2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Z ismét bölcsebb lett egy évvel. A születésnapjára „nagyon durván csokis” tortát rendelt, a kedvenc csokoládéjából. Meg is kapta, úgy kell neki. 😉
A múlt hónapban lezárult szavazás eredményét is figyelembe véve, természetes édesítéssel készült.
Már jó ideje terveztem, hogy mindenmentes tortát sütök, csak az alkalomra vártam. Tudtam én, hogy jó móka lesz cukormentes, gluténmentes és tejtermékmentes, lowcarb, low GI tortát sütni. És tényleg.
Ez itt nem a prototípus, már készült korábban egy másik változat, az én születésnapomra. Így aztán biztos lehetek a dolgomban, amikor azt mondom, hogy egyáltalán nem nagy kaland elkészíteni, nem szükséges hozzá semmilyen különleges hozzávaló, vagy profi konyhaeszköz, még tortaforma sem.
Ha tojásmentes piskóta receptet keresel, ITT találod!
Hozzávalók 8-10 szelethez
12 dkg dió
5 tojás
40g nyírfacukor
2 ek. kakaópor
3 dl házi mandulatej vagy bolti szójatej
200g 81% kakaótartalmú étcsokoládé (22,8 g CH/100g)
75g cukornak megfelelő sztevia szirup (kb. 40 csepp) vagy folyékony édesítőszer
1 kk. házi vaníliakivonat (elhagyható)
20g keményítő
1 kk. zselatin
Vigyázat, ez a torta nagyon csokoládés lett, ahogy azt a magas kakaótartalmú csokoládé mennyiségéből sejthetitek… Bevallom, nekem szinte „túl” csokis, ha egyáltalán létezik ilyen, de Z saját bevallása szerint éppen ilyet szeretett volna. Készíthetitek 70%-os csokival is, csak akkor a szénhidráttartalom másképp fog alakulni.
Ha sztevia szirupos édesítéssel dolgoztok, mindenképpen kóstoljátok meg a krémet, miközben folyamatosan adjátok hozzá a szteviát, mert szerintem gyártónként, és gyártási tételenként is előfordulhatnak minőségi különbségek!
1. A diót minigrillen egy kicsit megpirítottam, majd diódarálón ledaráltam.
2. A sütőt előmelegítettem 170 fokra. Két tepsit kibéleltem sütőpapírral, és egy kistányért (20cm átmérőjű) körberajzolva ceruzával, négy kört rajzoltam a négy tortalaphoz.
3. A tojásokat szétválasztottam, majd a sárgáját habosra kevertem a nyírfacukorral, a fehérjéket pedig kőkeményre vertem egy csipet só hozzáadása után, kézi robotgéppel.
4. A tojássárgákra rálapátoltam a felvert fehérjét, majd a diót és a kakaót. Kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal összekevertem a piskótatésztát.
5. A tésztát egyenletesen belesimítottam az előre megrajzolt körökbe, majd a két tepsit 170 fokon, légkeveréssel sütöttem 10-15 percig. (Ha nincs légkeveréses sütőtök, süssétek meg a két tepsit egymás után.)
6. A krémhez a csokoládét nagyobb darabokra törve alacsony hőfokon olvadni tettem a tűzhelyre. Közben 1 dl mandulatejben elkevertem a keményítőt, a zselatint és a vaníliakivonatot, a másik 2 dl-t meglangyosítottam, majd hozzákevertem a keményítős keveréket.
7. Az időközben megolvadt csokoládét átkevertem egy kézi habverővel, majd kis adagokban hozzákevertem a mandulatejet. Folyamatosan kevergettem, és édesítettem szteviával. (Vigyázzatok a csokira, hogy ne égjen meg, amíg egyedül van a lábosban, és ne ijedjetek meg, ha összeugrik, amikor először adtok hozzá a mandulatejből: valószínűleg csak túl nagy volt a hőmérsékletkülönbség.) Türelmesen, lassú mozdulatokkal simára kevertem, még melegítettem 2-3 percig, de nem forraltam fel. Kész is.
8. A torta összeállítása előtt mindenképpen várjátok meg, hogy a krém alaposan kihűljön. Az enyém végül a hűtőben állt egy éjszakát, mert késő este készültem el vele, és így a tortaépítés másnapra maradt. Nagyon jó volt így a krém állaga, remekül tudtam kenni, és egyáltalán nem nedvesítette át a piskótát. Olyan volt, mint a nagyim vajas krémjei gyermekkoromból. A krémet elosztottam a lapok között és körbesimítottam vele a tortát.
