2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mindenmentes brownie: második kör. 😉 Volt már egy korábbi kókuszos-cukkinis brownie receptem. Nagy sikere volt – pillanatok alatt elfogyott. Ez is egy lowcarb, cukor- és gluténmentes verzió volt, de szerettem volna elkészíteni a tojásmentes, vegán változatát is. Az eredeti sütemény a kókuszreszelék/liszt miatt egy kicsit szárazabbra sikerült, mint amit egy brownie-tól várnánk. Ez az új változat viszont nagyon finom puha, szaftosan csokis desszert lett.
Kipróbáltam néhány ötletet, amivel a mindenmentes brownie-ban tudnám helyettesíteni a tojást. Az egyik alapanyag, ami bevált, a Rapunzel lenmaglisztje volt. (Azért írok most kivételesen márkanevet is, mert ez sokkal finomabbra őrölt, mint amit házilag, kávédarálóval el tudok érni, vagy a többi hasonló termék, amit ismerek.) Kb. 1 evőkanál lenmagliszthez fokozatosan, kézi habverővel néhány evőkanál vizet keverve zselés, tojás állagú dolgot kaptam: „lenmag-tojás”.
Aztán jött a chia mag. Frissen darálva ebből is egy jó nedvszívképességű, zselésedő „liszt” készíthető. A „chia-tojás” nekem kicsit tojásszerűbbnek hatott a lenmaghoz képest, de egyébként a sütemény mindkettővel működött. Ami miatt mégis szimpatikusabb a chia mag tojás pótlására, hogy a magot könnyű eltartani, és frissen darálhatom, míg az őrölt lenmagliszt könnyebben tönkremegy. Röviden írtam már a chia mag beltartalmi értékeiről az előző bejegyzésemben.
Mindenmentes brownie cukkiniből
A korábbi receptemből megtartottam az egyik hozzávalót, a reszelt cukkinit: textúrát, tartást ad a brownie-nak. Ha esetleg épp nincs szezonja, reszelt almával próbáld meg helyettesíteni: így persze a szénhidrát-tartalmi értékei másképp alakulnak majd, de a sütemény egész évben elérhető marad.
Mindenmentes brownie: cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes, vegán, lowcarb finomság
Hozzávalók
- 150 g rizsliszt
- 150 g mandulaliszt vagy darált mandula
- 2 kk. őrölt kávé
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 csapott ek. chia mag frissen darálva
- 200 g étcsokoládé*
- 3 ek. kókuszzsír
- 100 g növényi tej szója-, vagy mandulatejjel számoltam
- 1/2 kk. stevia por
- 1 kk. almaecet
- 1 kk. vaníliakivonat
- 1 közepes cukkini hámozva apróra reszelve (500g reszelve)**
Elkészítés
- Kávédarálóval daráld finomra a chia magot. Egy keverőtálban adj hozzá kb. 6 ek. langyos vizet: óvatosan, kanalanként, kézi habverővel folyamatosan kevergetve, amíg egy zselés, nyers tojásfehérjére emlékeztető állagú dolgot kapsz. Tedd félre.
- Egy kisebb edényben mérd össze a csokoládét, kókuszzsírt, növényi tejet és langyosítsd addig, amíg a csokoládé megolvad. Ekkor mehet bele a stevia por, almaecet és a vaníliakivonat
- A cukkinit hámozd meg és reszeld le, majd add a "chia-tojáshoz". Keverd össze, és öntsd nyakon a csokoládés keverékkel. Itt arra érdemes odafigyelni, hogy ha a cukkini nagyon hideg, a csokis keverék pedig nem elég meleg, akkor a hideg cukkini kicsaphatja a kókuszzsírt - ez sem gond, csak kicsit nehezebb lesz összekeverni.
- A szilárd hozzávalókat keverd össze egy mélyebb tálban. Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat is, majd jól dolgozd össze: egy jól kenhető, de nem túl híg masszát kell kapnod. Simítsd sütőpapírral bélelt formába, és süsd légkeveréssel 180 fokon tűpróbáig, azaz kb. 40 percig.
Megjegyzések
Tápérték információ
A mindenmentes brownie sütéshez egy feles méretű tepsit használtam. (A sütőbe illeszkedő tepsi fele.) Kör alakúra is lehet persze sütni, torta alapnak: szerintem 26 cm-es tortaforma illene hozzá.
Ez a rettentően csokis, mindenmentes brownie kb. 3 napig tartható el hűtés nélkül, frissen tartó fólia alatt. A teljes tepsi sütemény összesen 200g szénhidrátot tartalmaz, ez kb. 11g CH/szelet. És nem, nem sült cukkini ízű. 🙂 Aki nem hiszi, járjon utána… 😉
Megsütitek?
