2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Majonéz: tojás nélkül? Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan lehetne „mindenmentes” majonézt készíteni. A házi majonéz két fő összetevője a tojássárgája és az olaj (olíva, napraforgó, kinek hogy). Én -sok olvasóm kívánságára- a tojást szerettem volna mellőzni az összetételből. A tojásmentes majonézhez vezető út meglepően tekervényesre sikeredett, a végső recept mégis pofonegyszerű: 3 hozzávalóból kb. 1 perc alatt elkészül!
A majonéz számomra gyermekkori emlék. Ahogy már írtam róla, ez volt az egyik első dolog, amit megtanultam elkészíteni. Anyukámtól, aki szintén gyógyszerész volt: emulziókészítés 1.0 gyerekeknek. 🙂 Nélkülözhetetlen hozzávalója a hagyományos ünnepi hidegtálaknak, lágyítja a szendvicseket… Igazából nem nagyon tudok olyan dolgot kitalálni, amihez számomra nem illik. Na jó, levesekhez nem illik… 😛 A férjem gyakran meg is jegyzi, hogy botrányos, mennyire szeretem a zsíros dolgokat. Valami családi dolog lehet az anyagcserénkkel, mert apukám is ilyen, és mindketten „egyszálbél”, alkatúak vagyunk.
Majonéz tojás nélkül?
Ismerek többféle vegán majonéz (veganéz) alternatívát is: ezek többnyire olaj nélkül, pl. avokádóból vagy babból készülnek, és valóban roppant egészségesek, de én a hagyományos házi majonézt szerettem volna újra feltalálni. Korábban olvastam a fehér, katalán majonézről, ami tejjel készül: ez egy lépés előre és kettő hátra, mivel tejet már régóta nem eszem. Mindenesetre az ötlet megtetszett, eltettem későbbre. Ennek nyomán (egy spanyol vegán pár blogján…) találtam a katalán majonéz tejmentes, vegán változatára: szójatejjel is működik! Ez már majdnem jó volt, de tudtam, hogy ha megosztom Veletek, az első hozzászólásban megkérdezi majd valaki, hogy „Nem ehetek szóját! Más tejjel is működik?” Úgyhogy tovább nyomoztam… Nem gondoltam volna, hogy a megoldás a növényi tejkészítő kütyüvel jön el. (Adok ötletet a készülék nélküli elkészítéshez is.)
Szójatej helyett?
Miért pont szójatejjel működik? Ezen sokat töprengtem… Arra jutottam, valószínűleg a benne lévő fehérje minőségén és mennyiségén múlhat a dolog: a tojássárgájában a koleszterin emulgeál, de a tejben, ill. szójatejben lévő fehérje is hasonló szerepet tud betölteni. Olyan növényi tej kellett, amiben sok fehérje van és nem szója.
100g szójababban 36g fehérje van, ez elég sok. Először a mandulára gondoltam, abban 21g van/100g, de nem működött. Talán mégsem az olajos magvak háza táján kellene nézelődnöm… Próbáltam rizstejjel is, hátha a benne lévő keményítő is elég jó stabilizátor lesz, de nem: a rizstejjel készült majonéz perceken belül szétvált. Sok fehérje… növény… quinoa! 14g fehérje/100g quinoa. Nem sok reményt fűztem hozzá. Kerestem csak quinoából készült bolti tejet: nincs. Vettem quinoás rizstejet: nem működött. Ekkor megérkezett a villanykancsóm. Készítettem vele egy sima quinoa tejet: elsőre siker!
Nagyon megörültem a quinoa majonézem sikerének, de izgultam, nehogy idővel szétváljon, mint a rizstejes változat… Egy csészényit eltettem a hűtőbe, és … egy hét múlva is ugyanolyan volt! Tovább már nem vizsgáltam a kérdést… 🙂
A quinoa tejről…
…még nem született önálló bejegyzés, mert azon túl, hogy főzésre remek alternatíva szójatej helyett, egyelőre mást nem tudok mondani. „Tejnek” nem ajánlanám, mert magában fogyasztva elég quinoa ízű (nyilván), szerintem furcsa lenne pl. kakaót készíteni vele. Besamelben viszont simán el tudom képzelni.
