2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mmmm…. mandulavaj. 🙂 Pörkölt mandula illat. Fahéj. Kenhető formában, steviával édesítve. Isteni finom, egészséges reggeli pirítóson a gluténmentes házi kenyeremmel, kávé mellé, de vacsorának is megfontolandó egy fárasztó nap után, kis esti kényeztetésnek.
A házi mandulavaj készítése nagyon egyszerű. Egyetlen hátránya, hogy elég nehéz letenni a kanalat… 🙂
Úgy érzem, a magvajakkal új fejezet nyílik a konyhámban. Az egész tavaly kezdődött, amikor Zizi megfertőzött a magvaj imádattal. Nyáron próbálgattam ezt-azt, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ehhez a műfajhoz egy erősebb robotgép kell. Megfogadtam Zizi tanácsát, hogy legalább 1000 W teljesítményűt robotgépet vegyek, ha igazán krémes magvajat szeretnék készíteni, így átalakítottam a konyhai robogtép parkot. Az új szerzeményről itt írok bővebben.
Nagyon elégedett vagyok a döntésemmel, pedig kompromisszumokat is kellett kötnöm, de annyival könnyebben jutok így a legújabb kedvenc csemegéimhez, és az erősebb motor máskor is jól jön. Összehasonlításként: pörkölt mandulavajat készítettem kis különálló aprítógéppel is, egész könnyen ment: sok kapirgálással, kb. 20-25 perc alatt. Az új masinával (nem viccelek) 3 perc alatt végzek, és csak megszokásból kapirgálok. És az előző változat azért ennyire nem volt krémes:
A másik fordulópont az életemben a magvajakkal kapcsolatban, az édesítés. Mindig szerettem volna az édes kencéimet steviával édesíteni, de nem nagyon bíztam a sikerben, mert a stevia glikozidok vízben oldódnak: nem tudtam elképzelni, hogyan fogja édesíteni az olajos magos kencéimet. Korábban mindig dióval és mogyoróval próbálkoztam, és azok kesernyések lettek, de már tudom, hogy ez nem a stevia hibája volt. Így tudok dekadens, édes szendvicskrémeket készíteni úgy, hogy csak a magokban jelen lévő szénhidrátokkal kell számolnom a végén. Boldogság!
Ezt a magvajat még kisebb teljesítményű (550W) robotgéppel is elkészíthetőnek tartom, de készülj fel rá, hogy eltarthat akár 25-30 percig is. Amikor úgy érzed, hogy már végtelenszer lekapartad a kitapadt magdarabokat az oldaláról, akkor se jusson eszedbe bármiféle zsiradék hozzáadásával „segíteni” a dolgon: legfőbb erény a türelem, ami garantáltan meghozza gyümölcsét, azaz magvaját! 🙂
Mandulavaj fahéjjal, steviával
Hozzávalók
- 100 g egész mandula
- bő késhegynyi őrölt fahéj
- csipet só
- késhegynyi stevia por
Elkészítés
- Az egész mandulát pörköld 150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig: közben párszor rázogasd meg. Akkor jó, amikor kezd aranybarna színt ölteni és finom pörkölt mandula illatot áraszt.
- Tedd aprítógépbe, daráld darabosra, majd add hozzá a fahéjat, sót, stevia port is. Aprítsd addig, szükség szerint lekaparva az aprítógép oldalát, amíg krémes, sűrűn folyó mandulavajat kapsz, a tetején vékony olajréteggel.
Megjegyzések
A leírt mennyiség elég kevés, én egy kávédaráló méretű aprítóval dolgozom. Nagyobb aprítóhoz duplázd, vagy háromszorozd a mennyiséget.
A hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosította.
Szarka Imréné mondta
Szia Nóri!
Nekem nem egyértelmű a recept. A leírásban csak pirítást és aprítást írsz. A táblázatnál viszont szerepel főzési idő (5 perc) is. Akkor mi a helyes sorrend?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A táblázat fejléce adott. Előkészítés alatt a pirítást, főzés alatt az aprítást értettem ebben az esetben. Remélem, így már jó. 🙂
Andi mondta
Kedves Nóri!
Említed a leírásban, hogy a dió és mogyoróvaj kesernyéssé vált neked, de rájöttél, hogy nem a stevia a hibás. Talán a vékony barnás hártya okozta a problémát? Csak azért kérdem, mert én mogyoróból próbálnám ki a receptedet, és akkor pörkölés után leszedném róla.
Köszönöm.
Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Így van, a héj volt a hibás. Azért lepődtem meg, mert mindig ledörzsölöm, csak nem jön le 100%-ban, és úgy tűnik, kifogtam egy kesernyésebb mogyoró adagot… Hajrá!
Moni mondta
Szia Nori!
Parszor elolvastam, de nem talalok ra utalast, hogy mi lett a mandula hejjal? Bedaralod vagy leszeded? Esetleg eleve blansirozott mandulaval inditasz?
Mellesleg koszi a tippet. Hasonlo robotgepem van, bar kicsit kisebb, es nem jutott eszembe, hogy a daralo reszt probaljam ki magvaj keszitesre. Az apritoban probalkoztam, de az nem lett vaj szeru. Hatha ebben a kis daralo feltetben jobban sikerul.
Illetve emlitetted, hogy nem biztal benne, hogy a stevia mukodik majd a magvajban. Vegul akkor semmi kristalyosodast es kivalast nem tapasztalsz? Meg csak nagyon probalkozos fazisban vagyok az edesito szerekkel ..
Elores is koszi.
Moni
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Összedaráltam a héjjal együtt. A mandula héja nem keserű, mint a dióé vagy a mogyoróé, nem kell ledörzsölni.
Az aprítóban szerintem sokkal nagyobb mennyiséggel kellene dolgozni, de hát ki győzi azt erőforrással… 🙂
A stavia nem vált ki, de olyan pici kell bele, észre se lehetne venni. Abban nem bíztam, hogy édesít majd, mert elvileg vízben oldódik, és így az olajos vajból nem gondoltam, hogy édes lesz. De az lett. A xilit szokott kiválni, pl. a mokka dióvajból, ha kihűlt.
Zsuzsi mondta
Szia Nóri!
Köszi a receptet! Nekem tök jól sikerült, igazi vajszerű lett, annak ellenére, hogy a gépem „csak” 900w-os. Én az aprító részében készítettem dupla adaggal.
Egy gond van csak: dugdosni kell a család elől, hogy egyszerre egyék meg 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi a visszajelzést! És hát igen, így van ez… 😀
Nóri mondta
Szia! Ma kipróbálom a receptet. Egx olyan kérdès merült fel bennem,hogy meddig áll el? 🙂
Köszi,Nóri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
hónapokig is elállna, a bolti magvajakra egy évet írnak, de úgysem bírjátok ki addig… 🙂
kis joe mondta
hello lyányok asszonyok
aszt tugyáték é ,h az olajos magokat meg a gabona cs szigorú áztatás igényelnek h a fránya fitinsav ne tugyon bezavarni ?
de knbn grattula a jo pofa nagyon élvezetes uakkor informáló blogodhoz kedves Nóri !☝
Andrási Nóra mondta
Köszi! Az év hozzászólása.:D
Nem szigorúan áztatom, a pirítás is jó valamire, nem félek a fitátoktól, a barátaim. 😉