2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Hogy mi köze a zöldségcurrynek a muffin bármiféle rejtélyéhez? Semmi az égvilágon. 🙂 Amíg rotyog a töltött paprikám és sül az a bizonyos muffin, gyorsan bepötyögöm a legújabb zöldséges receptemet. Aztán majd lesz szó muffinokról is.
Pár éve Z néhány hétig külföldön volt munka-ügyben, én pedig (akkor még) egymagamra nem nagyon akartam főzni, ráadásul időm sem nagyon volt, mert bánatomat a munkába öltem, így egy indiai ízekkel dolgozó vegetáriánus ételkiszállítótól rendeltem az ebédemet. Az egyetlen ebédkiszállító, amit valaha igazán szerettem… Azóta is, ha zöldséges egytálételhez van kedvem, de hagyományos főzelékhez meg nem igazán, valami jó fűszeres zöldségragu után nyúlok, mint ez itt.
Hozzávalók 4 személyre:
1 cukkini
kb. 20 dkg brokkoli
15 dkg zöldborsó
15 dkg zöldbab
10 dkg bébispenót
1 ek. kókuszzsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. frissen reszelt gyömbér
1/2 kk. szárított jalapeno chili
1 kk. római kömény
1/2 kk. kurkuma
1/2 kk. őrölt koriander
1 dl kókuszkrém
2 ek. aprított friss koriander
2,5-3 dl zöldségalaplé (lehet leveskockából)
só
köretnek:
200g barna rizs
30g vadrizs
Tudom, a fűszeres indiai ételek hozzávalólistája elég hosszú… Szerencsére a nagy része fűszer, és a szárítottakból elég egyszer bespájzolni egy jó ideig… Engem mindig felvidít a kurkumától rikítósárga étel látványa.
0. A rizst sós vízben tegyük fel főni.
1. A kókuszzsíron pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit és pároljuk 2-3 percig. Mehetnek bele a fűszerek, a gyömbérrel, zúzott fokhagymával együtt.
2. Dobjuk bele a brokkolit, babot, borsót, kókuszkrémet, egy pohár vizet és a zöldségalaplevet. Forraljuk fel, fedjük le, és mérsékelt lángon főzzük kb. 5 percig, amíg a brokkoli megpuhul.
3. Sózzuk ízlés szerint, majd keverjük bele a spenótot és a friss koriandert, ezeknek éppen csak meg kell fonnyadniuk. Tálaljuk a párolt rizzsel.
Igaz, hogy sokféle fűszer szükséges hozzá, de legalább hamar elkészül és garantáltan izgalmas-fűszeres lesz. Összesen 52g CH/ebéd, szerintem több spenót, brokkoli és zöldbab is mehet bele. Jó étvágyat!
A muffinok rejtélye
Képzeljétek, utolért, amitől mindig tartottam egy kicsit: az a süti, ami nekem pont jó, nem ízlik a „normál” étrenden élőknek. Az elmúlt hetekben jó néhányszor megsütöttem egy süteményt (erdei bogyós/málnás muffint) amit mi Zével nagyon megszerettünk, és már egészen tökéletesnek tartottuk, így gondoltam, megkínálom a kollégáimat is. Már csak a teszt kedvéért is, hogy ízlik-e nekik is. Hát sajna nem aratott nagy sikert. Persze előre szóltam, hogy most kísérleti nyuszinak jelentkeznek, és kérem az építő jellegű kritikát. Meg is kaptam, hogy nem elég édes, „furán édes”, és túl száraz. A nem elég édeset értem, mert ugye nem eszünk nagyon édes dolgokat, ez ízlés dolga. A „furán édes” dolgot a sztevia számlájára írtam, a szárazságot meg a gluténmentes lisztekére.
Aztán a hétvégén látogatóban voltunk távolabbi rokonoknál, akik szintén reformosabban esznek, kevés édességet, stb. Őket is befogtam kísérleti nyuszinak, és nekik ízlett. Itt már erősen vakargattam a fejem búbját, hogy most akkor hol a rejtély kulcsa?
A történet kapott egy érdekes csavart, amikor hazafelé jövet Z elcsábult egy régi kedvenc cukrászdája mellett elhajtva, és betértünk (neki) egy somlóira. Szegény Zém, aki már hónapok óta csak mindenmentes sütiket és tortákat eszik, elfanyalodott arccal közölte, hogy a régen kedvenc somlóija most túl édes, nagyon tömény, és szörnyen nehéz. Majd hozzátette, hogy ez nekem rossz hír, mert ezentúl sok mindenmentes sütit kell sütnöm. (Üsse kavics…)
Szóval úgy látszik, szakítanunk kell: nekünk, mindenmentesen étkezőknek nem ízlik a cukros-tejes-gluténes süti, a nem diétázóknak pedig fura a mindenmentes süti… Írtam már korábban is az ízérzékelés megváltozásáról, de ezen azért meglepődtem.
