anyagiakat tekintve, nemrég sikerült 2000 Ft/kg áron mandulához jutnom, be is tankoltunk egy jó adagot. Így most az itthoni mandulatej ára 325Ft/L. Tudom, ez nagyon sok annak, aki a tehéntejet szokta meg, nekem a 400 Ft-os legolcsóbb szójatej és a 800-1000 Ft-os bolti mandulatej után határozottan kedvezőnek tűnik. A piacon egyébként láttam 2800 Ft-ért, abból 455 Ft/L lesz, ami még mindig a bolti szójatej alatt van.
Mire jó a mandulatej?
Bármire, amire más tejet használ: kávéba, főzni, csak úgy, hidegen/melegen. Nekem ugye az is szempont volt, hogy szépen gőzölhető legyen, és sikerült itthon mandulatejjel finom caffé lattét főznöm.
Nagyon finom ital készíthető belőle a következő módon: egy csésze mandulatejbe szoktam keverni egy késhegyni fűszerkeveréket, amiben fahéj, szegfűszeg, kardamom és szerecsendió van. Kicsit még édesítem steviával, megmelegítem, és egy isteni finom, fűszeres-keleties meleg italt kapok. Olyasmi, mint a chai-te tea nélkül.
Mindig jólesik egy csészével, ahogy most is, amíg ezt a bejegyzést írom:
Mihez kezdünk a hátramaradt mandulával?
Készíthetünk belőle
- egy ilyen kuglófot,
- helyettesíthetjük vele a diót a répás-mákos muffinokban,
- vagy szendvicskrémet: tavaszi „túrókrém” , olaszos vegán szendvicskrém.
mimimo mondta
kedves Nóri! utólagos engedelmeddel belinkeltem ezt a posztot az időtetriszre, a szűrési tipp miatt:
http://idotetrisz.blogspot.hu/2012/11/kokusztej-hazilag-kokuszpuding-sutve.html
köszönet!
Eszter mondta
Köszönöm a receptet. Nyers mandulából készítettem, és nekem nagyon ízlik.
Mindenmentes Nóri mondta
Szívesen és köszi a linkelést. 🙂
T. mondta
http://gittarawfood.blogspot.hu/2011/09/mandula-sajt.html?m=1
Állítólag sajtot lehet belőle készíteni. Én nem próbáltam még.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi az ötletet! Vicces, hogy ezt még nem olvastam, de a hétvégén pont "túrókrémet" készítettem belőle. Már félig kész a bejegyzés. 🙂
T. mondta
Én ma körözöttet fogok belőle. Kíváncsi vagyok milyen lesz.
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem finom. 🙂 Én is készülök egy új "túrókrém" változattal… 😉
Névtelen mondta
Nóri, a mandulát honnan szerzed be?
Mindenmentes Nóri mondta
Még az ősszel vettem akciósan (2000 Ft/kg) az Aldiban egy csomót, és még mindig van. 🙂 Egyébként piacon próbálkoznék.
Névtelen mondta
Üdv!
Már a sokadik helyen olvasom, és lehet, hogy én vagyok hülye, de miért kell leönteni róla az áztatóvizet?
Hiszen abba ázik ki a mandula összes ize, tehát úgy tartanám logikusnak, hogy beáztatom, majd úgy, ahogy van, öszzemixelem… Valószinűleg igy is fogom megcsinálni.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
A nyers magokban lehetnek olyan anyagok, amelyek meggátolják egyes tápanyagok felszívódását, vagy más okból károsak. A mandula esetében nem tudom, hogy pontosan mi az oka ennek, de biztosan nem véletlen, hogy mindenki elönti az áztatóvizet.
