2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Z sokszor ugratott az elmúlt években, hogy nincs-e kedvem véletlenül egészséges, mindenmentes lángost sütni…? Hát, mit is mondjak: kitalálni, hogy a szokásos fehér lisztből, bő olajban sütött lángosból hogyan lesz gluténmentes, teljes értékű eledel, ami belefér a szinte csak alacsony glikémiás indexű ételeket megtűrő inzulinrezisztencia-diétába – elsőre valahogy macerásabbnak tűnt, mint amennyire szerettem a lángost. Korábban is jó, ha évente egyszer ettem: tipikusan a Balaton partján vagy egy-egy fesztiválon. Gondoltam, ezek után kibírom nélküle. Pláne, hogy a sajtos-tejfölös volt a kedvencem, sok fokhagymával. Honnan kerítek rá még tejtermékmentes tejfölt és sajtot is…? Nem kellett nekem a lángos, nem-nem. 🙂
Aztán hogy, hogy nem, egyik átlagosan hőgutás augusztusi napon bekattant valami, hogy nekem lángos kell. Most azonnal. Látjátok, ha a körülmények megfelelően ihletettek, pillanatok alatt születhetnek új receptek. 🙂
A megoldás végül nagyon egyszerű lett, nem is tudom, miért vártam vele ennyit…
Azért mielőtt azt hiszed, hogy a receptem elkészítése után ízélményben a jó öreg bódés lángos köszön majd vissza, akkor előre szólok: csalódni fogsz. Ez a lepény nem tocsog az olajban, a tésztája sokkal ízesebb a teljes értékű alapanyagoknak köszönhetően, és a közepe sem papírvékony és ropogós.
Sokkal inkább hasonlít arra a krumplis lángosra, amit egy réges-régi erdélyi szakácskönyvből sütöttünk apukámmal jó néhány évvel ezelőtt a balaton-felvidéki házunkban. Egy fél napot elpepecseltünk vele, de az volt a legjobb lángos, amit valaha ettünk: szellős, krumplis, olyan igazi házias finomság. Megfőztük és áttörtük a krumplit, adtunk hozzá finomlisztet, dagasztottuk, kelesztettük, nyújtottuk, szaggattuk, és végül bő olajban kisütöttük. Az új életmódunkhoz igazodva ebből ugye a főtt, áttört krumpli (nagyon magas GI), és a finomliszt rögtön kiesik, de a bő olajban sütés sem divat mifelénk.
Vissza a lángoshoz. Szóval az áttört krumpli helyett reszelt krumplit használtam, a finom búzalisztet pedig barna rizs- és hajdina lisztekre cseréltem.
– Nem, nem muszáj barna rizs és hajdina lisztekkel sütni, akár sima rizsliszttel is működik, de az eredeti hozzávalókkal táplálóbb lesz, több élelmi rosttal és az íze is teltebb.
– Elkészítheted élesztő nélkül is, én is kipróbáltam: kelesztés nélkül, azonnal kisütve nagyon hasonló ízű palacsintákat kaptam, csak a buborékok hiányoztak.
A tetejére tejföl és sajt helyett kesutejföl és egy kevés újhagyma került. A reszelhető mindenmentes sajtot már nem volt kedvem feltalálni aznap délután, majd máskor. 🙂
Hozzávalók kb. 10-11 db-hoz:
1kg krumpli
120g hajdinaliszt
120g barna rizsliszt
1,5 kk. só
1 pohár víz
1/3 kocka élesztő
1 kk. cukor (az élesztőhöz)
kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
a fokhagynás kesutejfölhöz:
100g kesudió (2 órára hideg, vagy 30 percre forró vízbe áztatva)
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 kk. só
víz
- Mosd és hámozd meg a krumplikat majd reszeld le apró lyukú reszelőn (persze robotgéppel, ha nincs tengernyi időd). Add hozzá a sót és hagyd állni pár percig.
- A sós, reszelt burgonyát tedd aprítógépbe és aprítsd addig, amíg kb. homogén massza lesz.
- Tedd át egy keverőtálba, add hozzá a liszteket és a pohár vízben, kevés cukorral felfuttatott élesztőt. (Nem félünk a cukortól, az élesztő úgyis megeszi.)
- Hagyd kb. a kétszeresére dagadni.
- Merj 1 merőkanálnyi vagy bő két evőkanálnyi tésztát egy olajjal vékonyan kikent serpenyőbe. Egy evőkanállal simítsd szét, kb. férfi tenyér nagyságúra. Süsd közepes fokozaton, amíg a teteje megszilárdul, majd fordítsd meg és süsd készre. (Én úgy szeretem, ha egy kicsit már kezd megpirulni.)
