2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Milyen a kesudió vaj? Pörkölt kesudió és vanília illat, kicsit karamelles az illatában és a színében is. Nyúlik a késen, rákenem a reggeli pirítósomra, picit megolvad. Mmmm... Szeretem a reggeleket. 🙂
Mint tudjátok, újabban a magvajak szerelmese lettem. Próbáltam többfélét, mióta megérkezett a magvajak készítésére alkalmas csodamasinám. Ez itt kérem eddig mind közül a legfinomabb, legkrémesebb, leg-leg… Egy kis változatosság az édes kencéimben a sok csoki és kávé után. 🙂
Kesudió vaj házilag?
Sajnos megfelelő konyhagép nélkül nem egyszerű. Ez volt az első magvaj próbálkozásom, amivel a régi kis aprítóm egyértelműen nem tudott megbirkózni. 30 perces megfeszített munkával a Zizi bejegyzésében is látható gombócig jutottunk, és itt megállt a tudomány. Szóval fájdalom, de ehhez a recepthez komoly technikai felszereltség szükséges.
Miért pont kesudió krém?
Nyilván élhettem volna nélküle ezentúl is, akár az elmúlt pár évben. Mikor Z tavaly az USA-ban járt, hozott nekem egy üveg pörkölt kesudió vajat – szerelem első ízlelésre! Már addig is szerettem a kesudiót: annyira változatosan használható (klikk ide a kesus receptjeimért), remekül krémesít, …nyilván nagyon finom is… és bár 33g CH/100g-mal a legtöbb szénhidrátot tartalmazó olajos mag féle, mindig megtalálom a módját, hogy belefoglaljam a diétámba. Ha szereted a kesudiót, a pörkölt kesudiót imádni fogod! Gasztroajándéknak is megfontolandó…
Pörkölt kesudió vaj vaníliával, házilag
Hozzávalók
- 150 g kesudió
- 1 késhegynyi szárított vanília por
- kb. 1/4 kávéskanálnyi stevia por*
- egy csipet himalájai só
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 150 fokra légkeveréssel.
- Tedd a kesudiót egy tepsibe és pörköld 150 fokon, légkeveréssel, 5 percenként megrázva 15-20 percig, ízlés szerint.
- Tedd a kesudiót, a stevia és a vanília porokat egy csipet sóval az aprítógépbe, és kezdd el aprítani. Szükség szerint lekaparva a kehely oldaláról aprítsd addig, amíg nyúlósan krémes lesz.
Megjegyzések
Az aprítógép fel fog forrósodni, mire elkészülsz a kesudió vajjal: légy óvatos! Ha úgy érzed, kezd tőlmelegedni a masina, tarts egy kis szünetet!
A megadott mennyiség az én robotgépem kicsi, kb. kávédaráló méretű aprítójában kényelmes mennyiség. Nagy aprítógéphez duplázni érdemes.
Dagiboszy mondta
CSak 2 kérdés: én eddig úgy tudtam, hogy gyorsat nem lehet enni reggelire, és a pirítóst annak adták meg nekem. Továbbá ha a kesudiót így elaprítjuk, akkor az szintén gyorssá válik, nem?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Így van, gyorsat nem eszünk reggelire.
A pirítós akkor lenne gyors (szerintem), ha toast kenyeret használnál vagy jól megpirítanád, mert akkor lebomlanak az szép összetett szénhidrátok a kenyér héjában…
Én a teljes kiőrlésű házi kenyeremet használom, és éppen aranybarnára pirítom. Így eszem évek óta, mert a hűtőben tartjuk és jó megmelegíteni. Voltam vele „terhelésen” is, meg se pöccintette a vércukorszintemet… Persze ez egyéni.
A kesuról. 33g CH van benne és talán 48g zsír / 100g. Nem csak a turmixolástól függ, a mellette lévő zsír lassítja a CH-k felszívódását. Másrészt mindig érdemes mérlegelni azt is, hogy mennyit eszünk egy adott dologból (glycemic load): a receptben leírt teljes adag kb. 3 nap alatt fogy el nálunk, pedig eszem reggelire, vacsorára is, ha van, és a párom is szereti… Nem számoltam meg, hány kenyérre elég, de ha csak pár g CH-ról van szó, én nem szoktam izgulni. Persze már volt, hogy megkaptam, hogy túl laza vagyok. 😉
Dagiboszy mondta
Köszi szépen a válaszod! Én nem tartalak túl lazának, épphogy megfontoltnak és észszerűnek, ezért is szeretem nagyon a receptjeidet (mindamellett, hogy finomak).
A gyors és lassú felszívódás gondot okoz nekem azután, hogy feldolgozzuk, ezért is kérdeztem rá, mert kíváncsi voltam, hogy miért nem az.
Még egyszer, köszi szépen!
Moni mondta
Szia Nori!
