2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Vannak olyan egyszerű receptek, amiken elgondolkodom, hogy egyáltalán érdemes-e írnom róla. Volt ilyen korábban is, és a visszajelzéseitek azt mutatták, hogy igen, pofonegyszerű receptekre is van igény, másrészt ennek az egyszerű főzeléknek a története nekem is tanulságos volt.
Régen kevés főzeléket szerettem, a tökfőzeléket pedig kifejezetten nem. Mostanában azonban az egyik kollégám -akaratlanul is- kezd megbarátkoztatni a főzelékekkel: szinte minden nap hihetetlen jóízűen és óriási élvezettel eszi az aznapi főzelékét. Őt elnézve azon kaptam magam, hogy adnék még egy esélyt a tökfőzeléknek is. Elvégre kaporral készül, tehát nem lehet rossz.
A töknél általában jobban ízlett mindig a cukkini, így a cukkinifőzelék mellett döntöttem. Hol a tanulság? Az utóbbi időben kicsit elkényelmesedtem, és gondoltam, hogy a tejszínt vagy tejfölt majd szójatermékkel helyettesítem. Először szójajoghurtot próbáltam venni, de a szokásos boltokban éppen nem volt natúr, csak gyümölcsös. Végül szombaton elmentünk a legújabban felfedezett bioboltba, ahol kaptam is egy doboz remek, bio szójatejszínt. Át is futottam az összetevőket, mint mindig, de látszik, hogy még nem voltam teljesen ébren, ugyanis csak itthon vettem észre, hogy búzasziruppal készült… Nem is értem, miért éri meg fejleszteni egy minőségi terméket, ami bio, ráadásul környezetkímélő módon készült, spéci alapanyag, és kizárnak egy nagy csoportot a fogyasztóik közül. Sebaj.
Már egy ideje halogattam, hogy kitalálok valami házi főzőtejszín-helyettesítőt, így beláttam, hogy ezt bizony nem halogathatom tovább. Végülis mi van a tejmentes főzőtejszínben? Valamilyen növényi tej, zsír, és sűrítőanyag: ilyet én is tudok.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg cukkini
1 fej vöröshagyma
2 ek. kókuszzsír
2 ek. rizsliszt
kb. 1,5 dl növényi tej (most szójatejjel próbáltam)
1 csokor zöld kapor, aprítva
só, bors
1. A hagymát apróra vágtam, 1 ek. kókuszzsíron párolni tettem.
2. Közben a cukkiniket megmostam, a két végét levágtam, és robotgéppel, a nagy lyukú reszelővel lereszeltem.
3. A cukkinit ráöntöttem a hagymára, megsóztam, megborsoztam és lefedtem. Pár perc múlva már levet engedett, ekkor a tetejére szórtam a kaprot, és lefedve addig főztem, amíg meg nem puhult, ill. a saját leve el nem lepte.
4. A tetejére szórtam 2 ek. rizslisztet, hozzáadtam még 1 ek. kókuszzsírt és a szójatejet. Megkevertem, lekapcsoltam a tűzhelyet, és még pár percig lefedve hagytam, hogy besűrűsödjön.
Ez a főzelék így összesen igen komoly mennyiségű, mintegy 75g szénhidrátot tartalmaz, az 19g CH/adag, ha mindent beleszámolunk, ugyanakkor a cukkinit, mint 5g/100g CH-tartalmú növénykét elvileg 20dkg-ig nem is kellene számolni… Szóval lehet, hogy legközelebb nagyobb adagot főzök, mert nagyon finom volt, de igazából így is jóllaktunk. Tanulság: nem szaladgálok többet ilyen-olyan helyettesítők után, csak igazán indokolt esetben, mint mondjuk a kókuszhabtejszín a belga waffelhez.
Falafelt sütöttem hozzá, amihez a csicseriborsót most aprítógéppel pépesítettem kézi mixer helyett, ezért kicsit „borzasabb” lett, a jövőben inkább maradok a turmixgépnél.
Itt a cukkiniszezon, ne feledkezzetek meg a többi cukkinis receptemről, pl. a cukkinis brownie-ról sem! 😉
Mindentment mondta
Kedves Nóri, keresek egy mindenmentes diétát ami félig a Paleo diétán alapul, félig vegán (csak halat eszek) cukor és jódmentes illetve mentes a következőktől:
tejtermék, tojás, gabonaliszt, zab, köles, cukor (helyett pl stevia-t használok), méz, nyirfacukor, kókuszcukor, alkohol, kávé, hús (csak halat eszek), káposztafélék, hüvelyesek, rizs, burgonya, paprika, paradicsom, spenót, alga, jód, jódtartalmú zöldségek, gyümölcsök. Sajnos minden mindenmentes Paleo recept tartalmaz valamit amit nem ehetek és anélkül pl a kennyér, sütemény, zöldségfasírt stb nem áll össze…Hashimoto és myoma vérszegénység stb miatt. Tudsz segiteni? 3 éve igy étkezek, mikor az orvosok megtudják irtó mérgesek lesznek attól szintúgy hogy nem akarok gyógyszert szedni, igazából mindenki értetlenkedik…én már nem kivánom a többi ételt csak kezd kicsit unalmassá válni az a pár zöldség amit szabad ennem nagyon szűk a jódmentes élelmiszerek listája…
A cukkinifözelékedet kipróbáltam de rizsliszt helyett hajdinaliszttel és kókusztejjel, bors nélkül, nekem a vöröshagyma tilos ezért pórét használtam. finom lett csak hiányzik mellé valami laktató, csicseriborsó nekem tilos jó lenne mellé pl egy zöldségfasírt.. én zellert piritottam mellé kokuszzsiron de az ilyen zsiros ételeket nagy ritkán eszek, nem szeretem.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
hát ez a lista elég hosszú… Annyit tudok segíteni, hogy ha találsz valamit a receptjeim között, ami jó lenne, de egy-két dolgot ki kellene hagynod, akkor megpróbálok segíteni. Zöldségfasírt ügyben pl. itt van ez a lencse falafel és ez a zelleres lencsesült, meg ebből a tálból a zeller és a cékla nagyon finom volt.