A quinoa tej növényi tejfőző automatával készült. Ha nincs ilyen készüléked, próbálj 50g quinoát a főzőlevével jó sűrűre turmixolni : először kevesebb, majd több lével. Hígítsd 1,3 literre, majd szűrd egy sima sűrű konyhai szűrőn. Ha azon gondolkozol, hogy jól jönne egy ilyen csoda a Te konyhádba is, katt erre a képre:
Sokan kérdezitek, hogy hol lehet gluténmentes quinoát kapni? Jelentem, ez itt „csak” olajos magvas üzemű. 🙂
A hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosította.
Házi majonéz tojás nélkül - quinoából!
Hozzávalók
- 50 g házi quinoa tej vagy bolti szójatej
- 100 g olaj olívaolajat használtam
- 1/2 kk. almaecet vagy citromlé
- csipet só
Elkészítés
- A quinoa tejet készítsd el előre, hogy legyen ideje kihűlni: 1 mérőpohár (50g) quinoát öblíts át alaposan, tedd növényi tejkészítő automatába, töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a száraz gabonatej programot. Amikor végzett, szűrd le.
- Öntsd egy magas falú keverőpohárba a (kihűlt!) quinoa (vagy szója) tejet, keverd bele a sót és az almaecetet. Mérd hozzá az olajat.
- Meríts bele egy botmixert és max. fordulatszámon mixeld kb. fél percig. Kész!
Megjegyzések
Hűtőben akár egy hétig is eláll.
Dia mondta
Ès az íze? Mehet a szendvicisbe? Lágy selymes és nagyon fincsi, mint az igazi? Annyira szerettem a majonézet, hiányzik 🙁 Kölesből már készítettem majonézet, de az nekem pocsék volt! Fújj! Puszi
Rita mondta
Próbáld meg csicsriborsó konzerv levébőllevéből is. Működik. 😉
iamdori mondta
Ez amaranttal is működhet? Annak is magas a fehérjetartalma …
Német Szilvia mondta
Nekem nem sűrűsödött be, folyékony maradt akármeddig turmixoltam. Mit ronthattam el?
Egyébként hány dl quinoa tej kell hozzá? 6dl-el probáltam.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a receptben, ami külön keretes részben van a bejegyzés végén, 50ml quinoa tejet és 100ml olajat írtam. 🙂
Német Szilvia mondta
Azt hiszem nem voltam elég figyelmes, összekevertem a tej készítéshez szükséges 50g quinoát és a majonézhez írt 50g quinoa tejet. 🙂
Meg fogom próbálni újra. 🙂
Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Remélem, most jobban sikerül! 🙂
Boros Ildikó mondta
Szia Nóri!
Én is szívesen kipróbálnám a receptedet, anno imádtam a majonézet, most a laktózmentes étrendben csak kölesből készítek. Viszont nincs gépem, csak a Chufamix, amivel készítek tejeket, de ahhoz nem tudom, mennyi vizet kell majd tenni a Quionához? Még mindig imádom a receptjeidet, ma lencse curry lesz a vacsi, friss koriandert is vettem már:-))
Judit mondta
Szia Nóri! Nem konkrétan ehhez a cikkhez fogok hozzászólni, de érdekelne, hogy a Vegitál géped többi funkcióját is kipróbáltad e már. Konkrétan a sűrítő program ill. a kásaprogram érdekel.
Ha nem haragszol javasolnék a keresőben egy Vegital fülecskét:)
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Nem próbáltam a többit, mivel min. 1,2L valamit lehet vele készíŧeni, és nekem ez rengeteg sűrítőből meg kásából is. Egyik olvasóm írta, hogy ő minden reggel ezzel főzi a zabkását a családnak, és imádja, de neki 3 gyereke van… 😉
Fülecske technikai okokból nem lesz (hosszú), de címke van: a vegitalos receptek alján mindig megtalálod, hogy milyen címkét kaptak, ott kattintható, de egyébként itt a link.
Reni mondta
Kedves Nóri!
Mennyi ch, zsír, fehérje és kalória van a majonézben?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
sajnálom, de nincs kapacitásom ezt mind kiszámolni minden receptre. Csak a CH, újabban a kcal értékeket szoktam feltüntetni. Biztos vagyok benne, hogy saját erőből is ki tudod számolni. A nutritiondata.self.com-on megtalálod szinte mindenhez a szükséges adatokat.
