2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Hirtelen olyan érzésem támadt, mintha mostanában hanyagolnám a húsevő olvasóimat, így gondoltam, ideje helyrebillentem az egyensúlyt egy könnyű és gyors csirkés fogással. Ez az egyszerű ebéd vagy vacsora nálunk amolyan gyorssegélyként mindig jól jön, ha este gyorsan kell összedobnom valamit, vagy szombaton kicsit megcsúszunk a bevásárlással.
A köretválasztással a hagyományosabb ízek kedvelőinek és a férjemnek szerettem volna kedvezni. Biztosan ismeritek az alábbi párbeszédet: „Húst sütök, mi legyen hozzá köretnek?” „Sült krumpli.” … A hagyományos, jó sok zsiradékban sült krumpli nálunk nem annyira jön szóba (jó sok gyors szénhidrát), de szerencsére sikerült olyan formába szelidíteni, ami mindkettőnk számára működik. 🙂
Hozzávalók 4 személyre:
500g csirkemell filé
4 db olajban eltett aszalt paradicsom
kb. 8 db friss bazsalikomlevél
1 kg burgonya meghámozva, karikákra vágva
kevés kókuszzsír a sütéshez
só ízlés szerint
hústűk a tekercsekhez
Ilyenkor már nem terem bazsalikom a teraszon/konyhaablakban: ha nem akarsz emiatt új növénykét vásárolni, jó szolgálatot tesz a nyáron lefagyasztott bazsalikom, vagy egy kis házi pesto is.
- A csirkemell tekercsekhez vágd kb. 0,5 centi vastag szeletekre a csirkemell filéket. Picit sózd be őket, majd pakolj mindegyikre 1-1 aszalt paradicsomot és 1-2 bazsalikomlevelet. Csavard fel a tekercseket és tűzd meg egy-egy hústűvel.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy serpenyőben forrósíts kevés kókuszzsírt, majd forgasd meg benne a csirketekercseket, amíg kívül egy kicsit megpirulnak. Ezután tedd őket egy tepsibe, takard le fóliával, és mehet a sütőbe 15-20 percre, hogy teljesen átsüljön. (Ha beleszúrsz egy hústűt a kész tekercsbe, és tiszta a leve, akkor jó.)
- Amíg a csirke készre sül a sütőben, egy nagyobb serpenyőben, kevés kókuszzsíron süsd-pirítsd meg a burgonyakarikák mindkét oldalát. Én mindig annyit teszek a serpenyőbe, amennyi még kényelmesen elfér egymás mellett, így könnyű lesz őket megfordítani és 2-3 fordulóval végzek. Az így sült krumpli kívül finoman karamellizált lesz, de mégsem vesz fel annyi zsíradékot, mint hagyományos társa, és nem is sül annyira szét, hogy én ne merjem megenni, így a férjemnek is megvan a „sültkrumpli” élménye.
Headsup mondta
Nóri, ha bulgurral ennénk, mennyi fér bele? (=mennyi ch ban az aszalt paraducsomban?)
Mindenmentes Nóri mondta
Csak a burgonyát számoltam, a paradicsomot nem, mivel egy aszalt paradicsom egy friss paradicsomnak felel meg, ami kb. 5g CH, de nem számolandó (200g-nál kevesebb 5gCH/100g zöldséget nem kell számolni). Szóval csak a bulgurral kell számolnod.
Névtelen mondta
Szia Nóri,
Szeretnék kérdezni a ch-számolásodról:
-ha 10 dkg burgonya 20ch (20dkg 40ch), akkor mire számoltál még 10ch-t?
köszönöm Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Összesen 1kg burgonyát számoltam, annak a negyede 25dkg, az éppen 50g CH. 🙂
Emese mondta
Mi is szeretjük a sültkrumplit, de pont amiatt, amit írtál (rengeteg zsíradék), nem nagyon ettük. Viszont kaptam ajándékba egy Tefal Actifry-t és az valami csoda 🙂 Nem akarom reklámozni, de az egy kiló krumpli tényleg egy evőkanál kókusz zsírral sül, és szuper a végeredmény… arról nem is beszélve, hogy szépen elketyeg magában, lehet mást csinálni, amíg készül a krumpli 🙂
Névtelen mondta
Szerintem a fenti receptben 250g burgonyát kellett volna írni. (nem 200g-ot) 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
A 200g a szénhidrát tartalomra vonatkozott, ha megnézed… A hozzávalók között pedig 1kg krumpli van, aminek a negyede éppen 250g… 🙂