2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Idén tavasszal minden eddiginél komolyabb zöldséget-zöldséggel korszak tört rám. Z két hét után lázadással fenyegetett, de szerencsére sikerült kompromisszumot kötnünk a húsos és csak zöldséges fogások arányát illetően. Én reggelire rendszeresen mindenféle kencéket eszem appammal, vagy kenyérrel. Egyedül a tengeri halat és a tojást nem unom meg sosem, így hétről-hétre ellavírozunk egy-egy húsos és halas, és egy-két vegán fogással.
Mostanság a fűszeres és csípős is nagyon megy nálunk (lásd még: csirke fajita leves), így az indiai konyhát is nagyon szeretem: fűszeres zöldségételre vágytam. Már főzés közben tudtam az illatáról, hogy a zöldborsócurry masala szósszal nagy kedvenc lesz.
Hozzávalók:
a masala szószhoz
50g kesudió
1 ek. olívaolaj
1 kk. mustármag
1 kk. köménymag
4 egész szegfűszeg
½ kk. őrölt fahéj
½ kk. chilipor
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
kb. 1,5 centis gyömbér darabka, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, aprítva
1-2 chili paprika, magozva, aprítva (én jalapenot használtam)
½ konzerv hámozott paradicsom, kockára vágva (nyáron 2 nagyobb friss paradicsom, hámozva, kockázva)
1 kis csokor friss koriander
néhány friss mentalevél
a curryhez:
2 ek. olíva- vagy kókuszolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1-2 friss chili paprika
½ konzerv hámozott paradicsom, vagy nyáron 2 érett paradicsom, kockázva
750g zöldboró
1 kk. kurkuma
1 kk. őrölt koriander
½ kk. chilipor
1 kk. garam masala fűszerkeverék
1 – ½ kk. só, ízlés szerint
friss koriander vagy petrezselyemlevél
- Először készítsd el a szószt. Pirítsd meg a kesudiót egy száraz serpenyőben, közepes fokozaton, gyakran rázogatva. Akkor jó, ha már illatozik és kezd megbarnulni: ekkor tedd aprítógépbe.
- Folytathatod ugyanabban a serpenyőben. Melegítsd meg az olívaolajat, majd dobd bele a mustármagot, köménymagot, görögszéna magot, és kevergesd kb. ½ – 1 percig, amíg a mustármag elkezd pattogni. Dobd hozzá a szegfűszeget, fahéjat, chiliport, és keverj még egyet rajta.
- Mehet a serpenyőbe az apróra vágott vöröshagyma is: addig süsd, amíg üveges lesz és elkezd barnulni. Add hozzá a fokhagymát és a friss friss chilit, keverd össze.
- Következő a kockákra vágott paradicsom és az apróra vágott gyömbér lesz: gyakran kevergetve rotyogtasd úgy 5-10 percig, amíg kezd besűrűsödni.
- Tedd a serpenyőbe a friss koriandert és mentaleveleket, kapcsold le a tűzhelyet, és hagyd állni a keveréket, amíg a friss zöldek egy kicsit megfonnyadnak.
- Kanalazd a paradicsomos szószt aprítógépbe a pirított kesudióhoz, és pulzálva kevertesd-aprítsd addig, amíg egy nagyjából egynemű masszát kapsz. Tedd félre.
- Lássunk hozzá a curryhez. Egy nagyobb, vastag falú lábosban közepes hőfokon melegíts olívaolajat. Süsd benne az apróra vágott vöröshagymát üvegesre-aranyszínűre. Add hozzá a chiliket, keverd össze, és mehet bele a kockákra vágott paradicsom is. Gyakran megkeverve forrald 5-10 percig, amíg elkezd sűrűsödni.
- Dobd bele a borsót, és párold fedő alatt 5-10 percig, amíg éppen megpuhulnak a borsószemek.
- Most már mehet a lábosba az előbb elkészített masala szósz, a kurkuma, őrölt koriander, chili por, garam masala fűszerkeverék, só. Engedd fel ½- 1 pohár vízzel attól függően, hogy mennyire sűrű curryt szeretnél. Kapcsold le a tűzhelyet és hagyd állni 5 percig.
- Friss petrezselyemmel vagy korianderrel tálald, szerintem appam remekül illik hozzá köretnek.
Az indiai receptek olyan sokféle fűszert használnak, amit egyrészt már nem olyan egyszerű kóstolás alapján „lekottázni”, másrészt főzés közben is komoly logisztkai háttérmunkát jelent, hogy a kritikus pillanatban mindegyik a kezem ügyében legyen. Van egy trükköm: mikor nekiállok a főzésnek, 1-1 kis pohárban összekészítem az egyes lépésekhez szükséges fűszereket, és a kérdéses pillanatban egyszerűen, egy mozdulattal szórom bele az ételbe.
Nem igazán tudok mit hozzáfűzni ehhez a borsócurryhez. Én két napig ettem, reggelire és vacsorára is… Szerintem próbáld ki, ha szereted a fűszeres ízeket. Összesen kb. 150g CH van a curryben, nekünk kb. 5-6 adagra volt elég, az kb. 25-30g CH/adag, egy-egy appammal éppen egy ebéd.
Szereted a fűszeres ételeket? Ez hogy ízlett?
Vélemény, hozzászólás?