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Nem tudom, hallottad-e már, hogy a gyerekek ösztönösen "tudják", mi a jó nekik. Én hallottam sokszor, hittem is, nem is. Na, most már én is "hirdetem az igét": A GYEREKEK SZERVEZETE SOKSZOR MEGÉRZI, MI A JÓ! Két éves lesz a kisebbik fiam, esténként még mindig szopizik (itt is üzenem a nagyokos tanácsadóimnak, akik szerint ilyenkor már nem kell neki, és felesleges és jaj, hogy fog kinézni a mellem, hogy tojok rátok. Neki jó, még sosem volt beteg, nekem meg nem teher.). NEM a szkeptikusok vagy az ellendrukkerek miatt, hanem azért, mert úgy érzem itt az ideje, próbálom nála kiváltani az anyatejet egy ideje. A tehéntejet egyáltalán nem hajlandó elfogadni, lehet az natúr, kakaó, fahéjas-tej, karamellás, stb. stb. Nem boci és kész. Kecsketejet megitta, de veszélyesnek tartom (piaci árus) és drága, nehéz hozzájutni. És – ezt én gondolom – nem is kecskegida a szentem. Na de a mandulatej! Nem rég váltottam étkezést (az életmód még erős lenne, de ez a cél) és azt vettem észre, hogy nem kéri a már megszokott "normál" ételeket, de rendre lerabolja az én adagomat. A túró rudival szemben a zabkeksz nyert, a lekváros-vajas kenyér alulmaradt a zabkásával szemben és a legújabb csoda: másfél-két decit benyakal a friss mandulatejből. Amikor turmixolom, ül a konyhapulton és bökdös a szívószállal, hogy mikor lesz kész. Kicsit féltem, hogy négytagú családom (1db férj, 1db kamasz, 1 db kismanó és 1db anya) egyetlen tagja leszek, aki másképp étkezik, de lám, van egy kicsi társam. És minden nap elérek kisebb sikereket a többieknél is, sokszor észre sem veszik. Pszt, ne szóljunk nekik. Drága Nóri! Bújom a receptjeidet, a leírásokat, mert segít kitartani a céljaim mellett. Gratulálok és köszönöm! Anikó
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Anikó!
Köszönöm, hogy írtál, elképzeltem a kedves jelenetet a mandulatejjel. 🙂 Igen, én is hallottam már, hogy a gyerekek még tudják, mi a jó nekik, szerintem talán mi is újra tanulhatjuk… Szerencsés a kisfiad, hogy ilyen anyukája van. Jó főzőcskézést kívánok a továbbiakban is, és gyere máskor is!
N.
harmony mondta
szia. milyen textil alkalmas a szűrésre?
Agnee Vyrini mondta
Kedves Nóri! Én nagyon friss vagyok a mindenmentes konyha terén, de nagyon elszánt. Az előttem lévő hozzászólással kapcsolatban annyit mondanlk, hogy a dolgok nem annyira egyszerűek. Az én fiam születése óta ételallergiás, az olajos magokra is! Nem próbáltam ki minden magot, de nem is kell, teszteket végeztünk többször. Sajnos halra is és eleinte minden tehéntej-termékre. Már 16 éves de az alapétkezése hús rizzsel, makarónival és néha sült krumplival, különféle variációkban. Így hát nála magos alapú étkeztetésről szó sem lehet. Emiatt nagyon szomorú vagyok 🙁
Ami a mandulatejet illeti, én boltban vettem, de nem ízlik. Felhasználom ételbe, de meginni nem tudom, teljesen "faízű". Így hát ki fogom próbálni az általad ajánlott módszert, hátha az itthoninak más az íze. Majd beszámolok ha sikerült! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Eleinte textilzsebkendőt használtam, de a később felfedezett textilpelenka az igazi. 😉
N.
Mindenmentes Nóri mondta
Mindannyiunk története más és más. A különböző élelmiszer allergiák/érzékenységek annyiféle kombinációjáról hallottam, hogy semmin nem lepődök meg. Szerintem a megfelelő hozzáállás sokat segít: ha bezárul egy ajtó, mindig kinyílik egy ablak. Remélem, megtalálod a számodra megfelelő megoldást, és jössz még máskor is!
