2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Egy nagy tál finom, krémes spenótot szerettem volna enni. Nem egy nagy dolog ilyet készíteni, még glutén- és tejtermékmentesen sem. Én nagyon tejszínesen szeretem, ezért a tejszín helyettesítése eleinte gondot okozott. Próbáltam kókuszkrémmel sűríteni és egy kis curryvel elvinni egy keleties irányba, de -bár a spenót-kókusz párosítás máskor nagyon ízlett, hamarosan erről is hozok egy receptet- valahogy nem volt az igazi. Próbáltam több rizsliszttel és kókuszzsírral helyettesíteni a tejszínt, de így nem volt elég krémes. A megoldás sokáig a bolti szójatejszín volt, amit csak emiatt vásároltam. Aztán átalakították a boltot, ahol korábban mindig vettem: kb. kétszer annyit kellett gyalogolnom miatta, ami tavaly hónapról hónapra egyre kevésbé ment könnyen, ráadásul volt, hogy hiába mentem. Aztán jött a kesudióból készült főzőtejszín és minden megváltozott. 🙂
Ezzel a (számomra) új főzőtejszínnel ugyanúgy készítettem, mint korábban a szójatejszínnel, és nagyon finom lett, talán még krémesebb, mint korábban. Gyermekkoromban meg nem ettem volna a spenótot, de felnőtt fejjel valami kattanásom van rá… Időnként rám tör, hogy muszáj, egy nagy tállal, most azonnal.
Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)
Hozzávalók
- 900 g spenótlevél*
- 2 ek. kókuszsír
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. rizsliszt
- 250 ml kesudióból készült főzőtejszín
- só bors
Elkészítés
- Egy vastag falú edényben melegítsd közepes hőfokon a kókuszzsírt, majd futtasd meg rajta az átnyomott fokhagymát.
- Tedd az edénybe a megtisztított, leforrázott friss / előkészített mirelit spenótot. Sózd, borsozd.
- Ha az egész adag spenót átfőtt és kezd rotyogni, szórd rá a 2 evőkanál rizslisztet, keverd össze, majd mehet bele a főzőtejszín is.
- Még pár percig hagyd főni, majd igazíts a sózáson és kész is.
Megjegyzések
Tápérték információ
Az egész adag főzelékben van kb. 85g szénhidrát van. Eredetileg egy ebédre terveztem, de olyan sok volt, hogy kétszer is ettünk belőle, így lett 4 adagos, kb. 22g CH/ebéd. Így még bőven fér mellé valamilyen feltét vagy kenyér féle. Vágytam egy kevés ropogósra, ezért az egyik adagot puffasztott rizzsel, a másikat pedig ilyen csinos kis zöldségfasírtokkal ettem:
A fasírtok nem pont úgy sikerültek, ahogy terveztem, hanem annál sokkal jobban… 🙂 Ezek lettek az első vállalható, finom, egyben maradt vegán „fasírtjaim”. Ha kíváncsi vagy a receptre, figyeld a következő bejegyzésemet! 😉
Halász Márta mondta
Köszönöm a jó ötleteket! Nagyon nagy izgalommal várom a továbbiakat. Húsevő vagyok, de úgy érzem, itt az idő váltani. Nem tudom, hogyan kezdjem, de nagyon szeretném. Köszönöm a lehetőséget és a segítséget. Márti
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Márti! Zene füleimnek! Igyekszem minél több kapaszkodót adni. 🙂