2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egyre rövidebbek a nappalok, délutánonként aranyszínűek a naplementék, és minden nap színpompás levélszőnyegen tekerek a munkába és vissza. Bizony, ősz van. Reggelente megállok a vasúti hídon, és egy kicsit lesem, ahogy a felszálló ködben fel- és eltűnnek a vonatok, ahogy a reggeli nap be-be süt, ha süt… Beszereztem a megfelelő meleg öltözetet, hogy ameddig lehet, biciklizhessek még.
Ilyenkor meleg, fűszeres és színes ételeket jó enni. Mondjuk sütőtököt… Mostanában kezdem felfedezni, milyen sokoldalú is ez a tökféle. Ez itt egy sós, fűszeres étel, de hamarosan jelentkezem majd egy kis édességgel is.
Hozzávalók 4 személyre:
100g csicseriborsó (előző este beáztatva)
1/2 kisebb sütőtök (kb. 4-500g)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb kockányi friss gyömbér
1 kk. köménymag
1 kk. kurkuma
1/2 kk. chilipor
1 kk. garam masala fűszerkeverék
1/2 doboz (100 ml) kókuszkrém
2 ek. kókuszzsír
só
friss korianderlevél, ha van
160g barna rizs köretnek
- Előző este mosd meg és áztasd be a csicseriborsót.
- Mosd meg és 1,5x mennyiségű sós vízben tedd fel főni a rizst.
- Melegítsd meg a kókuszzsírt, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
- Ha a hagyma már aranyszínű, akkor mehetnek az edénybe a fűszerek és az apróra vágott vagy reszelt gyömbérgyökér.
- Amikor a fűszerek már illatoznak, engedd fel őket a kókuszkrémmel és egy kevés vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen. Sózd meg.
- Amíg a szósz összeforr, hámozd meg és kockázd fel a sütőtököt, majd add a rotyogó raguhoz a csicseriborsóval együtt. Kb. 15 perc alatt puhára is főnek és addig a rizs is elkészül.
- Tálaláskor illik hozzá a friss korianderlevél, de ha éppen nincs otthon, úgy is finom lesz.
Ingeborg mondta
Most találtam rá erre a receptre, elkészítettem, megettem és azóta is alig jutok szóhoz a gyönyörtől…. :-))) Nagyon-nagyon finom lett, a zablepényeddel ettem, jól passzolt hozzá. Köszönöm a receptet!
Mindenmentes Nóri mondta
Köszönöm, hogy írtál! Így már nekem is jó napom van. 🙂
Magdi mondta
Ez az étel egy sütőtökös csoda, amúgy is szeretem a sütőtököt fűszeresen.
a menyiséget kissé elnéztem mert konzervből volt a csicseriborsó a sütőtök meg héjastól volt a megadott súlya, pucolás után jóval kevesebb lett. Néztem a kész menyiséget hogy most megosszam vagy ne osszam, végül is megszántak és így nekem épp két napra lett elég némi bururral.
Droi mondta
Ez lett a mai vacsora, hmmm… nem utoljára. Nagyon finom, izgalmas recept. Először csak egy sütőtökkrém leves receptet kerestem, aztán láttam, hogy gyakran curryvel készítik. Az egyszerű kis krémleves helyett így lett izgalmas, ínycsiklandó vacsora ebben a borongós, esős, őszi estén. Köszönet a receptért!