2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Most, hogy már tudok itthon teljes kiőrlésű, gluténmentes tésztát készíteni, újra belevethettem magam a tésztareceptek kigondolásába. Mit is tegyek arra a tésztára, ha a tejszínes szószok kiestek a tejtermékekkel együtt, a paradicsomosat pedig már egy kicsit unom…? Rögtön eszembe jutott az ázsiai konyha, és a mindenféle keleties tésztaételek. Szerencsére ahhoz, hogy valami keletieset főzzünk, nem feltétlenül szükséges egzotikusabbnál egzotikusabb hozzávalókat beszereznünk, ehhez a recepthez csak egy üveg gluténmentes szójaszószra volt szükség, a többi bármelyik hazai boltban is beszerezhető.
Még mielőtt gluténmentes, vagy bármiféle átgondoltabb étrendre tértem volna, sokszor jártunk kínai étterembe ebédidőben, és az egyik kedvenc ételem a sima, zöldséges tészta volt. Ez a recept is kicsit arra hajaz. Ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű, mi annyira szerettük: minden alkalommal ezen gyakoroltam a tésztakészítést, így hetente egyszer biztosan ilyet ettünk az elmúlt 3-4 hétben.
Hozzávalók 2 személyre:
teljes kiőrlésű, gluténmentes tészta 2 személyre
1/2 csirkemell
1 sárgarépa
kb. 20 dkg fejeskáposzta
1 újhagyma
2 ek. kókuszzsír
3-4 ek. gluténmentes szójaszósz*
*A legtöbb szójaszósz búza felhasználásával készül, ha nincs az üvegen feltüntetve, hogy gluténmentes, akkor valószínűleg nem az. Én bioboltokban találtam ilyet, végre.
Tényleg hamar készen van, ezért hipergyors címkét is kap, de a „30 percen belül” a tészta kifőzése után értendő. 🙂
0. Készítsük el a tésztát és főzzük ki, tegyük félre.
1. Először reszeljük csíkokra a répát, vágjuk apróra az újhagymát, gyaluljuk le a káposztát. Én ehhez robotgépet használok, így egy-két perc alatt készen van.
2. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, és a kókuszzsíron 2-3 ek. szójaszósszal lelocsolva pirítsuk meg. Vegyük ki egy tányérra.
3. A hátramaradt kókuszzsíron pirítsuk meg a lereszelt zöldségeket magasabb hőfokon, kevergetve, újabb 1-2 ek. szójaszósszal.
4. Adjuk hozzá a csirkecsíkokat, keverjük össze, majd mehet bele a tészta is:
Kész is, szójaszósszal tálaljuk, ha valakinek nem elég sós, igazíthat rajta. Ez így a zöldségekkel együtt kb. 45-50g CH/ebéd. Jó étvágyat!
Süli Mónika mondta
Nagyon guszta!
Nálunk a fiúk rajonganak a tésztás ételekért. 🙂