2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Főzőtejszín. Sok receptben felmerült már, hogy jól jönne egy-két kanállal a krémesség kedvéért. Ilyenkor leggyakrabban kókusztejszínt használtam helyette, ami ugyan nagyon finom krémes, de kókusz ízű, és előfordul, hogy nem vágyom kókuszra vagy tényleg sok tejszínt szeretnék használni.
Ideje volt már kitalálnom valami más lehetőséget is. Mint kiderült, ez is itt pihent az orrom előtt felfedezésre várva. 🙂
A kesudió az egyik kedvenc olajos magvam… Nemcsak azért mert nagyon finom, hanem a sokoldalúsága miatt is. Készült már belőle tejföl, mártogatós, szendvicskrém és eperturmix is, mind istenien krémes. Sőt, használtam sajt helyett is lazac és rakott kel tetején.
Szerettem volna valamit, amivel főzelékeket, mártásokat tudok majd sűríteni és krémesebbé tenni, így újra elővettem a kesudiót. Olyan egyszerű belőle „főzőtejszínt” készíteni, hogy szinte nem is merem receptnek nevezni… 🙂
Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval
Hozzávalók
- 100 g kesudió
- kb. 150 ml víz
- csipet só
Elkészítés
- A kesudiót előző éjjel áztasd hideg vízbe, vagy ha elfelejtetted, egy órára áztasd forró vízbe.
- Szűrd és öblítsd le, majd tedd egy mélyebb mérőpohárba és önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje (ez nekem kb. 150 ml volt).
- Botmixerrel turmixold addig, amíg szép krémes lesz. A hozzáadott víz mennyiségével tudod finomítani, hogy hígabb vagy sűrűbb legyen. Ízlés szerint sózd. Kész!
Izi mondta
Kedves Nóri,
a kesutejszínt lehet főzni? Ha forralom megmarad a sűrűsége?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem igen, bár én mindig ezt adom utoljára az ételhez, így forralni kifejezetten nem forraltam…
Koi Barbara mondta
Szia Nóri!
Meddig áll el a kesutejszín? Le lehet fagyasztani?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hű, én mindig annyit készítek, amennyi éppen kell… Szerintem 3 napig elállhat hűtőben. Fagyasztani nem próbáltam, lehet, hogy szétválna, de végül is újra turmixolhatod. 🙂
Zsuzsa mondta
Szia Nóri! Nagyon köszönöm a receptet!!!
Már egy ideje egyre jobban taszítanak a tejtermékek. Egyszerűen nincs kedvem megenni őket, úgyhogy nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat. 🙂 Mióta (ajánlásod nyomán) vegital készülékem van, rá sincs kedvem nézni a tejre. XD
Azt áruld el kérlek, hogy miért kell leönteni a vizet, ha később úgyis öntesz rá?
Üdv: Zsuzsa
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
az áztatással arra ösztönözzük a magokat, hüvelyeseket, hogy lebontsák az emésztésüket gátló anyagokat. Ezért öntjük le az áztatóvizet.
Istvánné Vincze mondta
Szeretném kérdezni a bolhamagliszt nem ugyanolyan tulajdonságú,mint az utifűmaghéjliszt? Bolhafűmaglisztről még nem hallottam.A magtejnél a mandula nem helyettesíti a kesudiót? Remek magtejet lehet mandulából is készíteni. A ciroklisztről:valóban nem lehet tisztán ciroklisztből kenyeret sütni,egyáltalán nincs benne glutén,azaz sikér így nem tud kötni a tészta. Magtejekről: legegyszerűbben zabpehelyből lehet magtejet készíteni: recept: 1 bögre zabpehely, 4 bögre tisztított víz, 1 szem datolya, pici só,Turmixolni és szűrni,kész is.Legegyszerűbb magtejkészítő:ChufaMix készülék.Tisztelettel Vinczéné
Andrási Nóra mondta
A bolhafűmaghéj és az útifűmaghéj ugyanaz. Én anno bolhafűmaghéjként ismertem meg, és hiába kérdeznek rá erre rendszeresen, csak nem tudom lenevelni magam róla… 🙂
A kesuból készült tejszín krémesebb, át sem kell szűrni. Ettől még lehet mandulából, dióból is…
Zsófia mondta
Mángoldfőzeléket habartam vele. Tökéletes lett.
Köszönöm:)
Andrási Nóra mondta
Szuper! Örvendek 🙂 (És szeretem a mángoldot.)
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!