2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mint tudjuk, a napom egyik fénypontja a kávém, ezért nagyon örültem, amikor Emma, a coffeinmentes blog szerzője „Kávét vagy teát?” címet javasolt a VKF! 54. fordulójára.
Akad már néhány kávérecept a blogomon, így nem ezeket szerettem volna szaporítani. Gondoltam, hogy sütök valamilyen kávés, mindenmentes süteményt, de az igazi még várat magára. Végül úgy döntöttem, ebből az alkalomból olyan szerepben próbálom ki a kávét, ahogy még nem: fűszerként. Több ilyen receptbe is belebotlottam már a neten, kávés ragukról, steakekről, gondoltam, itt az ideje, hogy ezt is kipróbáljam.
500g sertés comb/lapocka*
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csésze erős kávé/hosszú kávé
1 pohár vörösbor
só, bors
250g hajdina köretnek
*Szerintem marhahúshoz talán jobban illene ez az ízvilág, viszont azt tovább tart elkészíteni.
1. A hajdinát mossuk meg és tegyük fel főni 1,5x mennyiségű, sós vízben.
2. A húst mossuk meg és vágjuk kockákra/csíkokra.
3. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát préseljük át, majd a kókuszzsíron süssük őket aranyszínűre. Ekkor adjuk hozzá a chiliport, keverjük össze, majd mehet rá a felkockázott hús is. Sózzuk, borsozzuk.
4. A húst süssük a hagymán, amíg félig átsül, majd öntsük fel a kávéval, és fedjük le. Ha a leve már kezd lefőni, mehet rá a vörösbor is. Ha még nem puhul meg, mire a bor is elfő alóla, pótolhatunk egy kis vizet.
5. Közben a párolt hajdina is elkészült, és ha a hús is szétesik a fakanál alatt, akkor készen vagyunk.
Hogy milyen lett? Nem olyan, mintha az ebéd utáni kávét összevontuk volna a főfogással. 🙂 Az étel aromáját inkább egy vörösboros marhapörkölthöz tudnám hasonlítani, de mégsem egészen… Ha kíváncsiak vagytok: tudjátok, egyszer mindent ki lehet próbálni.
Ez az adag hagymával, borral együtt 198g szénhidrát összesen, azaz kerekítve 50gCH/ebéd, mint mindig. Ráadásul minden furfang nélkül glutén-, tejtermék-, és tojásmentes, és nincs hozzá szükség különleges hozzávalókra sem: kávé, bor és csípős paprika minden kamrában lapulhat, így bárki elkészítheti, akár Te is, még ezen a hétvégén. 😉 Jó étvágyat!
Vélemény, hozzászólás?