Mi 8 szeletre vágtuk, mert én csak szimmetrikusan tudok tortát szeletelni, de szerintem 10 szeletes is lehetne. Így legalább mindenki boldog volt a duci tortaszeletével. Ez így összesen 125g szénhidrát, 8 szeletre 15,5 g CH/szelet. Boldog szülinapot, Z!
Mit gondoltok, megsütitek?
Doridia mondta
Juj én tuti megsütöm a szülinapomra, ami nincs is már olyan nagyon messze. 🙂 (Férjem is hevese bólogat, hogy sütés-érett nagyon a recept :D) Köszönöm szépen ezt a szuper receptet! Biztosan eszméletlen finom! 🙂
Ozsváth Szilvia mondta
Nóri, ez nagyon ínycsiklandóan néz ki! Bárcsak én is csak kívánhatnék ilyesmit szülinapomra…! 🙂
Névtelen mondta
Szia!
Ma elkészítettem a krémet, a piskótát nem, mert Dukán-diétások vagyunk és a dip tiltott gyümölcs! 🙂
De a krém isteni és tényleg durván csokis! 🙂
Köszönöm! 🙂
Névtelen mondta
A hétvégén megsütöttem a tortát. Az enyém nem lett ilyen magas,mint a Tiéd,mert csak 3 lapra lett elég a tészta. De ez nem vont le semmit az értékéből, mert nagyon-nagyon finom lett. Köszi a receptet.
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Nagyon jól néz ki ez a torta szívesen meg is csinálnám nekem is hétvégén lesz a szülinapom.
Kérdezhetnék párat?
Milyen fajta keményítőt és zselatint használsz? Szerinted sütő formában is meg lehetne sütni?
Előre is köszönöm Judit
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Judit,
Kukoricakeményítő volt, és expressz zselatin, de szerintem annyira nem fontos, hogy pont ugyanolyan legyen. Persze nem baj. 🙂
Ha gyakorlottan tudsz sütőformában sütni, akkor szerintem igen, ezt a tortát is meg lehet úgy sütni. Nekem a formában sütöm és utólag felszeletelem dolog sosem ment, így nem próbáltam.
Boldog születésnapot!
Nóri
Névtelen mondta
Szia Nóri! 🙂
Nagyon nagyon finomnak néz kis a torta és a szülinapomra meg is sütném, de szeretném megkérdezni, hogy milyen márkájú/fajtájú 81%os csokit használtál? Eddig amilyen csokikat néztem, még a 75%-ban is volt glutén. Egyáltalán van gluténmentes csoki?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Naná, hogy van, csak jó helyen kell keresni. A 81%-os csoki a Lidlben kapható, Arriba Superieur címen, és nyomokban tejzsírt tartalmazhat, meg szójalecitin van benne még, ami esetleg érdekes lehet.
Jó sütögetést és boldog szülinapot!
Névtelen mondta
Köszönöm szépen! 🙂 Holnap megyek vásárolni! 😀
Névtelen mondta
Szia Nóri! Szuper recept, lehet megsütöm én is barátnőm szülinapjára 🙂 A dió helyett mást lehetne bele tenni -allergia miatt. Törökmogyoró vagy mandula?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem mehet bele bármiféle dióféle, bár ha a dióra allergiás, a többire is az lehet – kérdezz rá. Ebben az esetben még kókuszliszttel próbálkoznék.
Noemi mondta
Ekeszitettem 🙂 Fantasztikusan finom lett! Legjobb torta evek ota amit ettunk el is fogyott mind az elso nekofutasra 🙂 Koszi ezert a szuper receptert! Mellesleg szuper konnyu volt elkesziteni hamar keszen volt! Van finom torta receptem de nagyon maceras ez finom is egyszeru is!
Névtelen mondta
sziasztok! ezt candidások is ehetik? köszönöm a választ előre is!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Attól függ, hogy a diétának melyik szakaszában vagy. Ha nagyon szigorúan veszed (a diéta elején), akkor a kakaó, és az étcsokiban lévő (igen kevés) cukor miatt ellenjavallt.
Üdv, Nóri
Vincze-Bagi Cecília mondta
Kedves Nóri,
kisfiam nem ehet tojást és keményítő féléket sem 🙁 mivel tudom helyettesíteni őket?
