2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ezt a tortát még tavasszal vittük babanézőbe egyik kedves barátnőnkhöz – a hordozható tortaforma fantasztikus találmány! Azóta a képek sunyin meglapultak az ételfotós mappám egyik sarkában, a napokban fedeztem fel őket újra. Gondoltam, gyorsan megosztom Veletek, hátha éppen időben érkezik egy szülinapra vagy az iskolakezdésre.
Az elgondolás alapja a jól bevált csupa csoki torta volt, ezt újrahangoltam egy kicsit a házi mogyorókrémemmel.
Hozzávalók:
a piskótához:
4 tojás
10 dkg pirított és darált dió
4 ek. nyírfacukor (kb. 40g)
a krémhez:
3 dl szója- vagy mandulatej
75g cukornak megfelelő folyékony édesítő vagy egy késhegynyi stevia por
1 kk. vaníliakivonat
1 csipet só
20g keményítő
(én tápiókakeményítőt használtam, de kukoricakeményítő is jó)
100g házi mogyorókrém
- Először süsd meg a piskótát: a tojások sárgáját kézi habverővel verd habosra a nyírfacukorral. Robotgéppel verd jó keményre a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd a habot a pirított, darált dióval óvatosan forgasd bele a sárga masszába.
- Én egy nagy szögletes tepsiben terítettem szét a tésztát, majd készen 3 lapra vágtam. Légkeveréses sütőben 160 fokon, vagy alul-felül sütéssel 180 fokon süsd kb. 10 percig, tűpróbáig.
- A krémhez egy kis lábasban melegítsd fel a mogyorókrémet. Egy kicsit meglangyosíthatod a növényi tejet is, ebben keverd el a többi hozzávalót (édesítő, vanília, só, keményítő).
- A meleg mogyorókrémhez kézi habverővel, részletekben keverd hozzá a tejes keveréket, ügyelve, hogy csomómentes legyen. Melegítsd addig, amíg besűrűsödik: ez csak pár perc, de nálam pl. rendszeresen akkor telik le, amikor már majdnem teljesen meggyőztem magam, hogy túl kevés keményítőt tettem bele, és ez bizony nem fog besűrűsödni… 🙂
- A krémet hagyd kihűlni, néha keverd át közben. Ha a piskóta és a krém is kihűlt, állítsd össze a tortát: én kentem a lapok közé a torta tetejére is a krémből, majd egy kis maradék darált dióval díszítettem.
El is készült ez a nem túl bonyolult, finom mogyorós torta. Ebben a süteményben összesen 90g CH van, és ha jól emlékszem, kb. nyolc szeletre vágtuk, az 12g CH/szelet.
Ha már próbáltad a csokitortát, akkor tapasztalni fogod, hogy ez a krém nem lesz annyira sűrű: a csokikrémen a csokoládé kakaóvaj tartalma is keményít. Remélem, ezt a receptet is sütni és szeretni fogjátok! 🙂
ancsa mondta
és pont van itthon Nóri-mogyorókrémem is….
Mindenmentes Nóri mondta
Zene füleimnek… 😉
ancsa mondta
ugye nem haragszol hogy így hívom? Minden ami tőled van új Nóri-előtagot kapott. Úgyhogy van otthon Nóri-humuszom, Nóri-tiramisum, Nóri-mandulatejem, Nóri-hidegen áztatott kávém és Nóri-karamellszószom is 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Jól hangzik. 🙂
Mandula mondta
Keves Nóri! Valami leírhatatlanul finom ez a tortád is. Már több receptet is kipróbáltam innen és mindegyik varázslatos. Pocaklakó babánk miután ettem egy szeletet egész este karatézott. 🙂 Kérlek folytasd a torta receptek alkotását, mert mi is nagy rajongóid vagyunk, ahogy az egészséges, finom tortáknak is. 🙂 További ihletgazdag alkotást, csemegézést! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ízlett és köszönöm a biztatást. Egy hete kaptam egy új tortaformát, még nem tudom, mikor és mivel fogom felavatni: az izgalmak… 🙂
Klaudia mondta
Szia!
A házi mogyorókrémmel a mogyoró „pirításával” van mindig gondom. Több helyről beszerzett mogyoróval is próbálkoztam, de mindig ugyan az… nem sül meg eléggé, vagy pont hogy rásül a hélya, nem tudom ledörzsölni. Pedig figyelgetem, rázogatom. Nekem nincs légkeverésem, csak alsó-felső funkció. Mekkora hőfokon, mennyi ideig ajánlott így…?
Előre is köszönöm! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
van olyan mogyoró, amiről nekem sem jött le.. Keserű lett? Légkeverés nélkül 20 fokkal magasabb hőfokon érdemes.
Szabó Gabi mondta
Nóri, ez egyszerűen zseniális, isteni, fenomenális! Ezt kértem húgomtól szülinapi tortának, de mindenkinek annyira ízlett, hogy egy darabig jóval gyakrabban fogjuk megsütni. Köszönöm! 🙂
Időhiány esetén mit gondolsz, működhet bolti (Aldi) pirított, darált mogyoróval is? Köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
örülök, hogy ízlett, és nem, biztosan nem működik, csak frissen pörkölt mogyoróval.
Szabó Gabi mondta
Akkor nem kockázatok, köszönöm!
Orsi mondta
Szia Nóri!
Tojás helyett szerinted „lenmagtojással” működhet? 🙂
Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
így egy az egyben nem. Az könyveimben vannak jó tojásmentes piskóták, de azok egészen más alapokról indulnak.
É mondta
Kedves Nóri.
Mindössze köszönetet szeretnék mondani a receptért. Most készítettem először. A teljes vendégsereg némán, sűrű bólogatások közepette a pillanat töredéke alatt eltüntette az egész tortát. 🙂 Ráadásul egyikük sem „mindenmentes”, mégsem volt senkinek hiányérzete, sőt! Szóval, még egyszer: köszönöm.