2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Múlt hétvégén rám tört a nosztalgia, egészen hagyományos ebédet főztem: apukám-féle gulyáslevest és hozzá hajdinapalacsintát házi cukormentes baracklekvárral.
A palacsinta kapcsán kicsit elábrándoztam, hogy de jó is volt, amikor diákéveinkben egy-egy budai kirándulás után beültünk a társaságunkkal a Batthyány térre palacsintázni a Nagyi Palacsintázójába. A kellemes túra után még kellemesebb volt a 3db finom palacsinta egy pohár finom turmixszal.
Teltek-múltak az évek, és amikor elkezdtem diétázni, bizony picit szomorú voltam a palacsinta partik miatt, ami már a szénhidrát-számolgatásnál kisesett. Aztán jött a nem eszünk glutént, sem tejtermékeket korszak, és így aztán főleg semmi palacsinta, pláne turmix… Aztán lett a hajdinapalacsinta, amit sósan, gyümölcsösen és „csak úgy” lekvárral is nagyon szeretünk. Már csak az eperturmix hiányzott, úgyhogy gyorsan ki is találtam egy egyszerű és gyors receptet. A tejmentes krémesítéshez a kesutejföl adta az ötletet.
Hozzávalók 2 pohárhoz (kb. 2x250ml):
50g kesudió
kb. 300g eper
2-3 mentalevél
édesítés ízlés szerint (stevia csepp/por, nyírfacukor, stb.)
- A kesudiót áztasd vízbe éjszakára, vagy ha ennél sürgősebb az ügy, akkor forró vízbe 0,5-1 órára.
- Turmixgépben (lehet aprítógépben is) először a kesudiót és a mentaleveleket turmixold krémesre egy kevés eperrel és 1-2 evőkanál vízzel, majd add hozzá a maradék epret is.
- Turmixold össze alaposan, kóstold meg: elég édes-e? Ha nem, még igazíthatsz rajta egy kis steviával vagy nyírfacukorral.
- A kívánt sűrűség eléréséhez engedd fel a turmixot egy kevés vízzel (nekem kb. fél pohár kellett bele), keverd jól össze és kész is! Csinos poharakban, vastag szívószállal tálald.
Szerintem ezen a fórumon még nem is meséltem, hogy aprócska kertet telepítettünk a teraszunkra: 3 balkonládában két tő koktélparadicsom (egy piros, egy sárga), egy-egy tő kakukkfű és bazsalikom, a harmadikban pedig leveles salátakeverék. Egy nagyobb cserépben pedig az a menta, amivel az egész kezdődött: még a születésnapomra kaptam (köszi, Anita!), és hosszú ideje ez volt a legtovább túlélő növényünk, ezért vettük a bátorságot, hogy beszerezzünk még egy párat. Így került az eperturmixba saját termés: bio mentalevél. 🙂
A gyümölcsök szénhidrát-tartalma fajtánként és érettség szerint változhat, ezért csak becsülhetjük, így ez a turmix kb. 19g CH/pohár.
Vélemény, hozzászólás?