2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Két hete kezembe akadt az egyik kedvenc szakácskönyvem, és benne egy parmezános-morzsás sült lazac fényképe. Hm, gondoltam, ez biztosan finom lehet, hogyan süthetnék valami hasonlót morzsa és parmezán (tejtermék) nélkül? Korábban már helyettesítettem a kenyérmorzsát sülteken mandulával, mogyoróval, dióval, és eszembe jutott, hogy a kesudiót vegán receptekben tejtermékek, sajt helyett is szokták használni. Jólesett volna valami pirult sajt élmény, így kiötlöttem ezt a receptet. Egyszerű, gyors, egészséges és szerintem roppant finom is…
A kelbimbó Z ötlete volt. Korábban valahogy elkerülte az asztalunkat, de Z egyik nap hazaállított egy adaggal, hogy márpedig ezt most megesszük. Gyorsan meggrilleztem egy serpenyőben, és hamar el is fogyott. Nem is értem, hogy a gyerekek miért nem szeretik…?
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet lazacfilé (250g)
50g natúr nyers kesudió
450g kelbimbó (nekem mirelit volt)
2 ek. aprított, friss (vagy fagyasztott) petrezselyemlevél
só, bors
olívaolaj
200g (előgőzölt) barna rizs*
*Ha előgőzölt rizzsel főzitek, szerintem beleférhet 30 percbe is, azaz hipergyorsan elkészíthető.
1. A rizst bő, sós vízben tegyük fel főni.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a kelbimbókat vágjuk ketté.
3. A „morzsához” daráljuk le diódarálón a kesudiót, majd keverjük össze egy csipet sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemmel, és annyi olívaolajjal (1-2 ek.), hogy sűrű, de kenhető pasztát kapjunk.
4. A halszeleteket rendezzük kiolajozott tepsibe vagy grill-rácsra, és osszuk el rajtuk a kesus kencét. 200 fokos sütőben süssük kb. 15 percig, amíg a hal átsül és a kesumorzsa megpirul:
5. Amíg a halszeletek melegednek, egy serpenyőben, olívaolajon süssük magas hőfokon a kelbimbókat, amíg kicsit megpirulnak. Sózzuk, borsozzuk.
6. Közben a rizs is megfőtt, tálahatunk.
Nos, számomra megvolt a pirult sajt élmény is, és a zöldfűszeres lazac a picit megpirult kelbimbóval az eddigi legkedvencebb halreceptem lett. A számokat tekintve, ez így kesuval, kelbimbóval együtt 190g szénhidrát összesen, tehát kb. 47g CH/ebéd. Remélem, megkóstoljátok.
Vélemény, hozzászólás?