2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A hétvégén még mindig láttam szép málnát a piacon. Tulajdonképpen ez nem is olyan nagy csoda: ha jól emlékszem, a Börzsönyben ilyenkor érik a sok finom erdei málna és szeder is Csóványosra menet… Erre azért emlékszem olyan jól, mert pár évvel ezelőtt kb. ilyenkor (nyár végén, ősz elején) sikerült addig szemezgetnünk a napsütötte bokrokról, hogy végül sötétedés után értünk vissza Királyházára. Ez mondjuk nem lett volna baj, ha van nálunk zseblámpa és/vagy ismerjük az utat. Mennyivel bölcsebbek lettünk azóta… 🙂
Szóval a hétvégi málnáról eszembe jutott, hogy valamikor készítettem ezeket a finom kis málnás kosarakat, és hogy bizony-bizony a mai napig nem kerültek fel ide… Itt az ideje gyorsan bepótolni. Egyik kedves vegán barátnőnk jött hozzánk látogatóba, akit akkoriban foglalkoztatott a nyers étkezés, ezért a desszertet sütés nélkül, nyersen készítettem. Legalábbis azt hiszem, bár ellentmondásos infókra akadtam azzal kapcsolatban, hogy a dobozos kókuszkrém nyers-e. Ezzel együtt finom volt.
Hozzávalók 8db kosárkához:
100g dió (pirítva, ha nem fontos, hogy nyers legyen)
kevés kókuszzsír
50g kakaóvaj
200g kókuszkrém (Cocomas)
1/2 vaníliarúd
2 ek. xilit/nyírfacukor
8 szem málna, vagy más szezonális gyümölcs
szilikon muffin formák a kosarakhoz
A kakaóvajat azért választottam, mert amolyan „fehér csoki” ízvilágra vágytam, márpedig a fehér csoki fő összetevője a kakaóvaj, csak sajnos az összes fehér csokoládé sok-sok tejporral készül. Ezért a kakaóvaj, tejpor nélkül… Az ötlet bevált.
- Először készítsd el a krémet: a kakaóvajat olvaszd meg óvatosan, vízgőz felett, majd keverj bele 3 ek. kókuszkrémet, 2 ek. xilitet és a fél vaníliarúd kikapart magjait.
- A maradék kókuszkrémet verd habbá, és óvatosan forgasd bele a kakaóvajas krémbe. Tedd félre kihűlni.
- A kosárkákhoz aprítógépben daráld össze a diót az aszalt szilvával és kb. 1 ek. kókuszzsírral. (Így a hűvösben könnyen megszilárdulnak a kosarak, és könnyű lesz majd kivenni őket a formákból.)
- Oszd el a keveréket a muffin formákban, és kanállal/kézzel béleld ki a kis kosárkákat. Tedd pár percre hűtőbe a formákat, hogy a kosarak hamar megszilárduljanak.
- Kanalazd a kihűlt krémet a kosárkákba, mindegyiket díszítsd egy-egy málnaszemmel, vagy más szezonális gyümölccsel és már tálalhatod is! (Vagy a hűtőben is várhatja a vendégeket…)
Ugye, milyen hamar elkészült? Az egész adag cukor-, glutén-, tejtermékmentes, nyers vegán finomság tartalmazott málnával együtt kb. 80g szénhidrátot, ami éppen kb. 10g CH/db.
Névtelen mondta
Szia,
A kakaóvaj tejfehérjementes?
Köszi 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, a kakaóvajnak semmi köze a bocikhoz, így csak a kakaótól nem mentes. 🙂
Cinem Ani mondta
Szia!
Mitől lehet, hogy szétesnek a kosárkák? Nem daráltam elég apróra a hozzávalókat?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hogyan daráltad? Együtt kell őket darálni/aprítani, jó apróra, hogy ragacsos massza legyen. Én aprítógépben szoktam, egy barátnőm turmixgépben, de abban nehezebb volt.