2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Igaz, hogy a hirtelen nyári forróság után kicsit meglepő volt a kora őszire változó idő, de szerintem mindannyiunknak jól tett egy kis felfrissülés. Éppen azon törpöltem, hogy jó lenne összedobni valami meglepő és érdekes, hideg levest, amikor az időjárás meggondolta magát, így mégis fűszeres és meleg vacsora lett belőle.
Nagyon szeretem a friss koriander illatát, így jutott a levesbe rendesen. Tudom, hogy macera utánajárni, beszerezni, én is mindig sóhajtok egyet, amikor elfogy, de megéri a plusz kitérőt. Ha olyan szerencsés vagy, hogy beüzemelt konyhakerttel bírsz, feltétlenül nevelgess benne egy kis koriandert!
Hozzávalók:
500g sárgarépa
1 kisebb burgonya (kb. 100g)
1 ek. kókuszzsír
1 kk. őrölt koriandermag
1/2 kk. őrölt gyömbér, vagy egy kb. 1 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
1/2 kk. chili
bő 1 liter zöldségalaplé (én leveskockából főztem…)
1 narancs leve
1 ek. balzsamecet
só, bors
friss korianderlevél a tálaláshoz
1. A zöldségeket tisztítsuk meg és kockázzuk fel. A fűszereket tanácsos előre kimérni egy kis pohárba vagy tálba, hogy egy mozdulattal elérhetőek legyenek.
2. A kókuszzsíron pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a kipréselt fokhagymagerezdeket kb. 3-4 percig.
3. A fűszereket is adjuk a hagymához, forgassuk át, majd kb. fél perc múlva mehet a répa és a burgonya is a lábosba. Öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Ha felforrt, fedjük le és főzzük kb. 20 percig.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, turmixgépben vagy kézi botmixerrel (óvatosan!) pépesítsük a levest.
5. A narancs levével és a balzsamecettel savanyítsunk rajta egy kicsit, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
6. Tálaláskor bőven szórjuk meg a tetejét aprított, friss korianderlevéllel.
Szerintem ezt a levest majd kicsit más formában elkészítem hidegen is. Ezt az adagot is ettük pár napig, összesen kb. 10 tányérra volt elég. A CH-tartalom összesen kb. 100g, azaz 10g CH/tányér.
Judit mondta
Ez valami isteni finom lett. Most letten készen vele. Zoldségfogyasztásom a leveseiddel valtom ki a legkönnyebben. Köszönöm a receptet.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, hogy írtál! Erről már meg is feledkeztem, pedig tényleg, de jó… 😀