2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A gluténmentes házi tészta története már akkor körvonalazódott, amikor kiiktattuk a búzát és társait az életünkből. Átgondolva az étkezési szokásainkat, már akkor tudtam, hogy a kenyér mellett a főtt tészta lesz a gluténmentesítés sarkalatos pontja. A kenyér-kérdésre a mindenmentes cipóval került fel a pont, és úgy tűnik, tésztátlan létemnek is vége szakad…
A boltban lehet kapni gluténmentes tésztát is, akkor miről is szól ez a bejegyzés? Ahogy a gluténmentes kenyerekkel, úgy a tésztákkal is az a gondom, hogy nem teljes értékű alapanyagokból készülnek, alacsony a rosttartalmuk, így pl. a kukoricatésztának magas a glikémiás indexe. Nem mondom, hogy emiatt tiltólistára került: a karácsonyi húslevesbe főztem egy kis gluténmentes cérnametéltet, de tésztaételt nem főznék vele. Találtam teljes kiőrlésű barna rizslisztből készült tésztát is, de csak egyetlen boltban, horror áron (kb. 700 Ft /250g), és bár jó minőségű terméknek tűnt, sajnos fűrészpor íze volt. Próbáltam 100% hajdinatésztát keresni, ami soba néven jellegzetes japán étel, de az exportra szánt termékeket ők is hígítják legalább 30% búzaliszttel. Szóval arra jutottam, hogy olyan tésztát, amivel maradéktalanul elégedett vagyok, bizony csak én gyúrhatok.
Így aztán nem véletlen, hogy ez a szépség várt a karácsonyfa alatt:
Mivel a tésztát, meg úgy általában a búzalisztből készült dolgokat a glutén tartja össze, nem tűnt sima ügynek a házi tésztakészítés. Pláne, hogy tapasztalatom a téren leginkább semennyi: milyen állagú kellene legyen? Hogyan kell nyújtani?
Az első próbálkozásom csak barna rizslisztből készült, és azonnal remekül sikerült: a kezdők szerencséje.
Ezt az eredményt nem sikerült megismételnem, mert a csak barna rizslisztből, tojással készült tészta nem állt össze, szétmorzsolódott. Gondoltam, hogy egy kis hajdinaliszttel lehetne segíteni a dolgon, mert magas a fehérjetartalma, és hagyományosan is készítenek belőle tésztát, tehát elvileg működnie kell. Ezután már „csak” az arányokkal kellett játszanom egy keveset, mire úgy éreztem, hogy itt is írhatok az eredményről.
Eleinte nagyon sokáig elszöszmöszöltem egy kétszemélyes adag tésztával: egy ideje ez volt a vasárnap délelőtti programom. Most már kettőnknek egy adag tésztát 30 perc alatt készre is főzök, pedig ismétlem, pár hete készítettem először házi tésztát.
Kicsit hosszúra nyúlt bevezető után, következzen a gluténmentes házi tésztakészítés, ahogy én látom.
Hozzávalók 2 személyre:
85g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
1 tojás (kb. 60-65g-os, L méretű)
1-2 kk. víz
1 ek. só a főzővízbe
1. A liszteket egy kis tálban összekeverem, a közepébe ütöm a tojást, hozzáadom a vizet is, és villával átkeverem, amíg az egész egyformán morzsalékos lesz.
2. Kézzel átgyúrom, mintha hógolyót formáznék: összegyúrok egy maroknyi tésztát, és ehhez ragasztom a többit, amíg egy helyes kis gömböt kapok. Ha nagyon morzsolódik, tegyetek még hozzá egy kevés vizet, ha túl ragadós, kevés lisztet.
3. Két kis cipót formázok belőle és nedves konyharuhával letakarom, pár percig pihentetem.
4. Lisztezett vágódeszkán (erre a célra sima rizslisztet használok, mert takarékosabb) először tenyérrel kilapítom, majd sodrófával elég vékonyra nyújtom ahhoz, hogy 0-ás fokozaton át tudjam engedni a tésztagépen. A kis kinyújtott tésztagolyót akkora darabokra vágom, amivel könnyű dolgozni.
5. Minden fokozaton kétszer engedem át a tésztadarabot, és egyesével haladok a fokozatok között. Kilenc állása van a tésztagépnek, 0-ás a legvastagabb, és 4-esnél nem szoktam vékonyabbra nyújtani.
