2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egy ideje ismerkedem a tojás nélküli sütéssel. Szerettem volna a répatortám tojásmentes változatát elkészíteni, egyben sütni egy igazi mindenmentes süteményt. Azt hiszem, végre sikerült eltalálnom az arányokat.
Következik a cukor-, glutén-, tojás- és tejtermékmentes répás kuglóf!
Nagyon örültem, mikor a férjem meglátta az egyik hétvégi bevásárláskor ezt a kis méretű kuglóf-formát. Elvileg feleakkora, mint a normál, és amellett, hogy nagyon kis helyes és tapadásmentes is, nekem külön jól jön a kis méret: kisebb mennyiségekkel többet tudok kísérletezni. Vettünk egy feles püspökkenyér-formát is.
Az itt megadott mennyiségek ezt a kicsit, 16 cm átmérőjű kuglófformát töltik ki. Egy normál formához ennek a duplája lesz szükséges, és szerintem hosszabb sütési idő is kellhet: figyeld tűpróbával!
Hozzávalók:
2 kisebb répa (kb. 250g egészben)
1 közepes alma (kb. 250g egészben)
110g köles
40g hajdina
30g barna rizsliszt
20g rizsliszt
20g kukoricaliszt
80g kókuszzsír
1 kk. vaníliakivonat
1 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
200g cukornak megfelelő folyékony édesítő
1 adag mandulatejből hátra maradt mandula
60 ml víz
1 kk. citromlé (elhagyható)
Végre sikerült méltó helyet találnom a mandulatej készítésénél hátra maradt mandulának is. Ehhez nem kell szárítgatni, tenni-venni. Ha készítek mandulatejet, utána a maradékot hűtőben tartom a következő kuglófig.
Ha éppen nem készült otthon mandulatej, próbáld meg 130g darált dióval/mandulával és néhány kanál vízzel helyettesíteni. Ha nem szeretnél édesítőszert használni, szerintem a recept működhet úgy is, hogy a mandula helyett 100g nyírfacukrot és 1-2 evőkanál vizet használsz.
Süssünk, süssünk:
1. Turmixgépben daráljuk össze a kölest és a hajdinát. Én egy magasabb és egy közepes fokozatot szoktam váltogatni, amíg kb. dara finomságú nem lesz a keverék. Ekkor mérjük a turmixba a többi szilárd hozzávalót is: lisztek, szódabikarbóba, só, fahéj. Így fest a sokféle színű hozzávaló együtt:
Láthatjátok, hogy mindenmentesen sütni milyen változatos dolog! 🙂
Keverjük össze.
2. Hámozzuk meg és reszeljük le az almát és a répát. Mérjük egy keverőtálba a kókuszzsírral és a vízzel együtt. Ha a kókuszzsír szilárd, előbb melegítsük meg a vízzel együtt, hogy folyékony legyen.
3. Ha ez megvan, adjuk hozzá a maradék folyékony hozzávalókat: édesítőt, vaníliaesszenciát, citromlevet. Turmixoljuk össze botmixerrel. Olyan szép élénk színe lesz a répától, mintha vadasmártást főznénk.
4. Zsírozzuk és lisztezzük ki a formát, melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Öntsük egy nagy keverőtálba a szilárd hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a nedves mandulát. Keverjük össze a folyékony hozzávalókkal és töltsük az előkészített formába.
5. Nem, nem lesz olyan, mint egy normál tészta, kissé darabos marad. Nyugalom, ha ezt 160 fokon, légkeveréssel 50 percig sütitek, akkor valami ilyesmi fog kihuppanni a formából:
Nem árulok zsákba macskát, ez a nem éppen megszokott alapanyagokból sütött süti nem olyan szép sima felületű, mint amelyekben glutén és tojás is van. Közelről valami ilyesmi:
Nem tudom, hogy vagytok vele, én tudok ezzel a tökéletlenséggel élni. Remélem, a fahéj, vanília és a sült alma aromája bőségesen kárpótol majd Titeket is! 🙂
Egy kis édesítőporral szórtam meg, hogy jobban kiemeljem a formáját.