N.
ancsa mondta
sziasztok, én már készítettem pirított és sima mandulából is, valahogy nekem a sima mandulás jobban ízlik, inkább kesernyésnek mint pirítottnak éreztem azt a változatot, de lehet hogy csak a Steviával való játszadozásom miatt lett olyan… gőzöm sincs. De nagyon finom és ahogy néztem kb. 3 nap alatt isszuk/használjuk el, semmi baja. Ellenben a kókusztejemmel ami valahogy megkeseredett két nap után a manóba is. A visszamaradt mandulát mi is kiszárítottuk, már készítettem belőle csokis kekszet hogy reggelenként ne üres gyomorral induljak dolgozni de már gondolkodom hogy esetleg Nóri tiramisuját kipróbálom csak a darált dió helyett ezt rakom be mint "liszt"
Ági mondta
Sziasztok! Én függönymaradékot daraboltam fel, és azzal szűrök. (Organza talán. könnyű kiöblíteni, nem rakódik bele és erős) Üdv és köszönöm az ötleteket!
Névtelen mondta
szia Nóri!
szűréshez szitát hol lehet beszerezni?
köszönöm,
Zsófi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Zsófi,
én drogériában vettem textilpelenkát.
Izabella Bibó mondta
Nagyon jó a Blogod! Imádom!!!
Pár hete tévedtem ide…mikor kókusztej receptre vadásztam…mert kisfiam(7hetes) érzékeny rá így tehéntej kilőve.
Rizstej nekem borzalmas,legalábbis amit én csináltam…
Azóta megcsináltam az általad leírt kókusztejet…hmm elsőre fura volt a mellékíze(savanykás)…második nekifutásra már megszokható. Most már azzal kávézom.
De ki szeretném próbálni a mandula tejet.
Holnap neki is állok.
Ja infó,nem tudom kiírhatom-e ma vettem 535ft-ért a "piros madaras boltban" Alpro mandulatejet. Néztem neten csak a webáruházakban/bioboltokban ilyen drága 800ft fölötti.
Szóval ezt tesztelem,aztán nekiállok csinálni én is.
Összetevőit nézted az Alpronak? :O Nekem nem mind szimpi!! Ezért lesz szerintem jobb a házi!! 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, hogy írtál. 🙂 Ismerem azt a mandulatejet, pirított mandulából készül. A kis dobozos változatát szoktam utaztatni magammal. Nem emlékszem, hogy a mandula, víz, són kívül lenne benne még valami, és most nincs itthon, nem tudom megnézni… Egy kóstolást azért mindenképpen megér.
anyus mondta
Szia Nóri!
Egy hete olvaslak és csodállak, és persze azóta zablepényt eszek, nagyon ízlik!!!! A mandula tej maradékáról a rostról akarok kérdezni, hogy szerinted esetleg jó lenne szaloncukornak???
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A mandulatej rostja nyers étel: dolgoznak benne az enzimek. Így nem igazán eltartható, ezért nem ajánlanám szaloncukornak. (Egyszer kint felejtettem az asztalon 1,5 napra és felmelegedett…)
Találsz szaloncukor receptet az oldalamon, az is mandulás: marcipános, és tutira eláll 1-2 hétig.
Gyere máskor is! 🙂
Kata mondta
Szia, a nyers magvak (szinte) mindegyike tartalmaz valamit, amivel meg akarja akadályozni a megevését – hiszen ebből lenne a következő növény. Egyesek glutént használnak, mások "csak" kitinbontó fehérjéket (pl. rizs), de legalább enzimgátló mindegyikben van. Ezek az emésztőenzimek működését gátolják, és ezért jön ki egészben belőlünk a szőlőmag.
Áztatás során a mag felkészül a csírázásra, és elkezdi lebontani ezeket a fehérjéket (a glutént sajnos nem). Magfüggő, hogy mennyi idő kell ehhez, a mandulának egy éjszaka biztosan. Plusz ezek az anyagok kiáznak az áztatóvízbe is.
