2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Most a sült lazac ismétlés, és csak a köret az újdonság, de nekem annyira tetszett, hogy úgy döntöttem, megérdemli a műsoridőt. A múltkor írtam a vadrizsről, és hogy milyen finom diós aromát kölcsönzött a köretnek. Most arra gondoltam, megtoldom egy marék aszalt vörösáfonyával, az biztosan jól fog illeni hozzá. És tényleg.
A vörösáfonya (meg a többi áfonya is) sok antioxidánst tartalmaz, ebben hasonlóak a most divatos goji bogyóhoz. Magas a C-vitamin tartalmuk, bár ezt ebben a receptben nem használom ki, mivel a C-vitamin hőre bomlik. Télen még érdemes észben tartani, hogy az áfonya kivonata egy felfázáson is sokat segíthet, persze ahhoz több kell egy maréknál, de ez itt most csak lábjegyzet az áfonyához.
Hozzávalók 2 személyre:
100g barna rizs
20g vadrizs
1 marék aszalt vörösáfonya* (kb. 15g)
2 szelet lazac (2*125g, mirelit)
1 fél citrom leve
1 ek. vaj
*Az áfonyára figyeljetek oda, mert sokszor cukrozott.
0. Ilyen kevés hal hamar kiolvad, így ha nem vettük ki előre a hűtőből, akkor csomagolással együtt (általában szeletnként fóliában van) tegyük egy tál lanygyos vízbe, és pár perc alatt kiolvad.
1. A rizseket mossuk meg és sós vízben tegyük főni. Ha nem előgőzölt rizst vettünk, ez hosszabb idő lesz, így közben terítsünk meg, sétáljunk egyet, stb.
2. Egy serpenyőben forraljuk össze a vajat a citromlével, majd ebben süssük meg a halszeletek mindkét oldalát pár perc alatt. Közben sózzuk meg.
3. Ha a rizs már majdnem kész, szórjuk bele az áfonyát, hogy megpuhuljon a gőzben.
4. Tálaláskor a citromos vajjal öntsük le a halszeleteket.
Jó étvágyat!
Velem ritkán fordul elő, hogy a köret hamarabb fogy el a lazacnál, de most így történt: az áfonyás rizs édeskés, a citromos lazac savanykás, szóval finom volt, bizony. Még a citromlevet is beleszámolva ez így éppen 100g szénhidrát, azaz 50g CH/ebéd, és tényleg pillanatok alatt, minimális energiabefektetéssel elkészült.
Vélemény, hozzászólás?