2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Először volt a cukor-, tej- és gluténmentes gofri. Később megszületett a lowcarb változat is, és már jó ideje szerettem volna a tojásmentesen étkező olvasóim kedvére is tenni, így végre itt a tojásmentes változat is!
Nem volt egyszerű a feladat, mert a „normál” gofrit a tojás tartja össze, a tejtermék- és tojásmentes gofrit a búzaglutén, és így tovább… Végül én is megtaláltam a határaimat: a cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes gofrim nem éppen lowcarb, mivel a barna rizsliszt tartja össze, nem tudom kókuszliszttel kispórolni belőle a szénhidrátokat. Nade sebaj: tudom, hogy sokan, sokféle étrenddel olvastok, így talán ez a recept is hasznos lesz.
Hozzávalók 6 db-hoz:
50g hajdinaliszt
60g rizsliszt
140g barna rizsliszt
1 kk. szódabikarbóna
1/2 kk. stevia por / 1-2 ek. xilit
1/2 kk. fahéj
60g kókuszzsír
450g víz
- A víz egy részével melegítsd meg a kókuszzsírt, majd egy mérőkancsóban keverd össze a többi vízzel.
- A liszteket mérd össze egy tálban, keverd össze a fahéjjal, szódabikarbónával, steviával.
- A folyadékot dolgozd el jól a lisztkeverékkel, és pár percig hagyd állni.
- Amíg a tészta pihen, melegítsd meg és zsírozd ki a gofrisütőt. Úgy vettem észre, hogy a tojásmentes változatnál fontos, hogy a gofrisütő minden gofri előtt jól át legyen kenve egy kis kókuszzsírral.
- Elég sokáig kell sütni egy-egy gofrit, ráadásul közben úgy tűnik, hogy leragadt, de légy türelemmel: amikor átsült, akkor szépen elválik majd a sütőlaptól.
Ildi mondta
Hú de jó, nagy nagy köszönet a receptért, mert én "tojásmentes" is vagyok.
Mindenmentes Nóri mondta
Egyik tojásmentesen evő barátnőm teszteli már egy ideje, és szeretik. Azt mondta, hogy sokáig kell sütni, de ropogós lesz, és ő almalével szokta édesíteni.
Ildi mondta
Szia Nóri! Nagy siker: tuti kenyérrecepted plusz kókuszzsír, köménymag (élesztő kihagyva) nagymama féle nyeles, rácsos, középen szétnyíló, nehéz öntöttvas formában kisütve, fantasztikusan működik, isteni finom, mint gyerekkorban. Valami édes változatot is karácsonyra kipróbálok, mondjuk kókuszreszelékkel, ez jutott most eszembe. Ha emlékeztek karácsonyra már előre megsütötték ezeket a tallérokat nagyanyáink, dobozban ropogós maradt, még Szilveszterkor is elő lehetett venni.Ha van a családban még ilyen eszköz probáljátok ki!
zhi mondta
juhúúú! köszi Nóri!
Névtelen mondta
Ez a goffri volt a mai vacsora, házi eperlekvárral. Nagyon finom lett, köszi a receptet!!
Mindenmentes Nóri mondta
Én köszi, hogy megírtad!
Ancsa mondta
Szia Nóri!
Én ehetek tojást, viszont barna rizslisztem nincs a többi igen.. Így hogyan módosítható a recept? 🙂
Köszi előre is
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
sajnálom, de ez már egy másik recept, nekem is kísérleteznem kellene.
Rezsu mondta
Kedves Nóri!
Szerinted hajdinaliszt helyett mit tehetnék bele?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, nehéz ügy. 🙂 Próbáld egy kevés csicseriborsó liszttel.
Ari mondta
Kedves Nóri!
Milyen állagúnak kell lennie a tésztának(könnyen v. nehezen jön le a kanálról)? Megcsináltam finom lett. Ha szeretném hogy másnap is finom legyen ne száradjon szerinted reszelhetek bele almát?gondolom akkor kevesebb víz kell.
Segítségedet előre is köszönöm.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, az alma jó ötlet! Régen sütöttem, de azt hiszem, inkább nehezebben jött le…
Celia mondta
Sajnos nekem nem sikerült. Rengeteget vártam kb félórát egy adagra hogy kész legyen. De igy is nagyon nehezen jött le. Pedig gazdagon olajaztam. Legközelebb szerintem én a tojásos receptet próbálom majd ki hátha az nagyobb siker lesz. Izre finom volt a ‘morzsa’ hahaha