Lucus mondta
Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni! 🙂
Névtelen mondta
Szia! Chia magot ki lehet hagyni ?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Kihagyni nem lehet, mert ez benne a tojás. Finomra őrölt lenmagliszttel helyettesítheted, ahogy írtam is (pl. Rapunzel féle).
Üdv, Nóri
DiXi86 mondta
Szia Nóri! A 1/2 kk stevia mennyi por állagú édesítőnek (xilit/kókuszvirágcukor) felel meg (rizstejben feloldanám) ? Esetleg rizs szirupom van még itthon, de az megváltoztatná az állagot, nem? Glutén érzékeny, cukorbeteg vendégeim érkeznek. Köszönöm! Timi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Timi,
Ha cukorbeteg vendégeid jönnek, akkor szerintem ne használj kókuszvirág cukrot, sem rizsszirupot.
A xilit is megváltoztatja a sütemény állagát, mert folyadékokban oldódik és vizet köt meg. Fogas kérdés, mivel nem szoktam xilittel sütni, de 1/2 kk. stevia por kb. 100-150g xilitnek felelhet meg. Ha biztosra akarsz menni ezzel a sütivel, akkor használj inkább folyékony édesítőszert, bár a felsorolt édesítők alapján ez nem lesz szimpatikus. 🙂
Az előző cukkinis brownie (linkelve a bejegyzés elején) jobban tűri az arányok tologatását, ha esetleg ez nem sikerül jól, próbáld meg azt.
Névtelen mondta
Szia Nóri! Szerinted reszelt almával működne ez a finomság? Cukkinivel már csináltam nagyon szuper lett,de manapság igen borsos lett az ára.Köszönöm:Gitta
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Gitta,
Még én sem próbáltam almával, de szerintem működnie kellene, (ezt írtam a bejegyzésben is). 🙂 Annyi lesz a változás, hogy almával több lesz benne a CH – nem tudom, számolod-e.
Ha kipróbálod, írd meg, hogy sikerült!
Üdv, Nóri
Enikő mondta
Szia! Rizslisztet helyettesíthetem kukorica, köles vagy esetleg kókusz liszttel? A lányom a glutén mellett a rizsre is érzékeny.
Köszi a segítséget!
És gratulálok a kislányotokhoz! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Ezek közül a kukorica jár legközelebb a rizsliszthez.
Köszönjük! 🙂
Emese Veronika Kiss mondta
Szia Nóri! A chia mag helyett utifűmaghéjat használhatok? És ha ez jó helyettesítésre, akkor hogy alkalmazzam? Köszönöm a választ! Egyébként nagyon jó receptjeid vannak! Nem válogatsz belőle össze egy könyvre valót? 🙂 Emese
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
A bolhafűmaghéjban nem vagyok biztos, pl. 2 csapott ek. lenmagliszttel biztosan működne. Próbaként útifűmaghéjból is ennyit használnék.
Köszi a biztatást, ha ez így megy tovább, én leszek az első gasztroblogger, akit az olvasói beszélnek rá a könyvkiadásra… 😀
Szabina mondta
Kedves Nóri!
Már 2012 óta olvasom a blogodat és azóta is imádom!
Nekünk nincs semmiféle ételallergiánk/ érzékenységünk (annak idején egy diéta miatt keresgettem a neten és találtam rá az oldaladra) mégis mostanában már szinte 100%-ban csak a te receptjeidet használom. Minket az egészséges élet/étkezés motivál. Nagyon szeretjük a receptjeidet. Kevés van, amit még nem próbáltam ki. 🙂
Amiért most írok ide, az Emese kommentje miatt van.
A párommal már mi is régóta beszéljük, hogy milyen jó lenne, ha lenne ilyen mindenmentes receptkönyved is.
Mi őszintén reméljük, hogy így lesz. Sőt, én már alig várom! 🙂
További szép napot neked!
És köszönöm ezeket a fantasztikus ételeket!
Névtelen mondta
Sziasztok!
Nekem a télen méregdrága cukkini helyett a cékla jutott eszembe (L.F. blogján található egy szuperjó céklás-csokis recept, innen az ötlet), ez szerinted jó opció lehet, Nóri? Nem tudom, hogy egy ilyen változatban mekkora lenne a CH illetve a GI hogy alakul így…
Üdv: Zsófi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A főtt cékla közepes (64) GI és 3g helyett 10g CH van benne/100g. Ebben a receptben szerintem elég sok a cukkini, és a cékla lehet, hogy érezhető lenne.
szaberka mondta
Szia Nóri! Megsütöttem, nagyon finom lett! Tojásmentességre nem kell törekednem, ezért a tojáspótlót 3 kisebb tojással pótoltam, és mandula helyett mogyoró került bele, ami karakteresebb ízt adott neki, olyan lett, mint a mogyorós csoki. Nyilván mandulával is kipróbálom majd. Köszönöm a receptet 🙂
pancsy mondta
Szia! Sima rizsliszt kell a recepthez, vagy barna rizsliszttel is működik? Köszönöm
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem működnie kell barna rizsliszttel is, nem olyan nagy a különbség.
