2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a csípősen fűszeres mexikói étel kellemesen át tudja melegíteni az ember tagjait egy hosszú nap után, de téli ebédnek is nagyon finom. Az alábbi változat hús nélkül készül, vegán étrendhez is alkalmas, igazi mindenmentes recept.
Hozzávalók 4 személyre:
150g vörös vesebab*
150g feketebab*
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott paradicsom (400g)
1/2 doboz passzírozott paradicsom (250g)
1/2 kk. őrölt rómaikömény
1 kk. őrölt koriander
1 kk. szárított oregano
1/2 kk. cayenne bors**
1 kk. chilipor**
2 ek. olívaolaj
pár csepp folyékony édesítő ízlés szerint
só
friss korianderlevél (elhagyható)
* Természetesen készíthetitek egyféle babból is, én most sok receptet szeretnék kipróbálni, ezért kicsit bekészleteztem a kamrámba mindenféle hüvelyeseket, és szerettem volna így feldobni ezt az ételt.
** A chili mennyiségét is az ízlésetekre bízom, ez így elég csípős lett, de most éppen erre vágytunk.
0. A babot előző este megmossuk, és fajtánként külön edényben hideg vízbe áztatjuk.
1. A babot leszűrjük, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, külön lábasokban főni tesszük: 10-15 percig forraljuk, majd kb. 40 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. (A külön főzésre az esetlegesen eltérő főzési idő miatt van szükség.)
2. Egy vastag aljú edényben az olívaolajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd a felkockázott paprikát is átsütjük.
3. A fűszereket érdemes előre összekészíteni, hogy most egy pillanat alatt a hagymás keverékhez adhassuk az összetört fokhagymagerezdekkel együtt. Pár percig kevergetjük, amíg a fokhgyma pirulni kezd, majd mehet bele a darabolt konzervparadicsom, és a passzírozott paradicsom is. Édesítőt, sót adjunk hozzá ízlés szerint.
4. Ha a paradicsomos szósz felforrt, belekeverjük a főtt babot, szükség szerint kiegészítjük egy kevés vízzel (én a paradicsomkonzervet és a dobozt szoktam egy kis vízzel beleöblíteni), és 40 percig fedő alatt, időnként megkeverve, hogy ne égjen le, főzzük.
5. Mikor lekapcsoljuk a tűzhelyet, még adhatunk hozzá egy marék friss, aprított korianderlevelet, de enélkül is tartalamas, laktató étel.
Nagyon szerettük, ezen a télen még biztosan ismételni fogom. A leírt mennyiség összesen 196g szénhidrátot tartalmaz, ez 49g CH/adag, pont egy ebéd. Jó étvágyat!
Zsuzska mondta
Nagyon szeretem én is! Igaz én hússal készítem, de így is ki fogom próbálni!
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem majd mi is megkóstoljuk a húsos változatot is.
Süni mondta
Konzerv babból mennyi szükséges ehhez a mennyiséghez?
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem 2 konzerv, de még nem láttam fekete bab konzervet errefelé, szóval szerintem csak vöröset fogsz kapni.
Rákóczy Zsuzsa mondta
Imádom a fűszerezését.