Ezért célszerű fogyasztás előtt előző nap bármiféle magot beáztatni (a rizst is, a hántolt magvakat is), majd az áztatóvizet leönteni, magot alaposan megmosni.
Áztatás-kuktában főzés még egyes szárazbabokat is egész jól emésztetővé tud varázsolni (ezek lektinje ugyanis hőérzékeny, a búza lektinje – a glutén – sajnos nem): az adzuki bab amúgy is alacsony lektintartalmú, tapasztalatom szerint 2 NAP áztatás, öblítés, majd felforralás 5 perc, víz leöntés, öblítés, majd KUKTÁBAN főzés (kb. 15-20 perc) után nem szokott már puffasztani, nincs gázképződés. Kicsit macerás, de nagyon-nagyon finom babféle, csak egy kis sót teszek hozzá, és félévente max. egyszer fogyasztom :).
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Kata,
Köszönöm a hasznos hozzászólást! Az enzimgátlókról tudtam, de az nem esett le, hogy a csírázó magok ezeket lebontják, úgyhogy megint tanultam valamit. 🙂
Nóri
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
Tegnap találtam rá az oldaladra, ugyanis mandulatej receptet kerestem, amit az előkészületek után ma meg is csináltam:) Nem tudom csak én vagyok-e így vele, és hogy mi az oka (turmixgép), de nekem nem igazán lett darabos az elkészült tej. Ha vannak is benne, azok egyáltalán nem zavaróak. Emiatt én nem bíbelődtem szűréssel, hanem egyből megittam, ahogy volt:) (Pontosabban elkevertem még étcsokis kakaóporral, fahéjjal, chia maggal:)) Különösen tetszik, hogy mindkét lehetőséget kipróbáltad, és ezek alapján osztottad meg a tapasztalataid:) Azt hiszem visszatérek még néhányszor erre a blogra:)
Dóri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Dóri,
Lehet, hogy a turmixgéped izmosabb a többinél. 🙂
Köszi a hozzászólást, gyere máskor is!
Névtelen mondta
Szia Nóri
Szuperek a receptjeid. Már jó párat kipróbáltam és eddig mindegyik nagyon finom volt.
Csináltam kókusz illetve mandulatejet is. Viszont a kérdésem az lenne, hogy a megmaradt kókusznak és mandulának vajon mennyi lehet a kalória illetve CH tartalma?
Köszönöm a választ előre is
És tényleg nagyon szuper recepteket teszel közzé. Nem is beszélve a sok hasznos infóról
Judit
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Judit!
Örülök, hogy tetszik az oldal és a kipróbált receptek is ízlettek.
A visszamaradó kókusz- és mandularost CH-tartalmát én nem szoktam számolni, mert már beleszámoltam a tejnél… Szerintem a tápanyagok, amik vízben oldódnak nagyrészt átkerülnek a tejbe, így ami marad, az tényleg csak rost. Én nem számolnék vele. 🙂
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Szia. 🙂
Örülök, hogy megtaláltam a blogod! Mégcsak ezt a bejegyzést néztem meg, de szerintem ma nem fogok aludni…. 😀 Amúgy azt akartam kérdezni, hogy az "Arany Tej" elkészìtéséhez is lehetne használni vagy ahoz inkább a boltit válasszam? (Amúgy az Arany Tej egy kurkumás "csoda"ital. 😀 Ez a tipikus: "mindenre jó és mindent gyógyít" stb. Viszont gondoltam egy próbát megérne. Hallottál már róla vagy esetleg próbáltad már??
Köszi:
Mariann
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Korábban nem hallottam erről a kurkumás tejről. A kurkuma valóban gyógynövény, de úgy tudom, már bizonyított, hogy mégsem gyógyír minden bajra. Ártani persze valószínűleg nem fog. 🙂 Szerintem nyugodtan használhatod hozzá ezt a tejet.