Mi az utóbbi 2 hétben ilyen kuglófot ettünk tízóraira, kávéhoz. Kóstolta egy kollégám is, és Z is vitt belőle a munkahelyére, remélem, ott is ízleni fog.
A „lényeget” meg majdnem elfelejtettem: a kuglóf összesen kb. 200g szénhidrátot tartalmaz. Ahhoz, hogy 20g CH-t együnk tízóraira, vagy uzsonnára, tízfelé kellene vágni. Ez nekem elég furcsa lenne, így kb. a nyolcadát szoktuk egyszerre fogyasztani, az 25g CH/szelet. (Ebbe a mandula szénhidrát-tartalmát nem számoltam bele, mert feltételezem, hogy az a mandulatejbe került.)
Szerettem volna lefényképezni felszeletelve is, de nem sikerült.
Szerintem ez jelent valamit. 🙂
Nektek hogy tetszik? Megsütitek?
Hódolatom, hölgyem! 🙂
🙂
Szia, az lenne a kérdésem, hogy szerinted ezt a receptet muffin formában el tudom készíteni? Illetve, hogy a kókuszzsírt mivel tudom helyettesíteni? Válaszod előre is köszönöm!
Szia,
Szerintem igen, és kókuszzsír helyett használhatsz vajat is, ha nincs vele gondod.
Üdv,
N.
A muffin formához van sütési idő javaslatod? A vaj sajnos nem jó, mert nem ehet a csemetém tejterméket :(, ezért is örültem ennek a receptnek, mert mindenmentes :)!!!
Igen, a recept midenmentes, ezért készült kókuszzsírral. Azzal mi a gond? Nem próbáltam muffinformában, de talán 25 perc elég lehet. Próba… 🙂
Mennyi ideig tartott neked, míg megdaráltad a kölest és hajdinát? Én forgatom hosszú percek óta, de nem nagyon aprítja lisztté…
Nekem a hajdina kb. 1-2 perc alatt lisztté megy, a köles meg inkább daraszerű lesz. Ha nem megy, akkor lehet, hogy nem mindegy, milyen a turmixgép…
köszi a receptet! a barátom glutén, tojás és tej érzékeny és még sorolhatnám, hogy a csonthéjasokra a csokoládéra.. stb, így nem könnyű sütni, de itt csak egy minit kellett változtatnom és a tészta tényleg könnyű és finom. Én még kókusztejszínt tettem bele meg egy kis házi facsart narancsot és héjat. Várok hasonló recepteket, köszi 🙂
Szia! Az érdekelne, hogy megcsinálhatom e az egészet csak rizsliszttel vagy akkor változtatni kell az anyaghányadon?
Előre is köszönöm!
Szia,
a rizsliszteket valószínűleg büntetlenül összevonhatod. A hajdina és a köles nem ilyen egyszerű: csak rizsliszttel lehet, hogy túl száraz vagy morzsolódós lesz. Megpróbálni persze lehet, de biztos, ami tuti, használj sütőpapírt…
Szia! Érdekelne hogy a szemes köles és hajdina helyett használhatok köles és hajdina lisztet?
Szia!
Persze, hogy használhatsz lisztet is. Én azért darálom itthon, mert a legtöbb liszt "nyomokban glutént tartalmaz"…
Üdv,
Nóri
Kedves Nóri!
Érdeklődöm, hogy ezeket a g-ban megadott arányokat miként lehetne mérleg nélkül értelmezni (pl. csésze, pohár, evőkanál, kiskanál, esetleg ml stb.). A pár dekás adagok 1-2 evőkanálnyinak felelhetnek meg általában.. Van valamilyen javaslatod az egyszerű konvertálásra? Nincs mérlegem, viszont minden összetevőnek más a fajsúlya, szóval nem találok általános átváltási módot. Te hogyan sütsz, szemre vagy mérsz mindent pontosan mérlegen?
Előre is köszönöm!