6. Ha már elég vékony a tésztám, szélesmetéltet vágok belőle. A tésztagép alá mindig odakészítek egy tányért, hogy a tésztát könnyen el tudjam vinni a főzővízig, nehogy összetörjem.
7. Bő sós vízben 3-5 percig szoktam csak főzni, a friss tészta gyorsan elkészül.
8. Ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, és kész is.
Ez a bejegyzés most csak a tésztáról szól, de hamarosan lesznek (újra) tésztás receptjeim. Ebből a mennyiség két tányér tészta lesz, 40g CH/adag szénhidráttartalommal. Nem a leggyorsabb receptem, de nekem teljesen megérte a macerát: nagyon szeretem a tésztát… 🙂
És Te? Kipróbálod a gluténmentes házi tésztát?
Agnes Kovacs mondta
Nagyon super recept, most próbáltam ki, tésztagéppel nyújtottam íze, állaga fantasztikus lett, ez többször fogom megcsinálni és könnyű, élvezetes volt elkészíteni. Én fehér rizslisztet használtam és így is kiváló lett:) Köszönöm Nóri:)
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon örülök, hogy jól sikerült. 🙂
Névtelen mondta
Kifogom próbálni a receptet,de szerinted kilehet szárítani ?
Én nagyon sok tésztát csinálok a családnak, csak valahogyan
tartósítani kellene ( szárítani )
Mindenmentes Nóri mondta
Már én is gondoltam rá, hogy jó lenne előre dolgozni és többet készíteni, majd eltenni, de eddig mindig frissen megettük, vagy max. másnap. Szárítani nem próbáltam, ha megpróbálod, írj, hogy sikerült-e.
Üdv,
Nóri
Meli mondta
Sziasztok
Két nap alatt megszáradt, isteni lett csak a főzési idő így picit több.
Meli
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Egy ideje már szemezgetek a receptjeiddel, de most jutottam csak el a cselekvésig.Érdekelne, hogy a hajdina lisztet lehet-e, és mivel helyettesíteni, illetve, ha a hajdinát ledarálom, az jó-e a liszt helyett (Biopont, vagy Ecofood féle van otthon)
Köszi,
Andi
Éva M. mondta
Szia Nóri! Remekül néz ki a tésztád. Én is szemezgetek a tésztagépekkel, szerintem hamarosan be is ruházok rá, mert mi is szeretjük a tésztaféléket. Neked milyen típusú van? Meg vagy elégedve vele? Előre is köszönöm a válaszod!
Üdv.: Éva
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Andi,
a hajdina helyettesíthetőségét illetően nem vagyok túl bizakodó: a rizsliszt önmagában nagyon száraz, morzsolódik. Egyszer sikerült csak rizslisztből használható tésztát gyúrnom: a legelső alkalommal, ez biztosan valami kezdők szerencséje dolog lehetett. 🙂 Szerintem a hajdina fehérjetartalma kell ahhoz, hogy kicsit összefogja a tésztát.
Házilag darált hajdinát már én is használtam liszt helyett, azzal jó volt. Kávédarálóval daráltam.
Sok sikert,
Nóri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Éva,
Amit a képen látsz, az egy Marcato Atlas wellness 150 tésztagép. Ez olyan típusú dolog, amit ha megfelelően karban tartunk, az unokáinknak is jó lesz, ráadásul szép is. 🙂
Bevallom, nem használom viharos gyakorisággal, de ez nem az ő hibája: egyébként nagyon szeretem.
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Szia, én is fehér rizsliszttel próbáltam (az volt itthon), és nagyon finom lett. Lasagne készült belőle. A boltban kapható kukoricalisztes tésztákhoz képest sokkal finomabb! Köszi, figyelem a többi receptedet is! Szabobeus
Névtelen mondta
Szia Nóri, a tojás helyett lehetne-e valami mást tenni a tészához?
köszi Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Még dolgozom az ügyön… 🙂
Niki mondta
Szia Nóri!
Azóta lett esetleg tojásmentes verzió?
lköszi, üdv. Niki
Andrási Nóra mondta
Szia Niki,
nem foglalkozom már házi tésztával, így nem lett tojásmentes változat, sajnálom.
N.