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Szia!
Egy kicsit off leszek. Turmixgép vásárlás előtt állok, pont a tejek miatt (mást eddig megoldottam botmixerrel). Kérdés: Te milyen turmixgépet használsz/ajánlanál, ami a mandulával is elbánik? Ha nem írhatsz konkrét márkát akkor csak annyit, hogy hány watt, üveg/műanyag…stb? Nagyon köszönöm! Szuper receptjeid vannak, épp most akarom kipróbálni a zablepényt.
Szép napot!
Üdv.:
R
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Nagyon érik már az a konyhagépes bejegyzésem, amit már sokszor elhatároztam, hogy megírok. 🙂
Nekem egy 12 éves Bosch konyhai robotgépem van, ennek a turmixfeltétjét használom. A Bosch gépek közül ez a legegyszerűbb alapmodell, ráadásul az első szériából, ennél már csak erősebbek vannak… Most a Bosch MUM6455EU típusszámú áll hozzá legközelebb. Műanyag turmixkelyhe van, ez alaptartozék, de lehet hozzá kapni külön üveget is. 1L-es, ezért írom 1L-re a recepteket is.
Üdv, Nóri
Rita Summer mondta
Szia!
Honapok ota szemeztem a recepttel. Par hete vegre raszantam magam. Elettani szempontbol mar most erzem a pozitiv valtozasokat magamon igy kb 3 het utan. Kalandos volt kitapasztalni, hogy a jo, de mostanra kitisztult a kep. 🙂
Viszont az nem tudom mitol lehet, hogy neha mar masnapra megsavanyszik nekem. Mit rontok el?
Masik, hogy a kendermagos verzionak te hogy allnal neki? En talaltam itt a boltban es kiprobalnam.
Koszonom
Udv, Rita
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Rita,
Hűtőben tartod a mandulát, amíg áztatod (éjszakára) és a kész tejet is? Velem kókusszal fordult elő, hogy a tejet hiába tartottam hűtőben, ha előtte az áztatás szobahőn ment, az már elindított ezt-azt…
A kendermagnak is hasonlóan állnék neki: áztatás, turmix, leszűr. Ha pirított, akkor valószínűleg kevésbé lesz "tejszerű", mint a nyersből. A mennyiségeket is hasonlóan próbálnám, aztán a tapasztalat alapján lehet korrigálni…
Majd írd meg, hogy ízlett! 🙂
Rita Summer mondta
Igen, hutoben aztatom, es utana jol le szoktam obliteni, csak utana turmixolom. Frissen eszmeletlenul finom, en nem teszek bele se cukrot, se edesitot. Lehet az edeny a baja? Abban a muanyag edenyben van, amit a botmixerhez adnak. Fedele is van. Gondoltam arra is, h nem fedem le. Akarok venni vmi uveg alkalmatossagot, de eddig nem talaltam sehol, ami jo lenne.
Kendermagbol sztem nyers verziot talaltam, csak volt pucolt, meg egesz hejas. Akkor azt sem kell pucolni ugye?
Koszi, Rita
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Rita,
A mandulatejet én is így készítem, és igen, én üvegben szoktam tartani a hűtőben, de nem tudom, hogy az üveg/műanyag edény okozhat-e gondot.
A kendermagot biztosan nem hámozgatnám, de az én kezeim között még nem volt. 🙂
Rita Summer mondta
No majd probalkozom, aztan referalok a kendermagos eredmenyrol. 🙂
Koszi a valaszokat
Névtelen mondta
Nóri, a kérdésem az lenne, hogy a pirítás után, hagyni kell kihülni a magot és majd a 'kihült, pirított' mandulát kell áztatni? köszi Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Andi,
Nem kell várni: a pirított mandulát vízbe áztatod és hűtőbe teszed éjszakára. Ettől úgyis lehűl. 🙂
Névtelen mondta
Szia Nori! 🙂
Dobbenten olvastam a nyers magvakban levo enzimgatlorol. Itt olvastam eloszor errol. Kenyeret es sutemenyeket is ezekbol a maglisztekbol csinalunk es pedig aztatas nelkul.Ilyenkor mi tortenik?