Kata
Szia Kata,
Ahogy mondod, mindegyik összetevőnek más a fajsúlya, ráadásul kinek mekkora a kanala, pohara (ha nem az angolszász mérősorozatot használja), ezért én is mindig mindent mérleggel mérek. Nem egy nagy befektetés: kb. 2e Ft-ért már lehet kapni g pontos konyhai mérleget, az enyém is 2 kg-ig használható.
Kedves Nóri!
Azt szeretném kérdezni, hogy a hajdina mivel helyettesíthető? Nem nagyon szeretjük az ízét.
Előre is köszönöm a választ!
Edit
Kedves Edit,
Ez nehéz ügy, mert többek között ő tartja össze a kuglófot. Hajdina helyett használj több kukoricalisztet és egy kis keményítőt.
Kedves Nóri!
Örültem a receptednek, nekem nagyon jól jött. Elkészítettem a kuglófot muffin formában és nagyon örültem, mert sütit ehettem!!! 🙂 (A glutént, tejet és a tojást kell nélkülöznöm) Megfogalmazódott bennem egy kérdés. A hajdinát és a kölest meg szoktam mosni a felhasználás előtt. A darálás előtt ezt Te hogyan oldod meg? Természetesen átválogattam a darálás előtt.
Várom a további szuper recepteket is!
Szép napokat kívánok: Ildikó
Szia Ildikó,
Rájöttem, hogy én veszélyesen élek, mert darálás előtt nem mosom a kölest, hajdinát. 🙂
Egy másik olvasóm írta, hogy ő a kenyérhez beáztatja őket és így könnyebben tudja darálni is, talán turmixgéppel, de ilyen esetben nem tudom, hogyan számolnék a felvett vízmennyiséggel…
Szia Nóri! Kérdezném, hogy ez a recept csak rizsliszttel is megvalósítható szerinted? Köszönöm, Judit
Szia,
Szerintem nem: minimum száraz lesz, de inkább szétesik…
Szia Nóri! Nagyon köszönöm a munkádat! Annyira elszontyolodtam, mikor kiderült, hogy a mindenmentes diétát kell elkezdenem, de igazi oázis az oldalad. 🙂 Elkészítettem ezt a finom süteményt, én pici kuglóf formácskákba csináltam és nagyon finom lett. 🙂 Azt hiszem, hogy rendszeresíteni fogom ezt a receptet! 🙂 Még egyszer köszönöm! 🙂
Nóri egy földre szállt Angyalka vagy, aki segíted az emberiséget jobb útra térni:-) De jó is, hogy vannak ilyen emberek, mint Te!!! És mennyire egészséges lesz a picikéd is, Te már minden Tőled telhetőt megtettél/megteszel érte… Kitartást a továbbiakban is!
Szia Nóri,
Szerinted hajdinaliszt helyett használhatok ciroklisztet és kókusztejet a mandulatej helyett? Esetleg lenmag? És ha igen, mennyiben változik a CH mennyiség? Cukorbeteg és gluténérzékeny vendégeket várok.
Köszi, Dóri
Szia,
A cirokliszttel még nem vagyok nagyon ismerős, de az alapján, amit másoktól hallok, valószínűleg igen. A tejek cseréje biztos nem gond. Ezektől a CH mennyiség is szinte változatlan marad.
Kedves Nóri!
A kukoricalisztet helyettesíthetem rizsliszttel? Vaníliakivonatom „por” alakban van. Tegyek bele több vizet?
Köszönöm, hogy megosztod a receptjeidet!
Anikó
Szia,
igen, igen, és szerintem nem kell bele több víz.
Nagyon köszönöm!
Kedves Nóri,
szeretném neked megköszönni ezt és az összes többi receptet is. Tavaly egészségügyi problémák miatt kellett mindenmentes életre átállnom, amit eleinte – kis túlzással – teljes káosz és bizonytalanság övezett. Lemondásnak éltem meg, hogy kb semmit sem ehetek, amit korábban lehetett és egy boltba betérve csak stop táblákat, tiltott zónát láttam magam előtt: ilyen-olyan összetevő miatt egyik sem fért bele a diétámba. Idővel azért kezdtem megbarátkozni az új helyzettel, rátaláltam a blogodra és ma már azt mondhatom, hogy új dimenziók nyíltak meg előttem a főzés tekintetében. Olyan finomakat és egészségeseket eszünk, mint még soha és már nem lemondást látok, hanem rengeteg ötletet és hívogató lehetőséget, amit alig várok, hogy kipróbálhassam. Ebben a pozitív változásban neked is nagy szereped volt, úgyhogy még egyszer hála és köszönet és jókedvet, erőt, lendületet kívánok, hogy tovább folytathasd ezt a munkát. Üdvözöllek, Évi
Köszönöm, hogy írtál! <3
Kedves Nóri!