Én nagyon szeretném, ha a mindenmentes sütik is már első kóstolásra elnyernék a nem diétázók tetszését, hogy ne gondolják lemondásnak az egészségesebb étrendet. Emiatt aztán szegény munkatársaim további sütis zaklatásoknak néznek elébe, bizony.
Neked van ilyen tapasztalatod?
Szerinted van közös nevezője a diétázók és a hagyományos étrenden élők ízlésének?
Erika Karaffa mondta
Én imádom a finom kísérleteket! 🙂
Egyébként meg nagy úr a megszokás! Valóban könnyen átnevelhető az ember ízlése és gyomra!
De vigyázz, mert egyszercsak azon kapod magad, hogy üzemi konyhát kell nyitnod!
Én máris szívesen jelentkeznék! 🙂
Praliné Zsuzsi mondta
Én eszek alapvetően mindent, de sütiknél pl. csak nyírfacukrot használok, és nagyon minimálisan édesítek. Nekünk ez így megszokott, de ha pl. a szüleimnél csinálok valamit, hát ott gyakran az a közös nevező, hogy szépen utánaporcukrozzák :)) Egyébként én még a csokinál tapasztaltam az utóbbi években az ízérzékelésem megváltozását: ha az ember megismer olyan igazi csokoládékat, amelyek a kakaóbab ízét tökéletesen hozzák, akkor már nagyon-nagyon durván lehet érezni a különbséget olyan sima bolti csokoládéknál, amiket régebben szerettünk. Arról nem is beszélve, hogy egyből kiérződik, mikor adnak kakaóvajon kívül más növényi zsírt a csokoládéhoz (olyan viaszosan feltapad akkor a szájpadlásra, brrr).
Praliné Zsuzsi mondta
Épp somlóit csináltam, és az jutott eszembe közben, hogy szerintem simán meg tudnád csinálni mindenmentes verzióban! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Ez így van, sőt már tervbe is vettem. 🙂 Akad még néhány izgalmas ötletem mindenmentes desszertre, csak elég kevés édességet eszünk, ezért lassan kerülnek sorra. De ami késik, az jön! 😀
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
Nagyon jók a receptjeid, gratulálok a blogodhoz!!!Mi Candida – diétázunk és így találtam ide…mivel régóta eszünk mi is "másképpen" ezért amit leírtál én is tapasztaltam már. Mivel illatokkal, érzékeléssel dolgozom, azt kell mondjam, nap, mint nap tapasztalom az emberek "érzéketlenségét" ezen a területen (is) ! Konkrétan nem érzik a kifinomultabb illatanyagokat, sokan az étkezés, mások a dohányzás miatt (is) Én nem dohányzom, nem iszom alkoholt és nem eszem húst, viszont sokat biciklizek és sokkal jobban érzem a zöldségek, fűszerek ízét 🙂 Hidd el, mi járunk a "jó úton", és ha valakinek nincsen türelme és kitartása, az nem is fogja értékelni a te erőfeszítéseid gyümölcsös muffinját 😀
Mindenmentes Nóri mondta
Hm, köszi. 🙂
Erről jut eszembe, a kérdéses muffin recept azóta is az asztalfiókban lapul, talán ideje lesz elővenni… 🙂
Boros Ildikó mondta
Kedves Nóri!
Nos, Én a glutén és laktózmentes+tojásmentes étrendembe ritkán tudok sütit beilleszteni. Nem is édesítek csak kevés mézzel, amit lehet, vagy datolyával, mert azt imádom! Igen, változik az ember ízlése, bár Én évekig Steviát fogyasztottam, amikor még nem volt mindenhol kapható, ma már nem szeretem az ízét és száműztem a konyhából.
A párom nagy süti+csokifogyasztó…pár hete almás sütit sütöttem és előre bocsátottam, olyan lesz, amilyet Én is ehetek, tehát, minden mentes!A kókuszliszt alapú ( a reklám helye-Szaffi lisztet), túl édes lisztet feltuningoltam kölesliszttel és sok-sok almát , sok-sok fahéjjal raktam bele. Jó lett, kicsit szárazabb a normál sütitől, de ízlett mindkettőnknek! Amúgy, édesség helyett, előtt, utána gyümölcs, néha kis datolya,. egy marék mazsola, aszalt áfonya a nasi.