2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Pillanatok alatt kész, sokoldalú kence recept következik: kenhetitek pirítósra, mártogathatjátok friss zöldségekkel, vagy sós ropopgtatnivalóval, feldobja a reggeli asztalt de vendégváró falatnak is jó választás. Olyan egyszerű elkészíteni, hogy nem is tudom, hogyan kerekítek ebből bejegyzést… 😉
Én imádom a friss kaprot, Z rendszeresen gyanúsít azzal, hogy túl sokat használok belőle, pedig szerintem pont eleget használok… 🙂 Persze készíthetitek más zöldfűszerrel is: petrezselyemmel, újhagymával, medvehagymával, stb.
A többi kencém eddig többnyire mandulával készült, ezért azokat inkább kenyérre kenni ajánlanám, ez a kesudió miatt nagyon finom krémes lett, remekül mártogatható pl. vékony csíkokra vágott répával, retekkel, uborkával, stb.
Hozzávalók kb. fél csésze mártogatóshoz:
50g kesudió
1-2 ek. citromlé
csipet só
fél csokor friss kapor (2-3 ágacska levelei)
- A kesudiót áztasd be előző este vagy legalább néhány órára hideg vízbe – ha ezt elfelejtetted, akkor kb. fél óra is elég, ha forró vizet használsz.
- Tedd aprítógépbe a kesudiót, a citromlevet és az apróra vágott kaprot, pici sót.
- Dolgozd krémesre az aprítógéppel, közben néhányszor kanállal kapard le a pohár oldalára kenődött kesudió darabkákat. Ha nem elég krémes, még egy kis folyadék (citromlé vagy víz) mehet bele, de óvatosan: előbb apítsd még egy kicsit, lehet, hogy ettől is elég krémes lesz.
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Ez most kapros-túrós mártogatós, vagy kesudiós akármi? Szerintem ez a leírás nem egyértelmű.
Üdv. Icuska
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Icuska,
A "túró" azért szerepel idézőjelben, mert a receptjeim már jó ideje tejtermékmentesek, így nyilván nem túrós, csak olyan íze van, mintha… Sajnálom, ha félrevezetett a cím. Egy biztos: túró vagy nem túró, nagyon finom ez a mártogatós! 🙂