2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Itt a nyár: meleg, napsütés, kánikula, és a kovászos uborka szezon.
Nagy koviubi rajongó vagyok, ezért arra gondoltam, hogy bővítem a nem túl bonyolult, spanyol viaszt fel nem találó bejegyzéseim sorát, és megosztom Veletek tapasztalataimat a gluténmentes kovászolás terén. Merthogy többféle mód is kínálkozik a gluténmentes kovászos uborkára áhítozóknak.
Első és kézenfekvő megoldás volt, hogy a szokásos módon, de „sima” kenyér helyett, egy szelet mindenmentes kenyérrel készítem. Minden rendben ment, szerintem nagyon finom lett a végeredmény. A képek is erről az adagról készültek.
Fülembe jutott, hogy kenyér nélkül, nyers krumplival is lehet uborkát kovászolni, így muszáj volt ezt is kipróbálnom! A második adag ubi is nagyon finom lett, én nem nagyon éreztem különbséget.
Sőt, egy harmadik lehetőségről is olvastam a paleo fórumon: cseresznyefa levéllel is lehet állítólag uborkát kovászolni. Nagyon érdekesen hangzik, de ezt még nem próbáltam ki. Ha esetleg vidéken élsz, és szép tiszta kertből szedett cseresznyefa levéllel kipróbálod a kovászolást, kérlek, írd meg a tapasztalataidat, mert nagyon kíváncsi vagyok…
Gondolom én, hogy kovászos uborkát mindannyian tudtok készíteni, de ha esetleg valaki most készítené először, vagy ahány ház, annyi szokás alapon kíváncsi vagy az én receptemre, itt egy rövid útmutató.
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
2 kg kovászolni való uborka
1/2 vagy 1 csokor öreg kapor
2 gerezd fokhagyma
2 púpos ek. só
2 liter víz
1 szelet mindenmentes kenyér, vagy 2 kis szem hámozott krumpli
1. Este forrald fel a 2 liter vizet a 2 púpos ek. sóval. Lefedve hagyd kihűlni.
2. Szintén előző este mosd meg alaposan az uborkákat, és terítsd szét őket egy tiszta konyharuhára, hogy megszáradjanak. Az 5 literes üvegnek is befőttes üveg tisztának kell lennie: kisütni már egy ideje nem szoktam, de alaposan elmosom, megszárítom, és letakarom, hogy ne szálljon bele a por.
3. Másnap vágd be az uborkákat úgy, hogy mindegyik végéről kb. a közepéig vágod be hosszában, és a két vágás egymásra merőleges irányú legyen. Na ezt jól megmondtam. 🙂
4. Tedd az edény aljára a megmosott csokor kaprot, majd pakold be szorosan egymás mellé az uborkákat. Jó, ha állítva tudod szorosan pakolni őket, mert így nem úsznak fel a víz tetejére és jól ki is töltik az üveget.
5. Pakold a sorok közé a két fokhagymagerezdet, és ha krumplival kovászolsz, akkor a krumpliszeleteket is.
6. Ha kenyeret használsz, az a tetejére menjen. Érdemes egy nagy gézlapba csomagolni, hogy később könnyen ki tudd venni, nekem ilyen most nem volt itthon.
7. Ha jól megpakoltad az üveget, öntsd le a kihűlt, sós vízzel, tegyél a tetejére egy tányért, hogy fedve legyen, de szellőzzön, és mehet ki a napra. Ügyelj arra, hogy mindegyik uborka víz alatt, és ne a levegőn legyen. Mivel szeretnek lebegni, én vagy nagyon tele pakolom az üveget, vagy leszorítom őket valamivel, pl. orvosi spatulával, pohárral…
Napsütés előtt… |
8. Ha kenyérrel készül, akkor azt a 2. nap végén vedd ki, hogy ropogósak maradjanak az uborkák. A krumpli végig benne maradhat. Kb. 4-5 nap alatt lesz kész, időjárástól függően. Én az illata alapján szoktam eldönteni, hogy jó-e már. Egyébként ki is vehetsz egy uborkát, hogy megnézd, belül is megérett-e már.
…és után |
Hát ennyi a tudomány. Nincsen nyár kovászos uborka nélkül. 🙂
Régen is mindig itthon készítettem a kovászos uborkát, a gluténmentes étrend miatt most már muszáj is. Szerencsére nem egy kaland, jó kovászolgatást kívánok!
Judu mondta
Szia!
Én savanyú káposzta levével készítem! Isteni és egészséges! 🙂 http://juduspeckonyha.blogspot.hu/2010/08/glutenmentes-kovaszos-uborka-utolagosan.html
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Köszi a tippet, ez még nem volt… 🙂
Közeleg a napja, hogy elszánom magam én is a házi káposztasavanyításra, már csak helyrajzi kérdés (hova tegyük a hordót…?)
Judit mondta
Szia Nóri!
A fermentáló géppel nem lehet káposztát is savanyítani? Ha lehet, próbáltad már vele? És a kovászos uborkát?
Köszönöm,
Judit
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
mindent lehet, én csak fermentált répát csináltam benne, mert leginkább joghurt és tejföl készítésre használom. 🙂
Judu mondta
Először kisebb mennyiséggel próbálkozz szerintem! 🙂 Ha kicsiben sikerült, jöhet a hordó! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Van bevált családi recept, és ha már nekiállok… 🙂
Judu mondta
:))))
Melinda Székely mondta
Szia!
A cseresznefa ággal, levéllel való kovászolás nem vicc. Én pár évig egy moldvai csángó faluban éltem tanárként. Archaikus nyelvet beszélő magyar közösség ez a Kárpátoktól keletre, ünnepi és hétköznapi szokásaikban is számos érdekességet figyelhettem meg, így pl. az étkezési szokásaikban is. Cseresznyefa ággal erjesztik a korpaciberét, amit a levesek savanyítására használnak (az ecetet nem ismerik). Én ilyet nem próbáltam, de a dolognak minden bizonnyal van valóságalapja.
🙂
Melinda, Erdélyből
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Melinda,
Köszönöm, hogy megosztottad ezt az érdekességet! 🙂
Nóri