2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egy lélegzetvételnyivel hosszabb szünet után jelentkezem, mint egyébként szoktam. Egyrészt rettentően sűrű hétvégénk volt a múlt héten. Z hősiesen és egyedül intézte a bevásárlást, hogy én korábban nekiállhassak az itthoni teendőimnek. Szombat este még apukám születésnapját ünnepeltük, vasárnap pedig egy régóta tervezett egész napos kirándulásra indultunk a Börzsönybe. Szeretjük nagyon ezt a vadregényes vidéket. Most sikerült egy olyan útvonalat találnunk, ahol alig találkoztunk kirándulókkal egész nap, tényleg csak mi és az erdő voltunk. Külön piros pontot kaptam, hogy ripsz-ropsz összecsomagoltam magunknak az egész napos menüt… 😉 Le is jártuk a lábunkat, este egyikünket sem kellett altatni.
A blogolást cseppet sem elősegítendő megesett egy kis baleset is a fényképezőgépünkkel. Most tudatosult bennem igazán, hogy ez mennyire kritikus kérdés nálunk… A héten főzött ételek nagy részét újráznom kell, mert nem készültek fényképek, és hát egyrészt muszáj megosztanom Veletek is a recepteket, másrészt mi is repetáznánk.
Szerencsére még korábban összeütöttem egy fűszeres-pikáns szilvás receptet a szezon végére. Idén igyekeztem kerülni a szokásos szilvás-fahéjas sütemény megoldásokat, inkább először egy édes-sós salátát, most pedig egy édeskés-csípős-fűszeres szószt főztem ki Nektek (is). Jól ment a rozmaring illatú csirkecombokhoz…
Hozzávalók 4 személyre
1kg csirkecomb
2 ek. olívaolaj
2 ek. szárított provence-i fűszer
20 dkg szilva
1/2 kk. chilipor
1 kk. fahéj
200g barna rizs
30g vadrizs
só, bors
- A rizset mosd át és tedd fel főni 1,5x mennyiségű, sós vízben.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Keverd el a rozmaringot az olívaolajban. A csirkecombokat mosd meg, majd sózd és forgasd a fűszeres olívaolajba. Rácsos grilltepsiben, hogy lecsepeghessenek, alufóliával letakarva tedd a combokat a sütőbe. A fóliát 20-30 perc múlva vedd le, hogy meg is pirulhassanak.
Én ehhez általában már türelmetlen vagyok, ezek is pirulhattak volna még, de sebaj… így is finomak voltak. 🙂 - Miközben sül a csirke és fő a rizs, mosd meg és magozd ki a szilvát. Aprítógépben, vagy turmixgépben vágd össze egy kicsit a gyümölcsöket: így hamarabb besűrűsödik majd a szósz.
- A szilvát kevés sóval, néhány tekerés borssal és a chilivel, fahéjjal forrald össze. Ha felforrt, mérsékelt tűzön kevergesd még kb. 5-10 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik és szép sötét színe lesz.
- Mire a rizs megfő, már biztosan elkészült a szósz és megsültek a csirkecombok is: micsoda illatok…
fannie mondta
A hét egyik kedvenc vacsorája lett (a narancsos lazaccal karöltve). Köszönjük!