2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mielőtt lebontanánk a karácsonyfát (Vízkereszt napja van), én az idei utolsó, karácsonyi témájú bejegyzésemmel búcsúzom az ünnepektől.
Az előző, bonbonos bejegyzésemre írtátok, hogy nincs ennyi időtök… Ez a házi csokizós „recept” talán a legegyszerűbb, amit el tudok képzelni ebben a témakörben. Remélem, tetszeni fog!
Egy tábla étcsokoládét (81%-os, tejmentes) feldaraboltam, kb. a harmadát még tovább aprítottam és félretttem. A csoki 2/3-át gőzfürdő felett megolvasztottam (40-45 fokra), majd a félretett részét lassan, keverés közben hozzáadagolva visszahűtöttem (32 fok alá). A konyhapultra készített sütőpapírra öntöttem, spatulával minél vékonyabbra elsimítottam, és bőven megszórtam mozsárban durvára tört, jó minőségű pörkölt eszpresszókávé-szilánkokkal. Nyamm! Ha helyesen temperáltuk, akkor leheletvékony, roppanós, intenzíven kávéízű falatokat kapunk majd a nagy tábla feltöredelésével.
Ez a recept akkor is kapóra jött, amikor újfent az íróasztalomhoz láncolva kellett leélnem itthon pár hetet: számomra ideális „vizsgadrog”: isteni finom, fel is dob egy kicsit, mégis kevés, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz.
Gondoltam az étcsokoládét nem kedvelő rokonokra, barátokra is: nekik egy diabetikus tejcsoki táblát olvasztottam meg hasonló módon, és durvára vágott, pörkölt mogyorót szórtam rá. (A mogyorót légkeveréses sütőben, 150 fokon, 3x megforgatva, 15-20 percig pörköltem.)
Zsoozsy mondta
Ó, igen, nagyon tetszik az ötlet, pláne, hogy majdnem el is felejtettem, de még pont időben eszembe jutott, hogy konkrétan pont csokit is készülök ám házilag gyártani a szuper kakaózsír és kakaómassza csomagomból (csak ételhőmérőre meg táblás csoki formára vadászok már egy ideje…)! 🙂 A mindenmentes csoki!!!! 😀
És ha meg már van mindenmentes csoki, akkor az is igaz, hogy tán nem is kell neki csokiforma, milyen igazad van! 🙂
Mindenképp ki fogom próbálni, bár kávé helyett nekem a mindenféle mogyorófajták a gyengéim! 😀 Juhú!!! 🙂