Niki mondta
Szia Nóri! A mandula helyett mit használhatok? Sajnos érzékeny vagyok rá! Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Próbáld darált napraforgómaggal. Ha más olajos magvak mehetnek, dió is jó lehet.
Eszter mondta
Kedves Nóri!
A stevia port helyettesíthetem eritrittel, ha igen, abból mennyit kellene használnom?
A mandulát allergia miatt nekem is mellőznöm kell, én dióval fogom pótolni.
Az almaecet elhagyható?
Válaszodat előre is köszönöm! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a stevia -> eritrit nem olyan egyszerű, mert az eritrit eltolja a nedves és száraz hozzávalók arányát, szóval túl nedves lehet a tészta, és nem tudom, hogy mennyi kellene, sosem sütöttem eritrittel…
Az almaecetet elhagyhatod, de kell helyette valami savas dolog (citromlé, akármi), különben a szódabikarbóna magányos lesz. 🙂
Zsuzsi mondta
Kedves Nóri!
Holnap sütöm a browniekat, érkeznek glutén érzékeny és tej+tojás érzékeny vendégek is, így keveredtem ide. Azt szeretném kérdezni, hogy a kókuszzsír mennyiségeket szilárd vagy folyós állapotban kell érteni, és ha szilárd, akkor mennyire púpos kanalrol van szó?
Köszönöm szépen!
Zsuzsi
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Zsuzsi,
Úgy szoktam mérni, hogy ígyis-úgyis annyi legyen: csapott ek., ha szilárd, és sima ek., ha folyékony. 🙂
Zsuzsi mondta
Köszönöm!
Anna mondta
Szia Nori! Az orolt kavet ki lehet hagyni vagy helyettesiteni karob vagy kakao porral? Mi nem kavezunk, igy nincs itthon es a suti kisgyerekeknek lesz. Koszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, ki is hagyhatod.
budai valéria mondta
szia nekem is tetszik csak az almaecetre allergiás vagyok mit lehet helyette;
Mindenmentes Nóri mondta
Citromlé?
Anita mondta
Fantasztikus recept Nóri, köszönjük! Tényleg nem lehetett kiérezni a cukkinit! 🙂
Fruzsi mondta
Köszi ezt a receptet. Elkészítettem és nagyon finom lett. 🙂
Moni mondta
A parom nem vevo annyira a reform kajakra, igy eddig csak vagyakozva neztem ezt a receptet. Ma viszont adodott alkalom, mert frissen diagnosztizalt IRes baratnomhoz mentem vendegsegbe, es ezt a sutit vittem. Oriasi sikere volt. Mondtak, hogy ilyet sussek gyakran! 🙂
Nalam is vissza-tojasositva keszult, mert chia magom lett volna ugyan, de daralom epp nem ….
Ezek utan meg fogom sutni csak a magam kedvere is, mert szuper volt.
Koszi a receptet. Amit meg kiemelnek, hogy nagyon konnyu volt elkesziteni, A cukkini reszeles volt az egyetlen macera.
Anita mondta
Most először próbálkoztam „alternatív” lisztekkel, eddig tönköly, zab és rizs liszt volt csak jelen a kamrában. Régóta figyelem a blog receptjeit,és ma jött el az alkalom, hogy ezt a sütit kipróbáljam.
A tészta összeállításánál vettem észre, hogy a hűtőben lévő cukkini nem lesz elegendő, ezért almával pótoltam. A chia mag helyett 2 közepes tojás ment bele, és a tej is csak sima laktózmentes volt. A kávé nálam kimaradt (nem éreztem szükségét), a csoki pedig 85%-os volt.24cm-es torta formában sütöttem, az állaga és az íze is tökéletes lett! Talán még jobban ízlett, mint a „hagyományos” verzió!
Köszönöm a receptet, biztos hogy még sokszor el fogom készíteni!
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök a sikernek, köszönöm, hogy megírtad!
Kata mondta
Szia Nóri!
Meg tudnád nekem írni hogy mekkora pontosan a feles tepsi mérete? 🙂 nagyon köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Kb. 34 x 25 cm 🙂
Szabina mondta
Szia Nóri!
