2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Hogyan jutott eszembe szezám tejet készíteni? Egyrészt néhányan megjegyeztétek, hogy az igazán finom növényi tejek alapanyagai sajnos elég drágák (kesudió, mandula), másrészt sok aggódó kérdést kapok a kalciumbevitellel kapcsolatban: a tejmentes étrend miatt, várandósság és szoptatás kapcsán meg pláne.
Elővettem a kalciumbevitel tej nélkül témában korábban született bejegyzésem, amiből kiderült, hogy a szezámmag igen gazdag kalciumban, ráadásul viszonylag olcsó is! Persze első gondolatra furcsának tűnt az ötlet, mert a szezámmagot még mindig főleg sós ízekkel párosítom gondolatban, bár ezek a tahinis (szezámkrémes) csokigolyók sokat segítettek kitörni ebből a skatulyából…
Így behajítottam egy mérőpohár szezámmagot a villanykancsómba, és az eredmény nem csak engem lepett meg! Az élményt a tahinihez tudnám hasonlítani: eleinte kicsit fanyar, nem is tudod, hogy ízlik-e, aztán megkóstolod még egy kicsit… és még egy kicsit… és még egy kicsit… Na szóval értitek. 😉
A férjem szerint ez a tej lett „a legfinomabb lötty, amit eddig ezzel a ketyerével készítettél”. Bizony, mindketten egyetértünk abban, hogy itatja magát, ugyanis ez volt az első tej, amit nem csak kávéhoz, hanem magában is megittam egy-egy pohárral. Mióta felfedeztem, még a kesus-vaníliás csoda is háttérbe szorult.
Édesítéshez most rendhagyó módon agavé szirupot használtam. Ahogy az édesítőszeres bejegyzésemben is írtam, az agavé szirup nagyrészt fruktózt tartalmaz, így lassú felszívódású szénhidrát, de nagy mennyiségben nem ajánlom. Az egész adag tejbe tettem két evőkanállal, nem annyira az édessége, mint inkább az íze miatt: mézes íze jól kiegészíti a szezámot.
Szezám tej – kalciumbomba?
Ahogy a kalciumos bejegyzésemben is írtam, a szezámmag kalcium tartalmának nagy része a héjában van, így a hántolatlan szezámmag lenne a tuti alapanyag. Hogy a hántolással a kalcium tartalom mekkora része veszik el, arról találtam adatot 60-95% között… Ki tudja. Mindenesetre, ha hántolatlan szezámmaggal készül, akkor a recept szerint kb. 60mg Ca /100ml lesz a szezám tej kalcium tartalma. Összehasonlításul (bár számomra már kissé bizarr a tehéntejet összehasonlítási alapnak tekinteni): a tehéntej kalcium tartalma kb. 100mg Ca/100ml.
Hol lehet hántolatlan szezámmagot kapni?
Én ezt találtam a Bioszigetnél. Ritkán írok márkákról, de most megemlítem, hogy úgy tűnik, a Biorganik gluténmentes üzemben kezdi csomagolni az egyébként gluténmentes termékeket: legutóbb tőlük vettem hajdinát, és a csomagoláson már ez az info szerepelt.
És ha már konkrét márkák és beszerzési helyek említésénél tartunk: sokan kérdeztétek, hogy konkrétan melyik hozzávalót használom xy recepthez és honnan rendelem? Nos, innentől erre is kész válaszokat találtok az oldalamon: a Hozzávalók fülön felsoroltam az összes alapanyagot, amit a Bioszigettől rendelni szoktam. Hozzám már jó ideje nem jön másik boltból a futár. 🙂

Szezám tej
Hozzávalók
- 1 mérőpohár kb. 70g szezámmag (hántolatlan, lásd feljebb)
- 1/2 mérőpohár vagy 2 ek. jázmin rizs kb. 20g
- 1/2 kk. himalájai só
- 2 ek. agavé szirup
Elkészítés
- Az agavé szirup kivételével valamennyi hozzávalót tedd a növényi tejkészítő automatába, töltsd fel vízzel a MAX jelzésig, és indítsd el a ganonatej/száraz programot.
- Szűrés után keverd bele az agavé szirupot is a kész szezám tejbe.
Ódejó! Lehet, ezt kipróbálom! Én egy csomó sós ételbe szoktam tejet tenni és időnként vágynék valami nem túl édesre is (én főzelékbe is szeretem, meg tésztaszószokhoz a tejféleségeket).
Kedves Nóri,
ha nincs Vegital készülékem, akkor hogyan tudnám elkészíteni a szezámtejet?
Üdv.:
Ildi
Szia,
szerintem áztasd, turmixold szűrd, mint anno a mandulatejet készítettem. A rizst viszont főzni kellene, vagy használj több szezámmagot. Szerintem nyers tejnek 100g szezámot vennék 1L vízhez, mert egy átlag turmix nem darálja le annyira… hacsak nem Vitamixed van. 🙂
Szia Nóri!
Nekem a kalcium és növényi tej témakörben a máktej jutott most eszembe. Nemrég kóstoltam frissen, melegen, és isteni finom volt! Mint egy jó mákos guba!
