2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ahogy megláttam az első eper tálcákat a sarki zöldségesnél, rögtön elkezdtem gondolkodni, hogy milyen epres finomságot készítsek idén először? Magamat is megleptem: egy sós epres recepttel! Ez az eper chutney nem csak az indiai konyha rajongóinak lehet izgalmas: a hagyományos változatokkal szemben (hozzáadott) cukormentes, és hosszas főzés nélkül, percek alatt elkészül!
A chutney, vagy magyarosan csatni számomra sokáig amolyan nem is tudom hova tenni étel volt: szósznak túl édes, desszertnek túl fűszeres. Az utóbbi időben a zöldségfasírtok nagy rajongója lettem, és megtanultam, milyen praktikus és egyszerű dolog lekapni egy üveg csatnit a polcról a frissen sült zöldség ropogós mellé. Ez a szerelem valamikor ezzel a brokkoli pakora és szilva csatni recepttel kezdődött.
Szerettem volna kipróbálni a chia magot, mint zselésítőt: sok chia lekvár (chia jam) receptet olvastam már, és praktikusnak tűnt, hogy ezeket a lekvárokat nem kell hosszasan főzni, ráadásul a chia magokkal sok értékes tápanyagot (ásványi anyagok, növényi omega-3 zsírsavak) és élelmi rostot is pakolunk a lekváros üvegbe.
Eper chutney IR diétában:
Ezt a csatni receptet úgy találtam ki, hogy amennyire csak lehet, IR-diéta barát legyen:
- Az eper a lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó gyümölcsök közé tartozik,
- az gyümölcsöt nagyobb darabokban hagyom, nem tumixolom,
- a chia chutney-t csak fel kell forralni egyszer, így az eper nem fő szét,
- ha a gyümölcs önmagában nem elég édes, egy csipet steviával édesíthető.
Mire jó a chutney, ha már van otthon?
Remekül lehet bele mártogatni pl. párolt brokkolit, falafelt, vagy más zöldségfasírtot. Ahogy a Facebook-oldalamon említettem, a hétvégén kirándulni voltunk. Ebédre ilyen eper csatnit csomagoltam sok-sok lencsefalafellel (recept hamarosan): összcsaládi elégedettséggel fogyasztottuk el a Paprika-patak partján.
Eper chia chutney / csatni - cukormentes
Hozzávalók
- 400 g eper
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 2 kk. rózsabors mozsárban összetörve
- 1/4 kk. frissen őrölt fekete bors
- 1 kk. himalájai só
- 2 kk. frissen reszelt gyömbér
- 1 lime kb. 100g egészben
- 50 g chia mag
- késhegynyi stevia ízlés szerint - ha az eper nem elég édes
Elkészítés
- Tisztítsd meg és felezd el az eperszemeket. A lime héját vágd le és kockázd fel a gyümölcsöt. Tedd ezeket aprítógépbe és pár pulzálással aprítsd darabosra.
- Tedd egy kis lábosba a gyümölcsöket az összes fűszerrel. Önts hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje az eperdarabokat.
- Közepes hőfokon kezdd el melegíteni. Amikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a chia magot. Kóstold meg, és ízlésed szerint igazíts a fűszerezésen, vagy édesíst még egy késhegynyi stevia porral.
- Töltsd előzőleg sterilizált befőttes üvegekbe vagy csatos üvegben tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnapra a chia magoktól szép zselés és sűrű lesz.
Megjegyzések
Tápérték információ
Marjann mondta
Szia Nóri!
Meg tudnád mondani nekem, hogy a kis üveg az kb hány dlt jelent?
Másik kérdésem, hogy meddig állhat ez így el? (már most gyűjtöm a karácsonyi ajándék-ötleteket)
Köszi!
M
Mindenmentes Nóri mondta
Hű, de koránkelő valaki…! Kb. 3 dl-s lehet ez a kis befőttesüveg. Szerintem ha forralod pár percig, és steril üvegben pár percre tetőre állítod, akkor évekig is. 🙂 Lekvárokat is így szoktam eltenni, minimális xilittel, szóval nem az, hanem a hő tartósít… Én örülnék ilyennek ajándékba. 🙂
Marjann mondta
Köszönöm szépen a választ! Ennek hatására ma megvettem életem első chia magját. Már csak azt kell megvárnom, hogy jó árban legyen az eper. Meg a befőttes üveg 🙂
Huszárné Erzsébet mondta
Nagyon tetszik, szívesen megcsinálom. Többféle gyümölcsünk terem, szívesen venném, ha megírná, mivel tudom a lekvárokat sűríteni, hogy ne kelljen kifőzni a vitaminokat és elálló is legyen. Most vettem befőzőautomatát.
Köszönöm, ha válaszolna
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Erzsébet,
én lekvárokat kb. 10g /100g tiszta gyümölcs xilittel szoktam édesíteni, ha a gyümölcs megkívánja, de van, hogy azzal sem. Agar-agar port vagy almapektint lehet bele tenni sűrítőnek, hogy ne kelljen sokáig főzni. Úgyis a hő tartósít: steril üvegben cukor, édesítőszer és tartósítószer nélkül is elállnak a befőttek, lekvárok évekig.
F. Judit mondta
Szia Nóri, nagyon kellemes a recept, de nem értem, hogy miért kell főzni, ha azonnali fogyasztásra szánod? Én nyersen készítettem, nagyon korrekt úgy is.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
igazad van: az összes eper chia dzsem recept, amivel találkoztam, főzte, ennyi. Egyébként ha már így alakult, a felét eltettem… 🙂
Marjann mondta
Most készült el a tripla-adag, összesen 5 üveg lett tele (3,8 dl-ek). Remélem kibírja Karácsonyig és remélem ízleni fog a családnak 🙂
Tóth Rudolfné mondta
Kedves Nóri! A xilit helyett eritrit is megfelel? Tartósítószer nélkül elállnak?
Köszönöm a választ.
Tóth Rudolfné mondta
Kedves Nóri! Az „Eper chutney chiával” stb. és befőtteknél is édesítőként ajánlott xilit helyettesíthető eritrittel? Tartósítószer nélkül is eltarthatók?
Mindenmentes Nóri mondta
Így van. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, és igen. Persze a cukormentes lekvároknál különösen kell figyelni a sterilitásra, mivel csak ez „tartja el”, nem a tömény cukoroldat.
Gitta mondta
Szia,nálad a kk.az mekkora,hány ml?
Mindenmentes Nóri mondta
Elvileg 5 ml a kiskanál, de szerintem inkább 4 ml. 🙂