A könyvből sütöttem meg ezt a receptet, reméltem, hogy itt is fent van, hogy hozzá tudjak szólni. Isteni ez a brownie, nem tudtam mire számítsak, elképzelésem sem volt, de az egész annyira különleges. A mandula miatt a végén lehet egy enyhe marcipános ízt érezni, ami teljesen függővé teszi az embert 🙂 Ismét csak annyit mondhatok, köszönjük! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Kata mondta
Kedves Nori, elkészítettem és nagyon finom lett. Az állaga zseniális. Én az első falatnál kiéreztem a zukkinit nagyom enyhén, de a második falattól csak a finom csokis krémesség volt. Viszont kimaradt az ecet, a sutésnél vettem észre. Az mit csinál a tesztával?
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ízlett! A idősebb cukkinik jobban érződnek, meg ezek a téliek is… Az ecet a szódabikarbóna mellé kell, hogy szellősebb legyen a süti. 🙂
Birkás Kata mondta
Kedves Nóri!
Erre, és még sok más izgalmas receptedhez kapcsolódik kérdésem: kiválthatom-e a mandula lisztet gesztenye liszttel (vagy mással)? Nem ehetek mandulát 🙁
Köszönöm.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
földimandula- vagy hajdinaliszttel próbáld szerintem.
Napsugár mondta
Kedves Nóri!
Lehet, hogy ez egy nagyon buta kérdés, de úgy gondoltam, itt nyugodtan feltehetem.. 🙂
Még csak kb 1 hete próbálom követni a mindenmentes életet, orvosi tanács alapján. 🙂
Eléggé mindenmentes, szóval lehet, hogy még elő fogok fordulni itt mindenféle buta kérdéseimmel…
Szóval most csak azt szeretném megtudni, hogy a kókuszolaj ugyanaz mint a kókuszzsír? Mert kókuszolajat már beszereztem, de kókuszzsírt sehol nem találok, és nem tudom, hogy én vagyok a hibás, vagy tényleg ugyanaz lehet? 🙂
Vagy, ha nem is ugyanaz, helyettesíteni lehet vele?
Nagyon szépen köszönöm előre is a választ! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a kettő ugyanaz. Az alapján mondjuk olajnak vagy zsírnak, hogy szobahőn folyékony-e, és a kókuszzsír/olaj olvadáspontja 24 fok, ezért kinek hogy sikerült… 🙂
Napsugár mondta
Köszönöm szépen! 🙂
Következő kérdésem, hogy a mandulalisztet nem lehet mással helyettesíteni? Mondjuk zabliszttel? 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Ha már magliszt, inkább darált dióval vagy földimandulával próbálnám. (Utóbbi nevével ellentétben nem mag.)
Somlai Ildikó mondta
Kedves Nóri!
Most kezdeném készíteni a cukkinis browniet, de már rögtön az elején elakadtam.
1 közepes cukkini vagy 500 g. Melyiket válasszam, mert nekem 3 db közepes lesz héjatlanul kb fél kg.
Itt van a mérlegen, de nem tudok ide fotót küldeni.
Köszönöm, ha válaszolsz, bár szerintem addig elkezdem. Először egyet teszek bele, aztán ha túl sürü lesz, még a kettőt belerakom, vagy nem is tudom. Talán kitapasztalom…
Andrási Nóra mondta
Kedves Ildikó,
sajnos egy héten egyszer-kétszer válaszolom meg a kommenteket… 500g-t javasoltam volna ebben az esetben. Nyári cukkinire gondoltam. 🙂
Ildi mondta
Kipróbáltam és nagyon finom, az egész családnak ízlik pedig csak én vagyok mentes étrenden. Sokszor elkészítettük már, most ki is írtam magamnak a receptet. 🙂
Nagyon köszönöm ezt a receptet is, szuper! A könyvek is megvannak! 🙂
Eszter mondta
Kedves Nóri,
Lehet valahogy „téné-síteni” ezt a receptet? Nagyon szeretjük, csak jó lenne valahogy kevesebb kókuszzsírral, de csak úgy kihagyni sem merem..
Köszönöm:)
Andrási Nóra mondta
A 200g étcsoki és a kókuszzsír helyett mondjuk 50g magvajat és 150g datolyát tennék bele, és akkor stevia sem kell. Vagy ha steviásan szeretnéd, akkor a datolya helyett almát. Hát valahogy így… 🙂
Ági mondta
Kedves Nóri!
Nagyon koszonom én is a receptjeit!Szeretnélek megkerdezni,hogy Stevia cseppből mennyit tegyek a sütibe?Nekem az van itthon.
Köszönöm szépen!
ÁGI
Andrási Nóra mondta
Kedves Ági,
ahány csepp, annyiféle adagolás, ezt innen nem fogom tudni megjósolni…
Nézd meg a címkéjét, hátha találsz raja útmutatást!
N.