Én fehérje szegény receptek után kutakodom. Ennek a guszta kuglófnak vajon mennyi a fehérje tartalma és a szénhidrát tartalma is érdekelne.
Válaszodat előre is megköszönöm
Üdv.
Margó
Kedves Margó,
a szénhidrát-tartalmat megtalálod a bejegyzés végén. A fehérjével sajnos most nem tudok segíteni (nincs időm kiszámolni – kisbaba mellől, félkézzel írok), de itt egy citromos kuglóf, ahol kiszámoltam.
Üdv,
Nóri
Kedves Nóri!
Egészségügyi problémák miatt most kezdjük a glutén- és tej/tejtermékmentes életet, viszont az is kiderült, hogy a kókusz és a mandula alapú dolgokat. Korábbiak között olvastam, hogy a kókuszzsírt ki lehet váltani vajjal (ghee vajra gondoltam a laktózmentesség miatt), viszont a mandulát ki tudom, vagy ki kell-e váltanom valamivel?
(Csuda ez a honlap, van remény, hogy meg tudom etetni a gyerekemet :-))
Kedves Nóri!
Nálunk is probléma a kókusz és a mandula… A fiam csak olivaolajat ehet, szerinted azzal is működne? A mandulát kihagyhatom?
Nagyon köszi!
Szerintem úgy is működni fog. Azért ha jeles eseményre készülsz vele, akkor előbb próbáld ki… 😉
Köszi! 🙂 Holnap névnap, lesz, ami lesz… 🙂
Az előzőben nem fejetem be a mondatomat, szóval a lányom nem eheti a kókusz és mandula alapú készítményeket sem.
Köszönöm!
Nóriii, nagyon hálásak vagyunk az egész csomagért! Kezdtem a mandulatejjel és aztán befejeztem a kuglóffal. Így akár még drága mandulából is megéri elkészíteni, mert ,,kétszer” használjuk:-D Mi ehetünk tejterméket, tojást… vajat használtam kókuszzsír helyett és a víz helyett 4 tojást. A hajdina helyett emeltem a rizs és kukorica liszt adagot. Kerek kapcsos formába tettem és gyönyörűen feljött(4-5 cm magas). És az állaga, az íze… mesés, valószerűtlenül szaftos. Ki fogom próbálni a teljesen mentes verziót is…
😀 <3
Ha nincs légkeveréses sütő, az mennyire baj?
Süsd 20 fokkal magasabb hőfokon, és ennyi. 🙂 (A légkeverés energiatakarékos.)
Szia Nóri!
Nagyon örültem, hogy találtam egynövényi tejből maradt szűrlemény receptet. MEgcsináltam a kuglófot (egyszer kuglófnak, egyszer muffin formában) és nagyon nagyon finom lett 🙂
Van még másik recepted, amiben a szűrleményt használod fel? Nagyon szívesen olvasnék arról, hogy Te milyen módokat találtál ennek a felhasználására.
Köszi és szép napot!
Szia Piroska,
ez az egy ilyen receptem van – kencékbe, szendvicskrémekbe lehet még könnyen eltüntetni.
Kedves Nóri! Nagyon finom lett a kuglóf! Köszönöm szépen a receptet, fogok mèg sütni! Igaz mèg beszéltem hozzá citrom hèját. Előtte elkészült a mandula tej is gyorsan elfogy! Sütemény receptet elfogadnèk ha mèg van a tarsolyodba. Köszönettel Barabásnè Marika. 202410. 20 dèlután
Kedves Marika,
itt nézz körül.