2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Balzsamos sült eper. Csodásan hangzik, ugye? Kicsit úgy éreztem magam, mint amikor valaki végre észre veszi a rózsaszín elefántot a szobában, amikor ráakadtam erre a bejegyzésre az egyik kedvenc külföldi blogomon. Úgy tűnik, a balzsamos sült eper nem egy vadiúj találmány, nekem mégis nagy újdonság volt.
Tudtam, hogy a balzsamecet remekül kiemeli az eper ízét (ki is próbáltam ebben a pisztációs, balzsamos epersalátában – ha még nem kóstoltad, itt az ideje! 🙂 ). Belegondolni is gyönyörűség volt, hogy milyen illata lesz mindennek sülés közben…? Finomabb, mint gondoltam volna!
Amikor a múlt héten megérkezett az első igazi nyári meleghullám, tudtam, hogy szükségünk lesz valami hideg frissítőre. Korábban még sosem kóstoltam joghurt-jégkrémet: mire megnyíltak az első boltok a városban, én már tudtam, hogy nem ehetek tejterméket. Most viszont volt itthon még egy fél adag kókuszjoghurt, így ez egy remek lehetőségnek tűnt, hogy végre a joghurt-jégkrémet is kipróbáljam!
Ezek a kis jégkrémek olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek – biztos vagyok benne, hogy többször annyi időt töltöttem fotózással és ennek a bejegyzésnek a megírásával. Ami egyébként készül már egy ideje… Nem tudom, feltűnt-e, hogy a múlt héten nem született új bejegyzés. Hogy miért? A netünket elvitte a fent nevezett meleghullámmal járó vihar és villámlás. Bizony, nem volt internetem. Nekem. KÉT NAPIG! Utoljára ilyesmi a kollégiumban történt velem, és a szobatársammal nem hagytuk aludni a rendszergazdánkat, amíg meg nem javította.
Most valami egészen más történt. Megnéztünk egy filmet a férjemmel. Egy egész estéset. Nem volt ilyen, mióta B megszületett… 🙂 (Nyilván korábban is sort keríthettünk volna rá, de nincs mit tenni, Nóri folyton blogol.)
Vissza a joghurt-jégkrémhez. Nagyon szeretem, hogy ha egyszer sikerül megtankolni a mélyhűtőt ilyen jégkrémekkel, akkor bármikor elővehetek egyet, amikor csak kedvem tartja, vagy ameddig el nem fogynak… 😉
Hozzávalók 6db-hoz:
kb. 400g eper, megtisztítva, félbe vágva
3 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál vaníliakivonat
fél adag házi kókuszjoghurt
Nem használtam külön édesítőt a sült eperhez, mert szerintem így is elég édes volt. Ha úgy érzed, a Te epred még elbírna egy kis segítséget ezen a téren, kevés stevia port vagy porított xilitet ajánlok, amit az aprítógépbe tudsz majd beletenni. Persze bármi más, ízlésednek megfelelő édesítő is működhet.
- A sült eperhez egy keverőtálban forgasd össze az epret a balzsamecettel és a vaníliakivonattal, amíg mindenhol egyenletesen bevonja. Kanalazd át egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 190 C-on 25-30 percig. Közben jó mélyeket lélegezz a finom illatból!
- Aprítógépben turmixold össze az epret a joghurttal, öntsd a jégkrém formákba és tedd a mélyhűtőbe éjszakára.
- Másnap csak vedd ki a formából (öblítsd le csapvízzel, és finoman mozgatva emeld ki) és élvezd a házi jégkrémedet!
Hogy milyen íze van? A balzsamos sütéstől az eper még eperízűbb lesz de érezhető mellette a savanykás kókuszjoghurt enyhe kókusz illata is.
Ez a rettentően egyszerű desszert nem csak gyors és finom, ráadásul paleo és vegán is!
A számokról. Nem használtam extra édesítőt, úgyhogy ez most csak az eperről, a balzsamecetről és a kókusz joghurtról szól. Ebben az adagban összesen kb. 60g szénhidrát van, azaz kb. 10g CH/jégkrém. Ez persze kicsit változhat annak függvényében, hogy milyen joghurtot és gyümölcsöt használsz.
Biztos, ami biztos, pineld ezt a bejegyzést, hogy később is meglegyen:
Vélemény, hozzászólás?