Válaszod előre is nagyon köszönöm a választ 🙂
Éva mondta
Szia,
Nagyon guszta, szivesen elkészíteném, de nálam édesítőnek csak a Stevia jöhet szóba, minden más cukor mégha jobb fajta is rossz, így a nyírfacukor is. Az a kérdésem, hogy a nyirfacukor helyett tehetek Steviát?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
itt a nyírfacukor a süti tömegéhez is kell… szóval nem garantálom a végeredményt, de valószínűleg működne.
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Cecília,
inkább keress meg emailben (nori@mindenmentes.hu), írd meg, hogy mit nem ehettek, és kitalálunk valamit. 🙂
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
Szeretném ezt a tortát a kislányom szülinapi zsúrjára elkészíteni, vasárnapra. Dupla adagra gondoltam, amit negyedelve sütnék meg külön-külön kapcsos tortaformába (szeletelni én sem tudok 🙂 ) Ez szerinted így jó lenne? Ha pénteken este sütném meg + elkészíteném a krémet, az egészet összeállítanám szombaton este, finom lenne még vasárnap? A krém nem esik össze? A lényeg, hogy a pici lány ne lássa…
Előre is köszönöm a válaszod!
Szia, Anikó
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Én is előző nap szoktam készíteni, és ettük még az ünneplés utáni másnap is, szóval szerintem finom kell legyen. Bár a krémet igazából olyan könnyű elkészíteni, hogy szerintem ráér az is szombaton. Már csak azért is, mert a sok kakaóvajtól jó kemény lesz hidegen, és kicsit langyosan könnyebb kenni. A krém olyan, mint egy sűrű puding, valahol félúton a nagymama vajas krémje felé, ami nagyon csokis: nem esik össze.
Jó sütögetést és nagyra nőjön a kis ünnepelt! 🙂
Névtelen mondta
Szia!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de jól látom, hogy a tésztájában nincs semmiféle liszt? Lányomnak szeretném sütni 4. szülinapjára és nemrég derült ki, hogy tejallergiás és ez nagyon jól néz ki és finomnak is ígérkezik. Köszönöm.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, így van: nincs benne liszt, csak dió. 🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri! Névnapomra szeretném megsütni ezt a szuper tortát 🙂 Viszont csak kókusztej van itthon, ez változtat valamit a recepten (több kakaó, több tej, stb) ?
Köszi a választ és a receptet is 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Ha arra a sűrű, konzerv kókusztejre gondolsz, akkor azt hígítsd fel úgy, hogy "normál" tej sűrűségű legyen, Ha a dobozos, "tejszerű" kókusztej, akkor jó lesz.
Boldog névnapot!
Névtelen mondta
Szia Nóri,
egy szülinapi bulira kakaó/csoki-mentes megoldással kellene elkészítenem ezt az egyébként többször próbált/isteni/függőséget okozó tortát. 🙂
Arra gondoltam, hogy a csokit karobbal+kókuszzsírral (és persze kis édesítéssel) helyettesíteném. Szerinted működne vagy kellene még hozzá valami?
Köszi előre is! ZDTimi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Timi,
Szerintem működne úgy is. Az egyedüli buktatót ott látom, hogy a krém állaga megváltozhat a zsiradék lecserélésétől: a kókuszzsír alacsonyabb hőfokon olvad, így "folyósabb" lehet – próbáld esetleg több zselatinnal/agarral, vagy hűtőben tárolva, stb.
Üdv, Nóri
Timea Drnecz mondta
ok, koszi szepen! 🙂
Katika mondta
Szia. En elkeszitettem a tortat, viszont csoki hianyaban,kakaovaj+kakaoval helyettesitettem a csokit. Sajnos a kakaovaj teljesen kicsapodott, amikor belekevertem a tejet. Mi lehetett a gond? Van tapasztalatod a kakaovajjal?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Két dolog jut eszembe:
– a kakaóvaj és a tej nem volt egyformán langyos?
– a csokoládéban általában van még szója-, vagy napraforgólecitin, ez is segíti az elegyedést a tejjel.
Névtelen mondta
Szia Nori!
Nagyon kivanatos torta..viszont nekem se tojast, se kukorica kemenyitot, se barmilyen tejtartalmu dolgot nem lehet…nincs otleted milyen tortat tudnek igy kesziteni?