Amugy nagyon nagyon tetszik a blogod, nagy segitseg mivel laktoz-gluten- es elesztomentes dietan tengodom…
Udvozlettel, Emilia.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Emília,
A magliszteket nem tudjuk áztatni, így gondolom, benne maradnak. Nem ástam bele magam nagyon a kérdésbe, nem tudom, ezek az anyagok hőérzékenyek-e esetleg? Kíváncsi lennék, hogy egy paleo diétában jártas valaki mit mond erre: ők nagyon sok maglisztet használnak, és a diéta elvi alapjai között szerepel az enzimgátlók elkerülése.
Üdv, Nóri
Dóri mondta
Szia Nóri!
Meg szeretném osztani a recepted a blogunkon, úgy, hogy linkellek, és leírom a receptet az általam alkalmazott mennyiségekkel. Ehhez szeretném az engedélyedet kérni.
Üdvözlettel:
Dóri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Dóri!
Ha jól értem, saját bejegyzést írsz, nem az én szövegemet/képeimet használod fel, amely esetben köszönöm a linket!
Nóri
K171 mondta
Szia Nóri!
Szuper ez a házi magtej készítés,de én elakadok ott, hogy honnan tudod megállapítani a ch tartalmat? Én kcal és zsírt is számolok, de fogalmam sincs mennyi "oldódhat" ki akár a kókuszból, akár a mandulából… Ehhez lenne valamilyen ötleted? Köszi előre is: Klári
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Klári,
Itt azzal a feltételezéssel éltem, hogy minden CH kioldódik a tejkészítésnél. Ezt megmérni házilag valóban nem lenne egyszerű – azért számoltam így, mert így legfeljebb felfelé tévedhetek, vagyis többet számolok, mint amennyit megeszek.
A kókusztej szírtartalmát mondjuk könnyű megállapítani: ha hűtőbe teszed, szépen kiválik a tetején. 🙂
K171 mondta
Szia Nóri, köszönöm a gyors választ! 🙂 A ch-nál még nincs is olyan nagy különbség, hogy az egész vagy mondjuk csak a fele tartalommal számoljunk, de a zsírnál már lehet nagy különbség, de hát valamit valamiért, inkább tippelek és iszom a finom, adalékmentes és olcsóbb házi tejet, mint a bolti pontos értékkel rendelkzőt! 🙂
Nagy Zsuzsanna mondta
Kedves Nóri, szuper a recept, köszönöm, és a Szüleim diójából is működik. Ár érték arányban legyőzhetetlen és finom! Zsuzsa
Bálintné Judit mondta
Kedves Nóri!
Most bukkantam az oldaladra, mandulatej recepteket keresve. Felmerült bennem kérdésként, hogy mandula lisztből el lehetne-e készíteni a tejet?
Üdv: Jutka
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Jutka,
a legtöbb mandula liszt pellet, abból semmiképpen. Sima darált mandulából forró vízzel, igen.
Váczi Adrienn mondta
Kedves Nóri!
Nagyon szuper az oldalad, sok hasznos tipp, tanács es recept van fenn. Az lenne a kérdésem, hogy az elkészült „tejet” le szoktad e fagyasztani? Vagy megpróbáltad e? Vagy milyen ötleted lenne az eltartásához? Nem minden héten kell tej, vagy nem annyi és mivel áztatni kell, hirtelen nem tudok készíteni.
Köszönöm a válaszod előre is!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
még nem próbáltam fagyasztani, legrosszabb esetben jobban szétválna, mint máskor.
Veronika mondta
Szia.
Hol lehet ilyen szűrő anyagot venni?
Andrási Nóra mondta
Bármelyik dm-ben, textil pelenka néven, vagy IKEA-ban , ilyet.