Olàh Tímea mondta
Szia! Rizstejjel műkódik a recept?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem nem. De ha mindenképpen alternatívát keresel, csicserilével működik, pár csepp almaecetet hozzádva, az olajat vékony sugárban folyatva!
bub1hu mondta
Sziasztok!
Kedves Nori
tegnap este vhogy idekavarodtam és meglestem a tejkészítő gépeket amit ajánlottál..
1x én próbálkoztam már tej készítésével ill. szerettem volna venni egy ilyen gépet, de akkor azt az információt kaptam, hogy például rizsből ne várjak bolti minőséget, mert az a tej csírából készül ennek okán finom, édes.
Szóval cukortartalomban sose fogja elérni a boltit. Mi ebből az igazság?
Köszi a választ
üdv sanyí
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Sanyi,
így van, a bolti rizstej csíráztatott rizsből készül – én még sosem szántam el magam, hogy kipróbáljam… 🙂 Emiatt a cukortartalma is magasabb a boltinak, ami nekem mondjuk pont jobb így.
Anikó mondta
Milyen gépre van írva a quinoa tej recept? Nekem Rainbow-m van.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Cherry-re, az 1,3 literes.
Aranka mondta
Kedves Nóri! Már kb 10 perce mixelem a majonézet, de nekem ez nem sűrű. Mit rontottam el? A mennyiségek stimmelnek, a tej is… Üdv:
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ennyire nem vagyok gyors sajnos… Ha így nem működött, próbáld úgy, hogy kevesebb olajjal kezded, és lassan adod hozzá. Még nem volt ilyen tapasztalatom, talán ez segít.
Pulai-Morvai Anett mondta
Mit lehet még készíteni a maradék quinoa tejből?
Mindenmentes Nóri mondta
Őszintén szólva, én csak erre használtam… 😀 „Tejszínt” tudnék még elképzelni belőle, kevesebb olajjal.
Dr. Vas Csilla Éva mondta
Kedves Nóra,
A recept szuper!! Nekem is egy kicsit hígabb lett, de… kiváló szószok , öntetek születtek. Az egyik adagba fokhagymát reszeltem, só, bors és párolt alma is került bele. Gyermekeim imádták. A másik öntetbe házilag készített zöld pesztót raktam. Ez felnőttes lett. Valószínű legközelebb egy kicsit sűrűbbre főzőm majd a quinoa tejet. Hátha így sűrűbb majonézt kapok.
Csilla
Andrási Nóra mondta
Köszönöm, hogy megírtad! 🙂
Piri mondta
Kedves Nóri!
Kipróbáltam a majonéz receptedet quinoából. Az állaga és a külleme fantasztikus. Viszont nekem az íze nagyon olivaolaj ízű maradt, így nem emlékeztet a majonézre. Próbáltam még egy pici citromlevet beletenni, de nem segített. Van esetleg valami ötleted, hogy mivel lehetne segíteni rajta?
Előre is köszönöm!
Piri
Andrási Nóra mondta
Szia Piri,
extra szűz olívaolaj volt? Ha igen, próbáld finomítottal, ha az sem jó, akkor pl. napraforgóval.
Láttad az új majonéz receptem?
Piri mondta
Igen, láttam. Köszönöm az ötleteket is.
Mindig nagyon tetszenek az írásaid! Sok erőt és kitartást hozzá, mert nagy segítség 🙂
Piri
Monika mondta
éppen most falatozom r´ntott gomba mellé tartár mártásként tovább gondolva … szója tejből készítettem kézi mixer segítségével … állaga puha levegős, ízre nagyon közelíti az eredetit … legközelebb sűrűbbre készítem a majonézt … köszönöm a receptet
Éva mondta
Én is nagyon szeretem a majonézt és nagyon hiányzik, köszönöm Nóri a hasznos instrukcót! Minden elismerésem a kitartó kísérletező kedvednek és türelmednek!
Andrási Nóra mondta
Köszönöm! Nézd meg ezt is, újabb és szerintem jobban sikerült. 🙂