2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Néha nehéz, hogy a sok érdekesebb finomság között ne feledkezzek meg hétköznapibb ételekről sem, és ajánljak könnyen és gyorsan elkészíthető főételeket is a mindennapokra. Korábban is mindig elég nehezen szántam rá magam, hogy egyszerű főzelékekről írjak, végül a visszajelzéseitek alapján a zöldborsófőzelék lett az egyik legsikeresebb bejegyzésem…
Szóval itt a következő: egyik kedvenc nyári főzelékem, a tökfőzelék, tejtermék- és gluténmentesen. Annyira gyorsan elkészül, és szinte oda sem kell rá nézni, ezért mindig nagyon mozgalmas hétköznapok estéjén főzöm, hogy másnap magunkkal vihessük.
A húsgolyócskáknak azért örülök, mert végre rájöttem, hogy mitől lesznek olyan finom kis ropogósak vízbe áztatott kenyér hozzáadása nélkül: kukoricaliszt. Persze, tehetnék bele vizezett mindenmentes kenyeret is, de egyrészt idő, másrészt macera, harmadrészt pedig ez az s.k. sütött kenyerem pazarlásának tűnne…
a főzelékhez:
2 kg gyalult tök (lehet mirelit is, ha nincs friss)
1 kis csokor friss kapor
4 ek. rizsliszt (40g)
1 ek. citromlé
5 ek. kókuszzsír
só
a húsgolyócskákhoz:
500g darált hús (ízlés szerint, lehetőleg kevésbé zsíros)
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. apróra vágott petreszelyem
só, bors, őrölt paprika
1 tojás
kb. 3 ek. kukoricaliszt (30g)
kókuszzsír a sütéshez
- Először tedd fel a gyalult tököt melegedni a kókuszzsíron: ha mirelit, akkor elég lesz a víz, amit kienged, ha friss, akkor adj hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje.
- Forrás után kb. 5-10 percig hagyd főni, amíg a tök megpuhul, majd egyszerűen szórd a tetejére a rizslisztet, sózd, mehet bele a citromlé és a finomra vágott kapor is. Keverd össze, fedd le, kapcsold le a tűzhelyet, és kész is. (Mivel még átforr az egész, nekem csomómentes szokott lenni, néha fordult elő egy-egy rizslisztes labdácska.)
- A fasírtokhoz pakold egy kényelmes méretű keverőtálba a darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot, paprikát ízlés szerint (nálunk 1 kk. – jó pár tekerés – 1/2 kk.), a petrezselymet, végül üsd rá a tojást is és egy villával dolgozd össze. Önts hozzá még kb. 0,5 dl vizet, add hozzá a kukoricalisztet is, alaposan keverd át és hagyd állni 5-10 percet.
- Egy jól formázható, de nem túl lágy masszát kell kapnod: ha túl folyós, egy kis kukoricaliszt, ha túl kemény, egy kis víz segít a dolgon.
- Egy serpenyőben melegíts annyi kókuszolajat, hogy ellepje az alját, majd nedves kézzel formázz helyes kis golyócskákat és sűrűn forgatva süsd őket szép pirosra.
Névtelen mondta
Nos végre valaki.aki nem öli meg a zsenge tök ízét agresszív vöröshagymával!
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Ági Bihari mondta
Tojás helyttesítésére van esetleg ötleted? Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Most már meg merném kockáztatni, hogy kukoricaliszttel+vízzel is összeáll. Ha mégsem, akkor liszt helyett keményítő, és persze egy kis idő, amíg összeáll.
Ági Bihari mondta
kipróbálom, köszönöm 🙂
Unknown mondta
Kukoricaliszt helyett mit lehetne? Rizsliszt, mandulalisztem van jelenleg otthon…holnap lesz csak gm zabpelyhem, amiből tudnék csinálni lisztet.
Mindenmentes Nóri mondta
Rizsliszt biztosan jó lesz.