2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Azóta is szeretjük a bundázott dolgokat, hogy gluténmentesen és szénhidrátszegényen eszünk. Inkább azért kerül ilyesmi ritkábban az asztalunkra, mert hét közben nincs türelmem bundázgatni, bár ez az ebéd elég gyorsan elkészült.
Nemrégiben rendet raktam a fűszeres polcomon, és felfedeztem egy csomag bontott, szárított zsályalevelet. Gondoltam, jobb lesz hamar a zacskó végére érni, mert különben csak elveszíti az aromáját. Így lett a zsályás-bundás csirkemell, és valószínűleg később ismételve is lesz, mert sikere volt.
Korábban is sütöttem már rántott dolgokat, először diós halat, aztán mogyorós halat, és most ezt a mandulás csirkét. A mogyoró íze elég erősen érezhető volt, de a dió az kifejezetten „csak” rántott ízű lett, és nekem ez a mandula is nagyon tetszett.
Amit nem követtem el ezen a téren, az a tojásmentes panír, de mint tudjuk, ami késik, az jön.
Hozzávalók 4 ebédhez:
500g csirkemell
100g darált mandula
1,5 ek. szárított zsályalevél
só, bors
1 tojás
kevés kókuszzsír a sütéshez
1 kg burgonya, héjában főzve
kevés majonéz, só, bors
Természetesen tetszőleges körettel főzhetitek, nálunk héjában főtt, majonézes krumpli volt a menü. A majonézt ezúttal rendkívül lusta módon, a tubusból kentem a szeletelt krumplira, de hétköznap volt, és siettem, ezzel együtt is finom volt.
0. A burgonyát megmossuk és főni tesszük.
1. A csirkemelleket hosszában kettévágjuk, hogy jól át lehessen sütni. Sózzuk, borsozzuk
2. A darált mandulát összekeverjük kevés sóval, borssal, és a zsályalevelekkel.
3. A csirkemellszeleteket megforgatjuk a tojásban, majd a zsályás mandulában, és a kókuszzsíron aranyszínűre sütjük. A hőfokra érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl magas, mert megéghet a mandula (bár a diónál jobban bírja a meleget), ha meg túl alacsony, nem sül át a hús. Én a 12 fokozatból 5-6 körül szoktam használni ilyen esetben a tűzhelyet.
4. A főtt krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és 1-2 ek. majonézzel összekeverjük.
Hogy milyen íze van a zsályás bundának? Engem a kecskesajtra emlékeztet, az pedig jó, mert a kecskesajtot nagyon szeretem… Az 1 kg krumpliban elvileg éppen 200g szénhidrát van, de valamennyi mindig lehullik, miközben meghámozom, így szerintem a mandulában lévő 10g CH-val együtt tekinthető éppen 200g CH-nak, ami 50g CH/ebéd. Megkóstoljátok?
Névtelen mondta
Ez is nagyon finom lett, a páromnak is ízlett!
Köszönöm,
Bella.
Mindenmentes Nóri mondta
😉