2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az utóbbi napokban meglegyintett a kora nyár szele, mégpedig egészen konkrétan, ugyanis már teljes két napja biciklivel tekerek a munkahelyemre, így a napi 2×30 perc hajlobogás garantált. Igaz, hogy az esték még hűvösek, mi a hétvégéket már szinte egész nap a teraszon töltjük és alig várjuk, hogy leporolhassuk a grillt. Ebben a gyönyörű napsütésben pedig eszembe jutott az igazi, napérlelte paradicsom, a friss bazsalikom illata… Gondoltam egyet, és a tavaszi túrókrém után, itt a következő, a paradicsomos-bazsalikomos, garantáltan túrómentes, vegán szendvicskrém.
Hozzávalók
1 adag mandulatejből maradt mandula, vagy 10 dkg vízbe áztatott mandula
3 olajban eltett aszalt paradicsom
1-2 ek. friss, aprított bazsalikomlevél
kb. 3-4 ek. olívaolaj
só, bors
Olajban eltett paradicsomot nagyobb boltokban, bioboltokban, és a piacon is lehet kapni. Friss bazsalikomot jó nagy csokorral szoktam venni, a leveleket lefagyasztom, így sokáig friss marad.
1. A paradicsomot aprítógépbe teszem az olívaolajjal, sóval, borssal, bazsalikommal, pépesítem.
2. Részletekben hozzákeverem a mandulát, kóstolom, még ízesítem, ha kell, és kész is. (Ha nem mandulatej maradékból, hanem egész mandulából készíted, akkor a beáztatott mandulát előbb aprítsd fel vagy turmixold pépesre egy kis vízzel.)
3. Érdemes éjszakára a hűtőben hagyni, hogy összeálljon, így a mandula felszívja a zsíradékot, az ízeket, és krémes, jól kenhető lesz.
Egymás után többször is készítettem, ugye nálunk szinte mindig van tejkészítésből maradt mandula, és mindig elég hamar elfogyott. A számolgatás ma elmarad, mivel a mandulatejbe már beleszámoltam, amit lehetett. Na ki kér ilyet reggelire?
Névtelen mondta
Ha beédesíted a mandulatejet, nem lesz rossz egy sós ízű pástétomban, hogy az alap kicsit édeskés? Ezen agyalok, különben holnap ilyet fogok csinálni diótej maradékból (én azt tudtam venni most olcsón).
Köszi a választ!
ViZi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
én nagyon pici édeskét, kb. 1 kk. nyírfacukrot szoktam tenni az egész adag tejbe. A visszamaradt mandularoston nem lehet érezni.
Lia mondta
Nekem sajnos ezekkel az alapanyokkal nem sikerült. Több olajat tettem hozzá, és növényi joghurtot, hogy ehető legyen. Most látványra úgy néz ki, mint egy körözött. A képet nézve, korántsem ilyen fehér. Nem tudom, hogy mit csináltam rosszul.
Andrási Nóra mondta
Szia Lia,
sajnálom, hogy nem hozta a vártat, bár a körözött sem hangzik rosszul! A fotón lévő mandula maradékból készült tejfőzés után.