Névtelen mondta
Sziasztok! Én sem ehetek tojást, azt szeretném kérdezni, hogy végül mivel helyettesítettétek? Köszönöm szépen a választ! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
A kérdés egyelőre megoldatlan, ebben a receptben nem lehet csak úgy kicserélni valamire, én pedig még nem találtam ki új változatot. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
tésztának próbáld meg a csoki muffinom alapját tortalapnak sütni (2015 január eleji bejegyzés) ezzel a krémmel. Nem próbáltam, csak ötletelek…
Anonim mondta
Kedves Nóri! Jól értelmeztem,hogy a sütőpapírra mindenféle szél nélkül kanalazod rá a piskótát? Nem fog szétfolyni? Köszönöm a válaszod!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Így van, és nem, nem fog szétfolyni! A lényeg, hogy jó keményre verd a fehérjét. 🙂
Bogi mondta
Kedves Nóri!
Először is nagyon nagyon köszönöm, hogy létrehoztad ezt a blogot! A receptek között keresgélve, azokat olvasva mindig kicsit visszatér a hitem meg a kitartásom. Egyre hosszabb a „meg akarom sütni/főzni” lista 🙂
Ezzel a recepttel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha a sütőpapírra rákanalazom a tésztát, akkor az sütés után könnyen leválik róla? Kell késsel kicsit „meglazítani” mielőtt megpróbálom lehámozni a papírról vagy papírtól is függ (vannak rossz tapasztalataim a papírral)? Te ezt hogy oldod meg vagy milyen papírt használsz?
Válaszodat előre is köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
mindig könnyen lejött a papír minden különösebb cécó nélkül. Nekem is volt már rossz papírom… Már jó ideje az Aldiban vesszük, ezzel nem volt gond. Csak így tovább! 😉
Bogi mondta
Köszönöm szépen! 🙂
Kovács Andrea mondta
Kedves Nóri!
Ma készülök megsütni ezt a tortát:)
A folyékony édesítőszer mi lehet még? Agavé szirup? Ha már nem édesítjük nagyon keserű lesz?
A zselatin helyett az agar agar is használható? ugyanúgy 1kk?
Köszi előre is.
Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nem tudok minden nap válaszolni. 🙂
Édesíteni akármivel lehet a krémet, a zselatint ki is hagyhatod.
Kovács Andrea mondta
Köszönöm így utólag is:)
A torta elkészült:). Így történt, ahogy írtad, agavé került bele és kihagytam a zselatint. A kinézetével akadt némi gond, nem vagyok nagy cukrász, de finom lett, az ünnepeltnek ízlett és ez a lényeg:) Köszönjük a receptet!
Klári mondta
Szia Nóri!
Kisfiam (43 ) születésnapjára elkészítettem a könyvedben szereplő vegán csupa csoki tortát. Évek óta nem kapott szegény „gyertyás” tortát. Na de ennek vége! Nagyon foncsi lett és abszolút nem volt nehéz elkészíteni. Nagyon köszönöm!
Klári mama (72)
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem az örömöd! 🙂
Nelly mondta
Nagyon guszta ez a torta! Szeretném elkészíteni diabetikus tortának sógorom esküvőjére. Segíts kérlek hogy kicserélhető-e a nyírfacukor eritritre (előbbitől nálunk mindenki hasmarsot kap) illetve hogy ha a diót mandulával akarom helyettesíteni az epebetegek miatt akkor azt blansírozni/héjtalanítani kell darálás előtt vagy héjastól pirítsam meg?
Nagyon köszönöm.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
igen, jó lesz eritrittel is, és használhatsz simán mandulalisztet (darált blansirozott mandula).
Sára mondta
Zseniális ez a recept. A baráti társaságban van cukorbeteg, pajzsmirigy alulműködéses, tejfehérje- és gluténérzékeny is. Minden közös szülinapozásra ezt a tortát készítjük el (cukormentes étcsokiból, eritritollal), és végre mindenki ehet belőle és imádjuk is. Néha 4, néha 5 lap sikerül, de valahogy minidg isteni finom lesz. Köszi, hogy megosztottad velünk ezt a szuper receptet! 🙂
Bea mondta
Épp most sül a tészta! Nagyon izgulok, hogy jól sikerüljön, meglepi torta lesz a kisfiam barátjának szülinapi zsúrjára. Köszi a receptet!!! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Remélem, sikered lesz, engem ez a recept még sosem hagyott cserben! 🙂
V mondta
A tojásokat hogy lehetne kiváltani, hogy VALÓBAN mindenmentes legyen?
Mindenmentes Nóri mondta
Ahhoz egészen más lisztek kellenek. Az első könyvemben van a tojásmentes recept.