2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az újév első receptjének olyan ételről írok, amiből szerintem nem tudok eleget főzni: vegán levest készítettem!
Az olasz levesek közül talán a minestrone a legismertebb, ennek saját változatát is nagyon szerettük, de ugyanígy a ribollitát is ismételtük már párszor: az első körökben nem maradt elég a fotózáshoz…
Hozzávalók kb. 6-8 tányér
200g fehér bab, egy éjszakára beáztatva
1/4 fej kisebb kelkáposzta (kb. 300g)
1 karalábé
1,2 l zöldségalaplé*
200g eltett, hámozott paradicsom
1 olajban eltett, szárított paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
só, bors
*Én leveskocka helyett szárított vegyes zöldség keveréket használok. Az egyik bioboltban találtam, amolyan só és ízfokozó nélküli vegeta.
- Egy nagyobb edényben melegítsd meg az olajat, közben vágd apróra a vöröshagymát és préseld át a fokhagymát.
- Az olajon pirítsd arany színűre a hagymákat, majd mehet az edénybe a kockákra vágott hámozott és aszalt paradicsom is.
- Engedd fel a levest az alaplével, szórd bele a leszűrt babot is és forrald fel az egészet.
- A bab tovább kell főjön a káposztaféléknél, ezért kb. 10 perc forralás után tedd a levesbe a csíkokra vágott kelkáposztát és a kockázott karalábét, sózd, borsozd ízlés szerint.
- Újabb 10 perc főzés után kész is a leves. Ha sűríteni szeretnéd, a leves egy részét turmixold, majd forrald össze a többivel.
Vélemény, hozzászólás?