Szuper jó hír a szakácskönyv! :))
Szia,
Lesz máktej is, már itt a mák. 🙂 Nem is írom le le az összes tejet, ami megfordul a konyhámban, mert nem győzném szusszal… 🙂
Szia! 🙂
Most találtam rá a honlapodra egy PCOS beteg barátnőmön keresztül és nagyon nagyon nagyon tetszik!
Nekem is van Vegital készülékem és holnap már ki is fogom próbálni a szezámtejet, nagyon kíváncsi vagyok rá..:-D
Boldogság. 🙂
Kedves Nóri! Nagyon tetszik a blogod!
Jó ideje én is itthon készítem a magtejeket egy másik fajta gép segítségével, ma ki fogom próbálni a szezám-kesu változatot! A kérdésem az lenne, hogy a szűrleményt felhasználtad valamire? A kesu, mandula, kókuszreszelék maradekából általában muffint sütök, bár eddig azok sem sikerültek tökéletesre… Köszi! Zsu
Szia Zsu,
Örülök, hogy rám találtál! 🙂
Nem, a szűrleménnyel egyelőre nem tudok mit kezdeni… Anno a házi mandulatejem maradékából sütöttem répás kuglófot, készítettem tavaszi zöld kencét, meg paradicsomosat is, de mostanában már nincs türelmem tenni-venni, menedzselni ezt is.
Nagyon köszönöm, kipróbálom!!!
Szia Nóri.
Nekem a szezámos tej ízlett a legkevésbé..kissé keserűnek érzem, lehet kevés édesítőt tettem bele, és dupla annyi szezámmagot.. mondjuk kávéval elmegy,, de nem lesz a kedvencem.
Ma a máktej van soron, nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz..
Szia,
a dupla adag szezám nekem is sok volt, kipróbáltam. 🙂 A recept szerint készítve nálam azóta is mindennapos…
Szia!
Megkérdezhetem, hogy hogyan számolod ki a kalória, szénhidráttartalmat?
Köszi: Laura
Szia Nóri, van jelentősége annak, hogy jázmin rizst használsz a recepthez? Elkészíthető más fajta rizzsel is?
Köszi, Andi
Szia,
Azért jázmin, mert az szép fehér… 🙂 A gép teljesen szétszedi, így mindegy, milyen rizs.
szia, ez a masina szűri is az elkészült italt, vagy ezzel külön kell vacakolni?
Köszi
Szia,
Külön kell vacakolni: van hozzá egy szűrős kancsó (itt láthatod), és azzal kell leszűrni. Azért annyira nem macerás, mint a textilpelenka (régen azt használtam), elég gyorsan átfolyik és a szűrő mosogatógépben mosható.
köszi! Asszem, akkor maradok a méz szűrős verziónál 🙂
Mézszűrő…! Ma is tanultam valamit. 🙂 ((Azért még annyi a margóra, hogy ez a ketyere sokkal jobban szétkapja a magokat, mint a sima áztatás/főzés+turmix.))
🙂 🙂 Ne tudd meg, mennyit kutakodtam a neten, mire rátaláltam :)) diódarálóval szoktam áztatás előtt ledarálni a cuccost, és így is finom 🙂
amúgy az miért fontos, hogy a szezámmag hántolatlan legyen?
A héjában van a kalcium nagyobb része, ami ugye a hántolatlanban már nincs benne…
ja, értem,köszi, akkor „cask” ennyi, tehát akkor ha véletlenül most csak hántolatlant kapok, azzal is ki tudom próbálni.
Így van. Az íze is kb. ugyanolyan. 🙂
Szia Nóri, végre elkészítettem, és azt hiszem, hogy igazad volt az ízével kapcsolatosan. Először olyan…háááát érdekes, aztán ahogy kóstolgattam, úgy lett egyre szimpatikusabb. És bár sajnos elfogyott a rizs szirupom, xilitet a „hűvös íze” miatt nem mertem beletenni, jobb híján 1 kanál nádcukor került bele. (Mivel a ch érték pillanatnyilag nem létkérdés, így kipróbálásra jó lesz címszóval) Legközelebbre azért beszerzem a szirupot, mert egész más lehet az íze 🙂 Ja, és mivel még nincs Vegital-om, (de hamarosan lesz 🙂 ezért a jó kis „Bosch csodával” készült, amilyennel Te is dolgoztál korábban. Nem szűrtem le, mert úgy tűnik, nagyon is szépen turmixolta.
Köszönet a receptért! 🙂
Van egy adag nem túl friss szezámmagom otthon. Vagyis lassacskán csak volt. Mióta Nálad láttam, azóta már többször készítettem szezámtejet. 🙂 Bár én 1 AP kókuszreszeléket teszek bele. A kávémba annyira jól illik. Érzem a szezámmag ízét, de valahogy mégse olyan feltűnő. Következik most már egy kamrafeltöltés, úgyhogy jó fajta szezámmagot fogok beszerezni. 🙂
Nekem ez a legkedvencebb szezámmagom.
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!