2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nagyon örültem, amikor pár napja megkaptam egy első visszajelzést a gluténmentes házi tésztámról, mely szerint egyik kedves olvasóm nekiállt és elkészítette. Tudom, hogy nem egyszerű dolog otthon nekilátni a tésztagyúrásnak, és emiatt talán kevesen álltok neki, de úgy tűnik, másnak is sikerült, tehát a dolog működik!
Szeretnélek még több tésztafőzésre inspirálni, ezért most egy színes és vidám, éppen szezonális tésztaétel következik.
Tészta fronton elkezdtem természetes színezőanyagokkal kísérletezni, ez az egyik első próbálkozásom. Egy bioboltban találtam szárított cékla-, spenót- és paradicsomport: vidám színű ételfestékek. A cékla tűnt a legmókásabbnak a már klasszikus piros és zöld mellett, ezért az első színes tésztám lila lett.
Ami a feltétet illeti, ha a tejtermékektől eltekintünk, akkor maradnak a klasszikus, paradicsom alapú mártások. Unalmas… Én inkább valami ázsiai ihletésű dologra gondoltam, úgyhogy nagyot mosolyogtam, amikor találtam a hétvégén a boltban shimeji gombát, ezt a Japánban népszerű gombafajtát.
Nézzétek, mi sült ki belőle:
Hozzávalók 2 személyre:
a tésztához:
85g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
1 tojás
1-2 kk. víz
1 ek. só a főzővízbe
1 kk. szárított céklapor
a sült zöldségekhez:
150g shimeji gomba
200g kelbimbó
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 marék kesudió
2-3 ek. gluténmentes szójaszósz (tamari szósz)
1-2 ek. kókuszzsír
- Készítsd el a tésztát a gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta receptje szerint, úgy, hogy a szárított céklaport is a lisztekhez kevered. A nyers tésztám színe ilyen szép élénk volt:
Kifőzve halványabb rózsaszín lett, legközelebb szerintem megpróbálom majd több céklaporral elkészíteni. - A zöldségeket érdemes addig elkészítened, amíg a tészta pihen, így időt takaríthatsz meg. A hagymát szeletelt vékonyra, a kelbimbókat vágd ketté, a gombát csak mosd meg.
- Egy forró serpenyőben, ami lehet wok is, először pirítsd meg csak úgy szárazon egy kicsit a kesudiót, majd tedd félre. Ezután egy kevés kókuszzsíron karamellizáld meg a hagymát, sütés közben fűszerezd 1 ek. gluténmentes szójaszósszal, szedd külön. Ugyanígy pirítsd meg és fűszerezd a kelbimbót és a gombát is.
- A zöldségeket keverd össze, majd halmozd a kitálalt tésztakupacok mellé, végül szórd meg a tetejét a pirított kesudióval. Azért nincs szükség különlegesebb fűszerezésre, mert ezek a zöldségek önmagukban is nagyon ízletesek: aki nem hiszi, járjon utána! 😉
Vélemény, hozzászólás?