2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A desszertet reggelire sorozat következő epizódjában egy különlegességet hozok. Ez a palacsinta nemcsak mentes egy sor dologtól (cukor, glutén, tej, tojás, stb.) és csökkentett szénhidrát-tartalommal bír, de jól telepakoltam növényi teljes értékű fehérjével. Úgy is mondhatnám, hogy ha fehérjeport fogyasztasz, akkor ez a palacsinta remek módja annak, hogy megtörd az ilyen/olyan shake-ek és turmixok sorát.
(Ez egy szponzorált poszt, a véleményem a sajátom, a receptalkotást rendkívül élveztem. 😉 )

A Vegan Prime Nutrition – novenyifeherje.hu jóvoltából megismerkedtem egy új növényi fehérje por készítménnyel. Szerettem volna ilyennel találkozni anno, amikor úgy éreztem, szükségem lenne egy kis extra fehérjére az étrendemben. Három dolgot emelnék ki a termékkel kapcsolatban, ami megtetszett.

Ez a por háromféle növényi fehérje keveréke (barna rizs, kender, borsó), amit igyekeztek frappánsan olyan arányban összekeverni, hogy az aminosavprofil minél közelebb álljon az anyatejéhez. Miért? Mert életünk legintenzívebb növekedési szakaszában ez az összetétel optimális nekünk, így várható, hogy ez az aminosav összetétel hasznosul a legjobban. Nem tudom, hogy ez a felnőtt szervezetre vajon igaz-e, de az ötlet mindenesetre megkapó. Egyébként emlékszem is, hogy anno, amikor fehérjeport kerestem magamnak, mindenáron barna rizs, borsó, de főleg kender alapú dolgot szerettem volna találni – sajnos akkor még nem volt.
A következő, hogy ennyi áthúzott piktogramot egymás mellett még én sem láttam… 🙂 Ez a termék elég sok dologtól mentes: szója, glutén, tejtermék, hozzáadott cukor, állati eredetű dolgok, stb. Az összetételről bővebben itt tájékozódhattok.
A harmadik dolog, amit megemlítenék, az íze. Háromféle, steviával édesített ízben kapható (vanília, csokoládé, áfonya), és nem fűrészpor ízű! 🙂 (A vaníliásat kóstoltam.) A fehérje, mint olyan alapvetően egy nem olyan jó ízű, kesernyés dolog, így sosem gondoltam felróni egyetlen fehérjepornak sem, hogy hát, egy kissé nehézkes ízű. Igazából picit meg is lepődtem, hogy ez a por alig-alig fehérje ízű. A palacsintában is csak akkor éreztem a fehérje port, ha kifejezetten kerestem.

A termékkel kapcsolatban azzal kerestek meg, hogy süssek/főzzek belőle valamit. Hm, fehérje porból…? Régóta terveztem vastagabb, reggelire való amerikai palacsintát sütni, és valahogy ez jutott eszembe elsőnek, hát miért ne…
Ráadásul „beleszelidítettem” egy, a szénhidrát-szegény étrendbe nehezen illeszthető dolgot, a banánt is.

Hozzávalók 2 személyre:
40g hajdina liszt
10g kukorica keményítő
1/2 közepes banán (75g héj nélkül)
csipet só
1 kk. szódabikarbóna
100g növényi tej (2g CH/100ml-el számoltam, pl. mandula- vagy szójatej)
150g víz
1/2 kk. almaecet
olívaolaj a sütéshez*
(Nemrég szert tettünk egy fantasztikus találmányra: olajspraynek hívják. Mivel csak folyékony olajjal működik -nyilván-, ezért most újra olívaolajjal sütök, nem kókuszzsírral.)
- Tedd turmixgépbe a hozzávalókat a következő sorrendben: növényi tej, víz, almaecet, banán, fehérjepor, hajdinaliszt, keményítő, só, szódabikarbóna.
- Turmixold össze alaposan. (Egyszer érdemes kanállal lekapirgálni a turmix kehely falát, mert a fehérjepor szeret kitapadni.)
- Alacsony hőfokon (nálam 9-ből 2-es fokozat) előmelegített, olajozott serpenyőbe önts kis adagokat: én mini palacsintákból szerettem volna magas tornyot építeni, így kb. 2 evőkanálnyi tésztából sütöttem egy palacsintát, összesen 16 db lett.
- Akkor kell megfordítani, amikor a palacsinta teteje kezd megszilárdulni.
Én egy kanál házi fekete cseresznye-szeder lekvárral tálaltam. Az ízről annyit, hogy Z-nek is ízlett, sőt, B is belekóstolt, és kért még egy falatot sütés közben… 🙂
A receptet két személyre szabtam, ebben a palacsinta toronyban 28g CH mellett 19g fehérje van! Azt hiszem, egy fehérje szeletben is kb. ennyi lenne…

