2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Készült már korábban is sok muffin a konyhámban, de ezúttal olyat akartam kisütni, ami „mindent tud”: cukormentes, gluténmentes, tejtermékmentes, tojásmentes, vegán, olajos magoktól is mentes, szójamentes, mégis teljes kiőrlésű, alacsony glikémiás indexű finomság, ami teljes értékű alapanyagokból készül… Szóval értitek: egy könnyen kezelhető muffin tészta, ami a legtöbb speciális diétával élőnek megfelel. Hogy a következő buliban ne legyen Nóri sütije, Dóri sütije, stb. 🙂
Egészen elégedett voltam, amikor az első 5-6 próbálkozás után már ismételhetően jól sikerültek a muffinjaim: a barátainkon is teszteltem, így még azt is tudom, hogy gyerekbiztos recept!
Ezek a csokis sütik önmagukban is megállják a helyüket, de hogy egy kicsit ünnepélyesebbé tegyem őket, gesztenye-narancs mázzal díszítettem nekik kalapot.
(Ez a bejegyzés még 2014 decemberében készült, a fotók az MTV forgatásakor, de hogy-hogy nem, azóta kicsit elsodortak az élet örömteli eseményei, ezért csak most jelenhetett meg.)
Apró meglepetés ért a recept fejlesztése közben: nem hittem volna, hogy glutén- és tojásmentesen sütni egyszerűbb! Az előző muffinjaim, amelyek glutén-, tejtermék- és cukormentesek voltak, de tojással készültek, valahogy mindig kicsit túl szárazra sikerültek. Miközben ezen a recepten dolgoztam, arra figyeltem fel, hogy ha a szilárd-folyadék összetevők arányát jól találom el, akkor éppen jó, nem túl száraz, nem túl tapadós sütemény lesz a végeredmény. Csak egy kis gyakorlat kérdése az egész. 🙂
Hozzávalók 12 db-hoz:
szilárd hozzávalók:
60g köles(liszt)
40g hajdina(liszt)
40g amaránt liszt*
50g barna rizsliszt
20g tápióka keményítő
csipet só (én himalájai sót használok)
1 csapott kk. szódabikarbóna
1/2 csapott kk. stevia por
csipetnyi őrölt fahéj
folyékony hozzávalók:
100g olívaolaj
200g víz
1 kk. almaecet
1 kk. (házi) vaníliakivonat
100g étcsokoládé (próbáltam 50-81% kakaó tartalmú csokoládékkal is)
1 csapott ek. nagyon finomra őrölt lenmagliszt
a gesztenyés-narancsos mázhoz:
250g gesztenyepüré
1 narancs leve
2 kk. narancskivonat
*Amaránt liszt helyett használhatsz darált mandulát is, ha amaránt liszted nincs, és nem gond a mandula.
A köles- és hajdinaliszteket magam őrlöm egy kis kávédarálóval – így nem kell gluténmentes malomban őrölt lisztekre vadásznom, és olcsóbb is. (Bővebben a konyhagépeimről itt.)
3 edényre lesz szükséged: egy kicsire a lenmagtojáshoz, egy közepesre a folyékony, és egy nagyobbra a szilárd hozzávalók összekeveréséhez.
Bízz bennem, sokkal hamarabb elkészülsz a sütéssel, mint én a gépeléssel! 😉
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, alul-felül sütéssel.
- Először mérd össze a folyékony hozzávalókat, és enyhén langyosítsd fel őket, hogy a csokoládé megolvadjon.
- Mérd a szilárd alapanyagokat a nagyobb keverőtálba.
- Készítsd el a lenmagtojásokat: folyamatos keverés közben adj 2-3 ek. langyos vizet a lenmagliszthez, és kézi habverővel kevergesd addig, amíg zselészerű lesz.
- A folyékony keveréket 2-3 részletben add a lenmagtojáshoz.
- Végül dolgozd össze a folyékony és szilárd keverékeket, majd oszd szét a tésztát 12 muffin formába és süsd őket 160 fokon, alul-felül sütéssel 20 percig. (A sütési hőfok fontos – ha 180 fokon sülnek, könnyen kiszárad a tészta!)