Eszter Letícia Málovics mondta
Kedves Nóri! Még kezdő vagyok:) Tudnál nekem segíteni abban, hogy ez a recept automata tésztagéphez is alkalmas-e? Ha nem, azzá tehető valahogy? Válaszodat előre is köszönöm: Eszter
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Eszter,
A gluténmentes tészta elég kényes, törékeny dolog. Nekem nincs automata tésztagépem, de tartok tőle, hogy ha nem érzéssel nyújtják, akkor könnyen törhet. Ha kicsit több folyadékot teszel bele, akkor jobban nyújtható, de törékenyebb is. Még az lehet érdekes, hogy az automata tésztagép mit készít belőle, mert ha laposra nyújtja/széles metéltre vágja, az talán működhet, de a csőtészta formák szerintem biztosan nem.
Ha kipróbálod, írd meg, hogy ment! 🙂
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Kedves Nóri,
még most ismerkedem a gluténmentes életmóddal. A hajdina elég jól bevált kérdezném, hogy szerinted csak hajdinalisztből lehet tésztát készíteni?
A barna rizst/rizslisztet minél ritkábban szeretném használni, mert nagyon magas a fitinsav tartalma, ami nem jó.
Köszönöm, Anita
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Anita,
Igen, lehet csak hajdinalisztből tésztát készíteni: ez a japán soba tészta, ami tradicionálisan csak hajdinalisztből és vízből, tojás nélkül készül. Emiatt elég nehéz elkészíteni, gyorsan kiszárad és könnyen törik is. Vastagabbra nyújtják sodrófával, nem is használnak hozzá tésztagépet. Szóval lehet, de nem könnyű. 🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Szerinted hajdina helyett kölessel sikerülne? Úgy tudom, annak is magas a fehérjetartalma.
Köszönöm: Tulipiros
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hát, kölesféléből (teffből) Etiópiában készítenek hagyományosan tésztát, de több napos erjesztés után… Szerintem az íze is erős lenne. Persze lehet hogy van, akinek a hajdina is erős… Egyetlen amerikai bloggertől láttam valaha köles tésztát, ő csak köles lisztet használt. Szóval próbálkozni lehet, de legyen valami "backup" vacsorád, ha mégsem sikerülne. 🙂
Névtelen mondta
Szia!
Nem csináltam meg kölessel a tésztát, hanem inkább vártam és vettem hajdinalisztet. Nagyon finom lett, köszönet a receptért. Hálás vagyok érte, mert tészta rajongó vagyok, de a lányom születése után kiderült, hogy glutén érzékeny vagyok, és azóta nem ettem tésztát (fél éves). Én kézzel nyújtottam és vágtam, ezért rusztikus lett :D. Tényleg köszi. a kenyeredet és galettét már sütöttem, most pedig a kakaós kuglóf következik. Üdv: Tulipiros
Mindenmentes Nóri mondta
A rusztikus tésztát már mi is ismerjük. 😉
Névtelen mondta
Sziasztok,
A rizslisztes tésztához, ha adtok egy kevés kis vízbe áztatott útifűmaghéjat, akkor sokkal ruganyosabb lesz.
Én egyébként az Express tésztagépet használom, amihez nem kell nyújtani a tésztát hanem úgy nyomja ki a tésztát, mint egy húsdaráló. Gluténmentes tésztákhoz nagyon jó szerintem. Elég drága (több, mint 30 ezer az alap gép), de már azzal sokféle tésztát lehet készíteni. És ha megszámolom, hogy 25 dkg csicseriborsó tészta 700-800 Ft, akkor szerintem hamar behozza az árát.
Én azóta tudok végre jó tésztákat enni, mióta beújítottam ezt a szuper kis tésztagépet.
Mindenkinek jó tésztázást 🙂
Névtelen mondta
Szia! Hajdina tésztát 24órát szobahőmérsékleten nedves konyharuhába csavarva és lefóliázva kell pihentetni. 2csésze hajdinaliszt, 1 csésze víz, 1/2ek almaborecet,vagy citromlé.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, ha legközelebb kísérletezni támad kedvem, kipróbálom… 🙂
Tímea Bodó mondta
Kedves Nóri!