És a meglepetés – Nyereményjáték!
A Vegan Prime Nutrition – novenyifeherje.hu felajánlásából most kóstolót nyerhetsz: két csomagot sorsolok ki, melyek egy-egy egyadagos termékmintát tartalmaznak mindhárom ízesítésű fehérje porból. Így a vaníliással akár ezt a receptet is kipróbálhatod.
A sorsolásban való részvételhez csupán a keresztneved és az email címed add meg itt, a bejegyzés alatt vagy a bejegyzés Facebook-posztja alatt szerda (dec. 1.) éjfélig. Akár mindkét helyen is kommentelhetsz, növelve az esélyeidet. Az email címeket nem tárolom és nem adom ki harmadik félnek, csupán a nyertessel való kapcsolatfelvételhez van rá szükségem. (Spam robotok elkerülése végett írd ki a pont és kukac szavakat.)

Zsuzsa
neupontzsuzsakukacgmailpontcom
Judit vagyok, és az e-mail címem: juditfrks kukac gmail pont com 🙂
Barbara bmondvaykukacgmailpontcom
Jó ötlet a fehérjével készült palacsinta, szívesen kipróbálnám italként is.
schwarcz.icakukacgmailpontcom
Andrea maszatakoatikukacgmailpontcom
Tóth Kata totkatakukacgmailpontcom
Molnár Zsani, molnarzsanett21@gmail.com
Judit jucuskapontlinakukacgmailpontcom
Zsófi ordoghzsofi(kukac)hotmail(pont)com
Szia! Szeretnék nyerni 🙂 Zita viola(pont)zita(kukac)gmail(pont)com Köszi!
Zita – zita.csaszar.1986@gmail.com
Gizus: gizella2072@yahoo.com
Dia – patodiana kukac freemail pont hu 🙂
Évi
morvai pont evi kukac gmail pont com
🙂
Szia! Nagyon tetszik a recepted, biztosan ki fogom próbálni 🙂 Hasonló összeállítású fehérjét pedig én is kerestem, jó tudni, hogy már más is gondolt végre erre :))
Jajj és igen: Tilda letty pont vizesniki kukac gmail.com 🙂
Big like! 🙂
Kriszti
Krisztina pont sved kukac gmail pont com
Beatrix beatrix_bostaikukacyahoopontcom
Jó lenne nyerni, szívesen megkóstolnám: Bokor Boglárka margaretta27kukacgmailpontcom
Tündi, me.tundi@gmail.com
Nagyon szeretném kipróbálni! 😉
Judit és jlengyel79kukacgmailpontcom A hajdinat lehet cserelni amarántra v kolesre? Esetleg zabra?
Szia, szeretnék a játékra jelentkezni 🙂
Barbi barbara.asztalos@gmail.com
Köszi a lehetőséget!
Emese (mesikaman kukac gmail pont com)
Kata lapathkatalin@gmail.com
Rita
tbobita kukac gmail pont com
Mariann
maryanntizenharom kukac gmail pont com
Alexandra
pohjolakukacfreemailponthu
Laura
toth(pont)laura1987(kukac)gmail(pont)com
Kriszti kirafoga kukac hotmail pont com
Szia!
A nevem es az email cimem:
Eva, szokeevakukacyahoopontcom. 🙂
Alexandra
pohjolakukacfreemailponthu
Pap Alexandra pohjolakukacfreemailponthu (pohjola@freemail.hu)
Klári
bagoly.klara@gmail.com
khorvath.mck2kukacgmailpontcom
Köszönjük a lehetőséget 🙂
zsannavita vagyok, szívesen megpróbálkozom ezzel a receptel
zsannavita kukac gmail pont com
Kipróbálnám 🙂
Kriszta, ansirk kukac freemail pont hu 🙂
Szia nagyon tetszik az egész oldal és minden ami rajta van
rita1222@citromail.hu
Fanni
richterfanni@gmail.com
Szia Nóri! Itt Dóri 🙂
mogyorosiPONTdora85KUKACgmailPONTcom
Játszanék. 🙂
Melinda
magocsi. melinda@gmail.com
vikofulop@yahoo.com, viktória, köszönöm 🙂
Dominika sz.dominikaa@gmail.com
Luca
luca pont paxian kukac gmail pont com
Betti kopasztetokukacfreemailponthu
Nagyon szeretném kipróbálni, mert a tejből készült fehérjeporok nem jók nekem. Adrienn
adagreen13 kukac gmail.com
Szia,
Ha fehérje port nélkül szeretném megcsinálni, úgy is működne? Akkor mit kellene bele tennem?
Köszi 🙂
Szia,
Barna rizslisztet tippelnék, de nem próbáltam ki, így garanciát nem vállalok. 🙂 Ha kipróbálod, írj…
Szia,
Te nyertél! Írok emailt. 🙂