- A díszítéshez csak keverd össze a gesztenyemasszát a narancs levével: én aprítógépet használtam, de villával is menni fog, csak egy kicsit lassabban.
- Halmozz csinos csúcsokat a gesztenyés masszából a csokis alapokra.
A szénhidrát-tartalom kb. 17g/muffin és 10g CH/gesztenyés „kalap”, így összesen 27g CH/sütemény.
(Az általam használt csokoládé 48g CH/100g, a gesztenyepüré 42g CH/100g szénhidrátot tartalmazott.)
Evi @ greenevi mondta
De jó, hogy egymásra találtunk a Finding Vegan-ön keresztül 🙂
Szuper a blogod és ez a muffin istenien néz ki! Még sosem őröltem magam a hajdinalisztet, a quinoa liszt általában nem sikerül túl jól, ezért félek az ilyen akcióktól….mondjuk lehet, hogy csak egy erősebb darálót kellene beszereznem 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, ez szerintem is mókás volt! Nagyon csinos a blogod. 😉
Quinoával én még nem próbálkoztam, de tervezem egy ideje, meglátjuk…
Anikó Nagy mondta
Nagyon szuper ez a recepted (is)! 🙂
A tápióka keményítőt mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Kukoricakeményítőt mondanék, garanciát nem vállalok! 🙂 Írd meg, milyen lett, az utókornak…
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Nagyszerűek a receptjeid! Ez a muffin is nagyon finom! Megsütöttem, szépen feljött, szellős a tésztàja, viszont nekem nagyon morzsalodik szét az egész, esik darabokra.. szerinted mitől lehet? Vagy ez ilyen? Esetleg arra gondoltam h teszek bele még egy adag lenmagtojàst, az talàn összefogja? Köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A villás képen látszik, hogy az enyém morzsálódik egy kicsit: villával tudtam enni. A gm tojásmentes süti könnyen lehet morzsálódós… 🙂 Igen, egy kicsit több lenmagtojás segíthet a dolgon. 😉 Ha úgy sem vagy elégedett, még egy kevés tápiókakeményítő is mehet.
Névtelen mondta
Értem. Én még kb. 1 hónapja étkezek mindenmentesen, ugy hogy még ismerkedek a dolgokkal…de majd megpróbalom amit ajánlottàl, ugyis meg fogom sütni még egy pàrszor 😉
Anita mondta
Ezt is kipróbáltam, a rizsliszt helyett én gesztenyelisztet tettem bele, és úgy is szuperfinom lett! Nekem is morzsálódott és kicsit száraznak tűnt, de a gesztenyekrém jól kompenzálja. 🙂
Kinga mondta
szia, milyen csokit használsz? Néztem a boltokban a 70-80-90% kakaótartalmúakat, de azokban is van cukor, amiben meg nincs, és a neten találtam, azoknak horror ára van 🙁 1700 ft körül.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, Lidl-ben kapható 81% kakaótartalmút. Ebben is van cukor az összetevők között, de olyan nagyon sok nem lehet, mivel a csoki össz szénhidrát tartalma 22 g CH / 100g és valamennyi magából a kakaóból is jön…
Kata mondta
Szia,csoki helyett akinek nem gond 100g kókuszv.cukor és 1 ek karob.Víznél 200g helyett 100g és 100g hígabb meggylekvár. Olivao. helyett 90g kókuszzsírt használtam. Nóritol kérdezném mandulaliszt helyett mit használhatnék?(tej, tojás,szója allergiánk van)
Juhász Anita mondta
Szia Nóri, stevia por helyett kókuszvirág cukorból szerinted mennyit használjak? Köszönöm, Anita
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, nem tudom megmondani sajnos, nem használok kókuszvirág cukrot (itt le is írtam, hogy miért).
Noémi mondta
Kedves Nóri! A gesztenymassza is cukormentes? Noémi
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Noémi,
az kellene legyen,de sajnos alig kapható ilyen.