2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Amit a fényképen látsz, első pillantásra talán kísértetiesen emlékeztethet egy finom halpaprikásra, pedig bizony ez valami egészen más. Mi minden héten legalább kétszer eszünk tengeri halat: egyszer főételként, egyszer pedig makrélakonzerv vagy füstölt lazac vacsorára. Ezen a héten szerettem volna valami egészen újszerű módon elkészíteni, és az indiai fűszerekre gondoltam. Újrázzuk.
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 passzírozott paradicsom konzerv (250g passzírozott paradicsom)
2-3 ek. kókuszzsír
1 konzerv kókusztej (400 ml)
500g mirelit tengeri hal
1 ek. köménymag
1 kk. chilipor
1/2 kk. szárított jalapeno darabkák
1/2 kk. garam masala fűszerkeverék
1/2 kk. kurkuma
só, bors
200g barna rizs
30g vad/fekete/vörös rizs
Azért használom vegyesen a különböző rizsfajtákat, mert a markánsabb ízű fekete-, vörös-, vagy vadrizs finom ízt ad a „sima” barna rizsnek. Együtt szoktam főzni őket, így a színes rizsek az egészet megfestik ugyan, de így egyrészt csak edényt használok hozzá, másrészt ezekről a növényi színanyagokról gyakran kiderül, hogy értékes antioxidánsok…
- A tengeri halat hagyd kiolvadni és vágd csíkokra. A rizst mosd meg és sós vízben tedd fel főni.
- A fűszereket készítsd össze egy kis pohárban, a vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomóval.
- A kókuszzsíron pirítsd aranyszínűre a hagymákat, majd dobd rá a fűszereket is: forgasd át a forró hagymával, amíg illatozni nem kezdenek.
- Most mehet a paradicsompüré is az edénybe: forrald össze a fűszerekkel, majd keverd hozzá a kókusztejet is.
- Amikor felforrt, keverd bele a halcsíkokat, fedd le az edényt és kis fokozaton főzd kb. 15-20 percig, amíg a hal megfő.
Névtelen mondta
Szia!
A paradicsom konzerv ill. a kókusztej konzerv esetében mekkorára gondolsz? 400 ml-es???
Köszi: Timi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A passzírozott paradicsom 500g-os szokott lenni, a kókusztej meg 400 ml-es. Pontosítom a receptben is. Nóri
Névtelen mondta
Milyen márkájú kókusztejet ajánlasz?
Mindenmentes Nóri mondta
Egyelőre nincs kedvenc márkám, ez talán Aldiban vásárolt volt.