2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Elvonult a kánikula, újra be lehet izzítani a tűzhelyet! Most már meg merem osztani Veletek a legújabb vihargyors, „ha minden kötél szakad” ebéd-ötletemet. Újabb csirkés gyors fogás következik, a műfaj rajongóinak. 🙂
Az benne a legjobb, hogy szezonális is meg nem is: a piacon most éppen elérhető a friss leveles spenót, de ha elmúlik a szezon, vagy bármiféle okból nincs kedvünk spenótpucolással bajlódni, akkor fagyasztott leveles spenóttal is remekül működik.
Igazság szerint ezt a bejegyzést a múlt héten szerettem volna megírni, de a meleg tetőzésekor nem gondoltam aktuálisnak a főzést, legyen az akármilyen gyors is. Szerdán még én sem álltam neki kenyeret sütni, pedig egyébként elfogyott.
És hogy mi akadályozott meg az írásban a szerdai vihar után? A 25 órás áramszünet, kérem szépen! Nem is tudom, mikor volt mifelénk utoljára áramszünet. Olyan igazi, ami nem oldódik meg a biztosíték szekrényben. Nevetni ér, de nekem rögtön a gyermekkorom jutott eszembe… (Születtem Nagyvárad, 1985.) Rögtön be is biztosítottam a víztartalékainkat, mint régen: ivóvizes kancsók, egy tál kezet mosni. Aztán hazajött a férjem, és mosolygott egy kicsit.
Nem tudom, figyelitek-e, de az utóbbi időben a mi környékünkön valahogy megszaporodtak a „természeti csapások”. Pár hete a villámlás az internet kapcsolatunkkal sétált el pár napra. Persze egyiket sem bántam különösebben, néha én is elolvashatok egy újságot, vagy lefekhetek időben. 😉
Visszakanyarodva az ebédhez. Ez egy olyan villámgyors recept, hogy rögtön két sebességfokozattal rendelkezik: készíthetitek rizzsel vagy tésztával. Igen, a tészta jelen esetben nem házi, ezért a GI-je szerintem legjobb esetben is közepes lehet. IR-diétában csak alkalmanként javaslom a gluténmentes bolti tésztákat. Előnye jelen esetben, hogy a barna rizst főzni kell legalább 30 percig, bár választhattok előgőzöltet, annak elég 10-15 perc, a tésztának pedig elég 10 perc is.
Olyan kevés hozzávaló és teendő szükséges ehhez a recepthez, hogy kicsit zavarban is vagyok tőle, bár tudom, hogy az ilyen receptek a legpraktikusabbak.
Hozzávalók 4 ebédhez:
500g csirkemell filé
1 doboz kókuszkrém (200 ml)
2-3 marék leveles spenót (friss vagy mirelit)
220g barna rizs* vagy gluténmentes tészta (lásd fent)
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek. kókuszolaj
só
*A képeken is láthatjátok, hogy én 200g barna rizs és 20-25g vörös rizs keverékét használom. Egyszerűen azért, mert szebb… Egyébként a vörös rizs karakteresebb ízét is szeretem.
- Egy serpenyőben forrósítsd fel a kókuszolajat. A csirkemell filét vágd nagyobb kockákra és sózd meg. Kezdd el főzni a rizst/tésztát.
- Futtasd meg az olajon az áttört fokhagymagerezdet, majd tedd a serpenyőbe a nagyobb kockákra vágott csirkemell filét. Süsd addig, amíg kezd aranybarna lenni. Érdemes inkább két részletben sütni, hogy piruljon, ne főjön.
- Mehet a serpenyőbe a spenótlevél: kicsit fonnyadjon össze, majd öntsd nyakon az egészet a kókuszkrémmel. Kóstold, sózd, ha kell és kész is!
Nem, nem lesz „vadkókusz” íze az ételnek: barátságosan lágy kókusz-spenót ízpárosra számítsatok. Az egész adagban összesen kb. 180 g szénhidrát van, ami 45g CH/ebéd. Igen, javasolhattam volna egy picit több rizst vagy tésztát, de én így szoktam főzni, többet nem tudok megenni egyszerre. 🙂
Borosici mondta
Nemrég akadtam az oldaladra, először a spenótos csirkét próbáltam ki. Őrült jó ez a recept! Gyors, finom és színes is! Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Örülök, hogy ízlett! Most épp nálunk is nagy sláger a spenót jó sok fokhagymával. 🙂
Borosici mondta
Én is imádom mindennel a spenótot, zöldturmixnak gyümölccsel és zöldségekkel, fokhagymával mindenhez! Az a gondom, se a sütőtök ( amúgy imádom), se a hajdina, se kukorica, zöldborső é ssorolhatnám, mit nem ehetek….
Mindenmentes Nóri mondta
Spenót helyett mángoldot tudom ajánlani… 🙂