Én rizslapot szeretnék készíteni rizslisztből, tavaszi tekercshez. Tudnál nekem ehhez ajánlani egy elkészítési módot, esetleg egy bevált receptet? Köszönöm és szép napot!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem a rizslapot rizskeményítőből főzik. Ez olyan dolog, aminek én sem állnék neki… Talán jobban jársz, ha rendelsz webshopból. 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Vagy ha van a közelben ázsiai/kínai bolt, ami élelmiszereket is forgalmaz…
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
Rendszeresen innen főzök, rengeteg ételt elkészítettem már a blogról és rendszerint mind remekül sikerül, kivéve a gluténmentes tésztát. Ehető lesz, de a legkevésbé sem gusztusos,mivel nagyon törik, morzsolódik és ezért kifőzve is rövidke kis darabok lesznek, szép hosszú tésztacsíkok helyett.
Fogalmam sincs, mit csinálok rosszul. Van valami tipped?
Előre is köszönöm!
Melinda
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Melinda,
Attól tartok, nem fogod szeretni a választ, de a GM tészta sajnos törik. Nekem is. Igyekszem minél kevesebbet macerálni: amikor vágom a géppel, tányért teszek alá, hogy arra hulljon és így emelem át a vízbe, ahol éppen csak egyszer, óvatosan keverem meg. Óvatosan szűröm, öblítem, stb. Emellett vannak jobb és rosszabb napok is. 🙂
Orsoly mondta
Szia Nóri!
Mit gondolsz, ez a recept megállná a helyét lasagne tésztaként? Mennyire passzolna egy paradicsomos ízvilághoz? Előre is köszi a választ 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem igen. Mintha írta is volna már valaki, hogy kipróbálta… Én még nem. 🙂
Orsoly mondta
Szuper, köszi a választ! 🙂
Petra mondta
Szia Nóri!
Ez nagyon jó nokedlinek is 🙂 Az állaga miatt még elmosogatni is könnyebb utána, mint a hagyományos után.
Kisfiam nagy rajongója. Szép lassan bövül a konyhám a mindenféle mindenmentes hozzávalóval és gépekkel, de egy tésztagépet hirtelen nem tudtam elővarázsolni, igy maradt a kreativitásom. Reggel készitettem, meglátta és addig nem tágitott, amig nem adtam neki reggelire 🙂 Imádta!
Köszi a recepteket! Nagyon jók!
Üdv
Petra
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi a tippet! 🙂
Szakály Ferencné mondta
Kedves Nóri!
Fantasztikus amit felépítettél, gratulálok!
A tésztához még 2014- ben érkezett egy hozzászólás amiben a tojás helyettesítéséről kérdeztek.
Sikerült kitalálni valamit erre? Az én próbálkozásaim nem jártak sikerrel, kérlek ha van ötleted írd meg!
Köszönettel: Mária
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Mária,
2014 óta gyerekkel a hátamon vagy az asztalon főzök, így nem szántam rá magam a tészta gyúrásra. 🙂 Ötletem lenne: tojás helyett lenmagtojás, útifűmaghéj. Épp a héten írtam egy bejegyzést a bolti tésztákról, már van a piacon olyan termék, ami útifűmaghéjjal készül.
Juhász-Molnár Vivien mondta
Kedves Nóri!
Nagyon szeretjük a férjemmel a húslevesbe a csigatésztát. Kerestem már mindenfelé olyan fajtát,amit IR-esként nyugodt szívvel megehetnék,de még sajnos nem láttam sehol. Esetleg tudnál ajánlani olyan lisztet/liszteket,amivel ha elkészítem a tésztát hasonló ízélményt érek el,mint az eredeti?
Köszönettel: Vivien
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Vivien,
írtam két bejegyzést a kapható gluténmentes, IR-barát tésztákról (itt és itt): nézz körül, hátha találsz olyat, ami tetszik.
Bertalan Orsi mondta
Kedves Nóri,
itt, a kommentek között olvastam a hajdina tésztáról és az Express tésztagépről. Örömmel írom le neltek a tökéletes, tojásmentes, szárítható hajdina tészta receptjét, ami ráadásul nem törik, csak ha már megszáradt, de akkor sem nagyon.
Az Express tésztagép szarvacska készítő adapterével készítem (ez fontos, mert minden alakú tésztánál egy kicsit változtatni kell a recepten, ebből a tésztából nem lehet spagettit készíteni, mert eltörik)
Ime:
350 g hajdina liszt és 200g víz.
