2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az egész azzal kezdődött, hogy egyik este mindenáron vaníliás pudingot akartam enni. Tudjátok, azt a bolti változatot, amit kis műanyag pohárban lehet kapni. Évek óta nem ért utol ez a dolog, hiszen már a cukormentes étrend miatt kiesett… (Akkor még nem volt diabetikus, lowcarb változat.) Szóval ki érti ezt, de a puding az csak puding, nem űrrakéta, ezért pik-pak sikerült összedobni valami finomat a konyhában. Éppen elkészült az esti lazuláshoz.
Nagyon egyszerű recept következik.
Hozzávalók 2 személyre:
500 ml növényi tej
30g tápióka keményítő*
1 rúd vanília, és/vagy vaníliakivonat ízlés szerint
édesítés ízlés szerint: nyírfacukor, stevia por, stb.
egy csipet só
*Én azért használtam tápióka keményítőt, mert a bolti pudingra is jellemző, krémes-nyúlós állagra vágytam. Ha a szívedhez inkább az otthon főzős, kihűlve szilárdabb puding áll közel, akkor használj kukoricakeményítőt.
- A tejből tegyél félre kb. 3 evőkanálnyit, majd a nagy részét kezdd el közepes fokozaton melegíteni a vaníliarúd kikapart belsejével és/vagy a vaníliakivonattal, édesítővel együtt.
- A keményítőt keverd csomómentesre a félretett hideg tejjel.
- Amikor a meleg tej már jó meleg, de nem forr, keverd hozzá a keményítős részt. Keverd folyamatosan még 3-4 percig, amíg jó sűrű lesz és le is veheted a tűzhelyről. Kóstold meg, hogy elég édes/vaníliás-e, ha nem, még igazíthatsz.
- Öntsd csinos poharakba és ha kihűlt, fogyaszthatjátok is!
Dóri mondta
Mindenképp ki fogom próbálni, ezer köszönet!
Kertiné Vörös Ágnes mondta
Kedves Nóri!
Jó ideje olvasgatom a blogodat, miután tavaly októberben diagnosztizálták nálam az IR-t. Sok hasznos információt és receptet találtam már Nálad! Nagy könnyebbség, hogy az általam ismert és szeretett ételeket el tudom készíteni IR-kompatibilis módon, mert valaki már kikísérletezte a módszereket és közzé is tette őket! 🙂
A vaníliapudingot is nagyon szeretem, ezért borzasztóan megörültem, mikor erre a receptre rátaláltam. Ugyanakkor el vagyok bizonytalanodva, mivel ismereteim szerint a keményítő extra gyors felszívódású szénhidrát, a fehér liszttel egy kategória, és itt nincs is mellette semmi, ami lassítaná. Megehetjük ezt anélkül, hogy az egekbe szökne az inzulinszint? Vagy helyettesíthető szerinted a keményítő bambuszrosttal, aminek az állaga és a funkciója is hasonló, de – állítólag – nem felszívódó rost?
Előre is köszönöm, ha megosztod erről a véleményedet!
Ági
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Ági,
valóban, a keményítő gyors CH, ebben a receptben inkább a tejmentes, mégis krémes pudingnak örültem. Uzsonnára megengedhető 20g gyors CH, ebbe bele is férhet, de megértem, hogy nincs bizalmad a tápióka keményítőben, és igen, valamilyen növényi rost is jó lehet, pl. bambuszrost. Ha nagyon tutira akarsz menni, készíthetsz chia pudingot is (én is kipróbáltam, itt).
Lupovici jutka mondta
Nagyon finom minden amit eddig ki próbáltam . Örülök , hogy vagy nekünk !
Mili mondta
Szia Nóri!
Próbáltam tápióka keményítőből pudingot főzni. Főzés közben remekül besűrűsödik, nyúlós lesz. Kihűlés után viszont olyan híg lesz, mintha csak vaníliás tejet innék. Van ötleted, mi lehet a gond?
Köszi, Mili
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
első gondolatra semmi, de biztos, ami biztos alapon írd le kérlek, hogy mi volt még a pudingban!
Mili mondta
Reméltem, hogy jártál már így Te is és rájöttél az okára.
Ez talán a 3. alkalom, hogy főzött tápiókapudingot készítek és mindig ez történt.
Volt benne Cocomas, víz, vanília őrlemény, xilit, tojássárgája és a tápióka. Főzés végére olyan sűrű lett, hogy a kanál megállt benne. Negyed óra múlva pedig teljesen híg. Rejtély.
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem tojássárgája nem kell bele. Nem látom, hogy miért tudná esetleg elrontani, de nélküle is működnie kell, próbáld ki!
Mili mondta
A tojássárgája csak a színe miatt kell, hogy ne fehér legyen, legközelebb kihagyom. Még arra is gondoltam, hogy más márkájú tápióka keményítőt veszek ezután, talán ezzel van valami. Kipróbálom és jelentkezem.
Mindenmentes Nóri mondta
A színe miatt tehetsz bele egy csipet kurkumát is. 🙂
Béla mondta
Szia!
Mindent a recept szerint csináltam. Növényi tejnek a kókusztejet használtam (Delcoco), viszont a puding se 4, se 6-7 perc alatt nem sűrűsödött be. Nem akartam veszni hagyni, ezért gyorsan még 30 g tápiókakeményítőt kevertem ki kevés tejjel, majd adtam hozzá a felforralt löttyhöz. Úgy már besűrűsödött.
Szóval, igazából sikerült megoldanom a problémát, a kérdésem viszont az, hogy mitől lehet az, hogy nekem dupla adag keményítőre volt szükségem?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
örülök, hogy megoldódott. 🙂 Valószínűleg a tejen múlt – a házi készítésű sűrűbb szokott lenni, de lehetett a tápiókakeményítő is, már ebből is többfélét lehet kapni…
Tunde mondta
Szia Nori!
Nyilgyokerliszttel nem lehet esetleg helyettesiteni a kemenyitot?
Mindenmentes Nóri mondta
Igen!
Judit mondta
Szia Nóri!
Én is úgy jártam, mint több hozzászóló is. A megadott mennyiségek szerint készítettem a pudingot: rizstejjel, kukoricakeményítővel és nyírfacukorral (2 csapott evőkanál). Gyakorlatilag híg maradt.Kicsit főztem még, hátha, erre furcsa karamel színű lett, és u.o. híg maradt. Létezik, hogy a rizstej miatt lett ez az eredmény? Esetleg a nyírfacukor? Úgy tudom, ez utóbbi kicsit máshogy reagál hő hatására sütiknél. Mit lehetne máshogy csinálni?
Köszönöm
Mindenmentes Nóri mondta
Csak a keményítőnél lehet az eb elhantolva, mivel neki kellene sűrítenie. Próbáld meg tápióka keményítővel is, ha van otthon. Nem tudom, mi lehet a baj, lévén a bolti pudingokban is kukorica keményítő van…