Mar multkor mikor a mandulavajas bejegyzest irtad, akkor vaniliaval keszitettem el, mert kicsit mar untam a karacsonyi izeket :). Viszont sehogy se akarta elerni a kremes allagot. Mondjuk nem jarattam 25 percig, de egesz egyszeruen nem jott el a gombocodasi allapot. A pornal mar kremesebb mandula kiult ennek a kavedaralo feltetnek az oldalara es nem mozdult. Ha leszedtem, visszamaszott :-). A kés egyszeruen nem fert a falra tapadt mandulahoz
Mondjuk nekem gyanusan kicsi is lett a mennyiseg. Ez lehetett a baj? Utolag visszamertem,mikor kiurult az uveg. Fel dl lehetett a mandula. Vegul hozzaadtam egy fel tabla feher csokit, ami a forrosodas miatt eleg hamar beleolvadt a manudalaba, es szepen folyos allagu lett, mint neked csoki nelkul. Azert elfogyott 🙂
Neked nem tapad fel? Vagy kapargassam tobbet? Lehet, hogy nagyobb mennyiseggel jobban mukodne, de feltem kiserletezni. Szerinted lehet kulonbseg a magok zsirtartalma kozott? Mar ugy ertem, hogy akkora kulonbseg, ami magvaj keszites szempontjabol szamit.
Van otleted?
Koszi, Moni
Ui.: a balzsamos cekla brutal finom, mar ketszer volt a heten 😀
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
az alapján, ahogy leírtad, túl kevés mandula volt a darálóban. Nem tudom, hogy ugyanolyan konyhagépet használsz-e, mint ami nekem van. Ennek a pici aprítója nagyon dolgozik: 4 pengéje van. (Akkora reklámot csapok már itt a Boschnak, hogy jutalékot kellene kérnem… 😀 ) Szerintem próbáld meg többel. Próbáltam én is a nagy aprítóban nagyobb adagot készíteni, de annyit kellett kapargatni, hogy elvesztettem a türelmem és bedaráltam a picivel percek alatt… Szóval kell egy „megfogható” mennyiség, ami már össze tud keveredni, majd meglátod. 🙂
Moni mondta
Szia Nori!
Meg aznap mikor irtal, kiprobaltam. A daralom tele volt, de nem jutottunk el a vaj allagig. Kb a gombocig. A daralot viszont macerasabb kapargatni, mint az apritot, szoval legkozelebb megint apritozom (szerencsere az sem tul nagy meretu).
De nem is ez a lenyeg. Hanem, hogy valami isteni finom lett. Vagy jokor jott a bojt vege fele ez a recept, vagy nem tudom, mi az oka, de nekem a mandulanal is jobban izlett. Friss eperrel egeszen mennyei.
Mar ugy voltam vele, hogy nekem ezek a magvajak annyira nem jonnek be, de ez igazan finom lett. Sajnos :-D.
Koszi a receptet.
Moni
Boróka mondta
Szia Nóri!
Nagyon szeretném elkészíteni ezt a vajat és a mandulásat is. Arra gondoltam, hogy vásárolok egy kávédarálót, az biztosan megbírkózik a feladattal. Pont olyanra esett a választásom, amilyen neked is van, ezért gondoltam, megkérdezlek mielőtt megveszem, szerinted működne?
Köszi a választ,
Boróka
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Boróka,
Sajnos a kávédaráló nem bírná ezt a strapát: csak 180 W-os a motorja, szerintem leégne… (Összehasonlításként: a robotgép, amivel a magvajakat készítem, 1250 W-os.)
Alexa mondta
Szia Nóri!
Szuper a recept 🙂
Iszonyú sokáig gondolkodtam, hogy megpróbáljam-e az ősrégi Phillips aprítómmal (turmix, botmixer, aprító trió) mivel az 600w és eddig okozott párszor csalódást. De jelentem teljesen jól sikerült vele, kb 20 perc volt, mert bénáztam egy sort. De még csak fel sem melegedett nagyon 🙂 Szóval aki hasonló masinával rendelkezik, az se csüggedjen. Kár lenne azért kihagyni, mert félünk, hogy nem sikerül.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Köszi az infót! Én 550W-ossal nem bírtam kivárni…
Dancsiné Hudák Ágnes mondta
Kedves Nóri!
Szeretem a kesudiót és sok receptet találtam Nálad is.
Azt szeretném kérdezni, hogy tudsz-e jó beszerzési helyet, azon kívül, amit belinkeltél? Hátha lenne nagyobb, gazdaságosabb kiszerelés valahol.
Köszi!
Andrási Nóra mondta
Sajnos nem tudok. Csomagolásmentes boltokban is lehet kapni, én a zöldségesünknél is szoktam venni, nekik is van magos kimérős polcuk, és 5kg-s csomagban tud hozni a nagybani piacról. Esetleg beszélj a zöldségeseddel… 🙂