Ezeket összekeverem, gombócot formázok belőle és pár órán át lezárt műanyag dobozban tárolom, akár a konyhapulton is. Kb. 20-30 perc alatt lehet ezt a mennyiséget feldolgozni és 4 bőséges adag lesz belőle.
Az Express gép előnye, hogy kicsi és nem kell lisztezni a tésztát. tehát nagyon kevés kosszal jár.
Köszönöm a munkádat, Nóri! Nagyon értékes oldal!
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon köszi, hogy ezt megosztottad!
lizi mondta
Sziasztok! Én közel 20 éve készítek gm tésztát a lányomnak és szoktam szárítani is mivel mostmár egyetemista és viszi magával. Olyankor kézzel megfogom és egy forgó mozdulattal csigát tekerek kb.20cm tesztábol legyen cérna vagy szélesmetélt. Ráteszem egy rácsra hogy tudjon száradni és naponta megforgatom. Ha sürgett az idő, sütőben szárítom. Alaposan meg kell szárítani, különben megpenészedik. Azért kezdtem el készíteni egyrészt az ára miatt, mástrészt nem tetszett azt, hogy annó nagyon sok vizbe kellet fözni a bolti tésztát, a víz tele volt keményítővel és az ize sem volt az igazi, nagyon kukoricás volt. Így nem kell mindig külön vizben főznöm például egy fejtett bablevesbe csak úgy belefőzöm. Még szoktam lereszelni a téstát a nagylyukű reszelőn tárhonyának. Hagyom egy kicsit szikkadni és nagyából ugy kézítem mind a liszteset. Levesebetétnek is lehet, gyors megoldásként. Boldog Új Évet és nagyon sok sikert kívánok mindenkinek!
Kautezky Larder Dénes mondta
Szeretném megkérdezni, hogy a fehérjét zsírt, szénhidrátot nyers vagy főzött állapotba kell e számolnom-
Válaszát előre is köszönöm
Andrási Nóra mondta
Kedves Dénes,
nem biztos, hogy jól értem a kérdést. Én a CH-tartalmat itt a teljes adag felére (egy tányér) adtam meg.
Bertalan Orsi mondta
Kedves Nóri, köszönjük a sok munkádat, a sok ötletet!
Gyerekbaráttá alakítottam a tojásmentes tésztámat. Ha van valakinek Expressz gépe:
300 g hajdinaliszt + 200 g víz . Így lágyabb lesz a tészta, nem szárad gyorsan és egy két és félévessel is neki lehet állni tésztát készíteni, nyugodtan tekerheti a gépet..
Ha valaknek nincs ilyen gépe, vagy lasagne tésztát szeretne, a nyújtható (szintén gyerekbarát) változat:
300g hajdinaliszt + 100g csicseriborsóliszt / sárgaborsóliszt +200g víz
Ez gyorsan szárad és a lasagne is sokáig sül, mert nyersen rétegezem a tésztát a szószokkal.
Ha a készítés során száradna tészta, nedves kézzel gyúrjuk át alaposan újra.Ezzel a változattal jól lehet gyurmázni:)Nem kell aláliszteni, mielőtt a nyújtógépbe teszem, csak kézzel ellapogatni. Akkor jó a tészta, ha nem nedves kívül, de nem is ragad
Mindkét esetben kell pihentetni a tésztát.
Mindenkinek jó munkát!
Andrási Nóra mondta
Nagyon köszi, hogy megírtad! És le a kalappal, hogy a kétésfélvessel tésztát nyújtotok… 🙂
Bertalan Orsi mondta
Bocsánat, csak 50 g csicseriliszt kell a 2. Verzióhoz
Noémi mondta
Kedves Nóra,
Érdeklődni szeretnék,hogy van-e esetleg olyan tészta recept,amibe nem kell tojás.?
Nagyon szeretnék házi tésztát készíteni,de tojásallergia áll fenn.
Köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Kedves Noémi,
az oldalamon nem találsz ilyet, mert végül nem volt türelmem a tészta pöndörítéshez, lemondtam róla. Hajdinából lehet tojás nélkül is biztosan, ez a soba tészta, olvass utána! Ecettel hagyják állni, plusz jól meggyúrják, és így áll össze.
Másik lehetőség, hogy darált lenmaggal vagy útifűmaghéjjal pótolod a tojást.
Sok sikert!