- Végül a fokhagymás kesutejfölhöz öblítsd le az áztatott kesudiót, add hozzá a sót és annyi vizet, hogy majdnem ellepje egy mérőpohárban. Botmixerrel turmixold krémesre.
Gluténmentes is, meg teljes értékű is, de azért minden igyekezetem mellett ez a lepény nem lett egy lowcarb recept: 40g CH/db, ha 10db-bal számolok. (Ebben legalább már a kesutejföl is benne foglaltatik.)
Egy dologban azért ő is hasonlít a többi lángosra: frissen az igazi. Én nagy örömmel elmajszoltam másnap is, finom volt, de csak frissen ilyen finom szellős, gőzös, krumplis.
Z aznap arra jött haza, hogy a 30+ fokos lakásban este 6-kor (amikor már lehetett ablakot nyitni) éppen lángost sütök, miközben a kislányunk, akinek éppen „Anya, nagyon melegem van, vegyél fel” életérzése volt, a hátamon pihent.
Szeretném leszögezni, hogy nem is emlékszem rá, mikor ettem utoljára „igazi” lángost. Az viszont biztos, hogy ez a kupac elég hamar elfogyott, és Z-nek is nagyon ízlett, aki pedig néhanapján megeszik egy-egy bódéban vásárolt darabot is… 😉
István mondta
Like! Pont lángosehetnékem támadt, erre tessék, mi jön szembe! 🙂 Megyek és kipróbálom 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Írd meg, hogy ízlett! 🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri! A hajdinaliszt helyett mit ajánlanál? Nem szeretem az ízét. Van itthon: köles, amaránt, cirokliszt, csicseriborsóliszt. Ezek közül jó lenne valamelyik szerinted? Köszönöm szépen a segítséged!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Sütheted csak rizsliszttel is, ahogy azt a "Fel nem tett kérdéseitekre a válaszaim" c. részben írtam (a hozzávalók felett). 😉
A többi lisztet, amit írtál, még nem próbáltam.
Névtelen mondta
Szia Nóri! Hihetetlenül tetszik a blogod, pedig csak néhány perce futottam bele egy receptet keresve, egy valamit viszont nem értek: ilyen egészséges életmód mellett miért használsz élesztőt? Gondolok itt elsősorban a candida veszélyére.
Baráti üdvözlettel,
László
Mindenmentes Nóri mondta
Szia László,
Nem félek az élesztőtől, a candidával nem volt gondom. Ha ez változik, én is változtatok. Ha mindent kiiktatnék az életemből, ami valakire már veszélyt jelentett, akkor tényleg mindenmentesen kellene ennem. 🙂
Köszönöm, hogy írtál. 🙂
Gábor mondta
Elsőre úgy olvastam, hogy „Z. sokszor ugatott az elmúlt években”… Gondoltam, ejnye, micsoda stílus ez. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
😀 Jaj, de jót nevettem ezen… 🙂
Markos Miklós mondta
Rátaláltunk a blogodra, nagyon örültünk is neki. a kesutejföl az bejövős, de sajnos a „lángos” recept, az nekünk nem igazán jött be. Mindent a receptben leírtaknak megfelelően csináltunk, de – bár igencsak szakavatott vagyok pl. tócsni készítésében – bármeddig sütöttem, illetve nyújtottam a tésztát, s bármilyen vékony is lett, egyszerűen nem sült át. Kelt tészta, ha kicsit is nyers, akkor szépen rosszul lehet lenni tőle, úh. sajnos egy pohár szódabikarbónás vízzel végződött a történet. Úgyhogy azt hiszem végül marad a sima tócsni. Ott is sok esetben előfordul, hogy nem teljesen sül át, azonban az nem kelesztett tészta, így igazából ad is egy „feeling”-et a dolognak 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Sajnálom a nem éppen kellemes tapasztalatot. Élesztő nélkül is finom, és ezek szerint veszélytelenebb is ez a recept… 😉
Robeka mondta
Hello!
Nekem sem sült át,kicsit segített rajta,hogy készítés után újra átdagasztottam egyszer.
Robeka mondta
Kelesztés
Reiter Anikó mondta
Kedves Nóri!
Ennél a receptnél a kesut mivel lehetne helyettesíteni?
Szuper ötleteidet köszönöm szépen!
Anikó
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
pont itt így semmivel, de növényi tejből is készíthetsz tejfölt, így. Ill. működhet még a cocomas+kevés citrom, lenmagtojás+olaj+kevés citrom kombó is.
Reiter Anikó mondta
szia!
A cocomas + kevés citrom, cocomas kókuszkrém + kevés citrom-ot jelent?
Köszönöm szépen a választ, az ötleteket!
Anikó
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, a kókuszkrémre gondoltam. 🙂
Reiter Anikó mondta
🙂 Köszönöm! 🙂
További jó munkát!
Anikó