2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Gyors, egyszerű fogás következik, ami egy mozgalmas hétköznap estéjén is könnyen elkészül. Ki ne szeretné a bundázott falatokat? Ha gluténmentesen bundázni nem is nagy kihívás, amikor a szénhidrátbevitelre is figyelni kell, akkor jobb, ha fél szemünk mindig a konyhamérlegen marad… 😉
Készült már a konyhámban édes-savanyú bundázott csirkemell is, és szerettem volna egy nem édeskés, inkább pikáns-fűszeres változatot is.
Egyik kedves olvasóm még tavaly küldött nekem postán egy jóó nagy doboz házi termesztésű és őrlésű (!) chili port. Azóta megszaporodtak nálunk a fűszeresebb, csípős fogások. Kicsit szerelembe estem a mexikói ízekkel is, így gondoltam, hogy a chilivel turbózott kukorica-bundához jól megy majd egy kis őrölt koriander is.
Köretnek a 20 perc alatt szinte magától elkészülő köles és quinoa keveréket választottam: így egyikük íze sem lesz túl domináns, biztosan kellemesen lassú felszívódású szénhidrátokat eszünk majd és az arany árban mért quinoával is spórolok. Hogy ne érezzék egyedül magukat, megtámogattam a köretet egy kis sült paprikával is: mert szeretem, és mert gondoltam, hogy menni fog a chilis bundához.
Hozzávalók 4 adaghoz:
500g csirkemell
50g kukoricaliszt*
1/2 kk. őrölt chili
1/2 kk. őrölt koriander
1 tojás vagy 1 ek. tápiókakeményítő + 2 ek. víz**
120g köles
100g quinoa
1 kaliforniai paprika
1-2 ek. friss zöldfűszer (petrezselyem, koriander, újhagyma, snidling, ami van éppen otthon)
kókuszzsír a sütéshez
só
* A kukoricalisztet visszamértem, nyilván többet kell a tálba tenni, de kb. ennyi szokott fogyni – szép vékonyan, de mindenhol egyenletesen bundázok. 🙂
** Tojás helyett használható ez a keményítős keverék. Szerintem bármilyen keményítővel működik, eddig kukoricakeményítővel próbáltam még, de a tápiókával „tojásszerűbb” lett. Ropogósabb lesz így a „bunda”, mint tojással, egyébként..! 🙂
- A kölest, quinoát együtt mosd meg és 1,5-2x mennyiségű sós vízben tedd főni, majd kb. 15-20 perc alatt párold puhára. (A quinoát jó alaposan át kell mosni, hogy ne legyen keserű – ha már nem/alig habzik, akkor jó!)
- Egy jó meleg serpenyőben, kevés kókuszzsíron gyorsan süsd át a csíkokra vágott paprikát, majd tedd félre.
- Készítsd elő a csirkemellet: mosd meg, vágd szeletekre/csíkokra ízlés szerint, picit sózd be.
- Verd fel a tojást vagy készítsd el a keményítős keveréket. Keverd össze a kukoricalisztet a fűszerekkel és egy csipet sóval.
- Bundázd be szép sorban a csirkafalatokat majd süsd ki kókuszzsírban (lehet a korábban használt, paprikás serpenyőben).
- Végül, ha a köret megfőtt, keverd bele a sült paprikacsíkokat és a zöld fűszereket.
Kész is: ízlés szerint tálalható vagy dobozolható! 🙂
Jó étvágyat!
Névtelen mondta
Megcsináltam a hús részét, és jelentem nemcsak a gyerekek tetszését nyerte el, de a semmimentesen evő férjem is áldását adta rá! Igaz rögtön három szeletet benyomott, de örültem neki, mert eddig semmi hasonlót nem volt hajlandó megenni! 🙂
Köszi
Dia
Rita mondta
Megcsináltam a receptet és nagyon finom lett a husi, gyerekbarát módon nem került bele semmi csípős, csak egy kevés fokhagyma, de így is nagyon ízlett nekünk. A köret egy picit tömör lett, nem olyan könnyed mint szeretjük, de sajnos nálam a köles mindig így szerepel 🙂
Névtelen mondta
Nóri azt szeretném kérdezni hogy hogy bundáztad be a húst? Előbb a keményítő/tojás aztán a fűszeres kukoricalisztbe forgassam? Mert az eredeti panír három komponensű, és így nem vagyok benne biztos hogy hogy csináljam… Adri
Mindenmentes Nóri mondta
Előbb a keményítő, utána a kukoricaliszt. 🙂