2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez az első és mai napig az egyetlen receptem, amit csak a kislányom miatt gondoltam ki, amolyan babás receptnek indult. Még tavaly nyár végén hoztam össze ezt a cukkinis tócsni receptet (a mifelénk kötelező fokhagymával), és egyik este a barátainkkal akkora siker lett mártogatósként egy kis fokhagymás kesutejföllel, hogy dupláznom kellett az adagot, hogy mindenkinek jusson! 🙂
Tavaly ősszel már nem lett volna szívem cukkinis receptet megosztani, de szombaton 250 Ft/kg áron vettem a cukkinit, így szerintem ennek is eljött az ideje! 🙂
Cukkinis tócsni gluténmentesen, tojás nélkül
A tojásmentes, vegán palacsinta és lepény-félékkel szinte mindig az a gondom, hogy nyersnek, átsületlennek tűnik a közepük. Ezt elkerülendő, muszáj volt beletennem egy kevés keményítőt. Sokat szöszöltem ezzel a lisztkeverékkel, hogy tényleg csak annyi keményítő legyen benne, amennyi kell, és bármilyen zöldséggel összekeverve finom, ropogós szélű lepénykék süljenek belőle!
Lisztkeverék BLW-s zöldséglepényekhez
Ezek a lepénykék voltak az első falatok, amit a leánykám nemcsak kóstolgatott, hanem valami értékelhető mennyiségben el is pusztított. Persze én tudom, hogy ehhez nagyban hozzájárult az a gerezd fokhagyma, amit beletettem. 🙂 Olyannyira szerette őket, hogy a szülinapi „torta” rétegei is ilyen lepénykékből készültek, és avokádókrémmel töltöttem meg, itt mutattam róla egy fotót.
Ennek a receptnek a lisztkeverékét előre elkészítettem nagyobb tételben, így esténként csak összeaprítottam az aktuális zöldséggel egy babának való kis adagot, és már süthettem is. Arra kell figyelni, hogy a különböző zöldségek nedvességtartalma más és más, így kis vizet kell adni hozzá vagy még egy kis lisztet. Cukkinivel kimértem pontosan, így legyen ez a viszonyítási alap.
Hogy miért nem lett több babás receptem? A kislányunkat mindig az érdekelte igazán, amit mi ettünk, itt írtam erről bővebben.
Cukkinis tócsni (gluténmentes, vegán recept) +lisztkeverék zöldséges lepényekhez
Hozzávalók
- 450 g cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk. só
- 100 g barna rizsliszt
- 150 g hajdina liszt hajdinát őrlök kávédarálóban
- 50 g kukorica keményítő
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés
- A cukkinit mosd meg és vágd le a két végét, a héja maradhat. Tisztítsd meg a fokhagyma gerezdeket, és tedd a cukkinivel, sóval aprítógépbe. Néhány pulzálással aprítsd össze.
- A liszteket is mérd az aprítógépbe, és keverd addig, amíg sűrűbb palacsinta tészta állagú masszát kapsz.
- Forrósíts fel egy kókuszolajjal kikent serpenyőt, és evőkanálnyi adagokból süss lepénykéket. Akkor fordítsd meg őket, amikor a tetejük kezd megszilárdulni, kb. 2-3 perc.
Helga mondta
Kedves Nóri! Az előre elkészíthető lisztkeverék arányait megírnád? Köszönöm! H
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, úgy szoktam készíteni, ahogy a receptben írtam. A picimnek egy vacsira elég volt 3-4 lepény (sok is), így a receptben leírt adag lisztet több alkalommal használtam el.
Helga mondta
Köszönöm! 🙂 H
Aurore mondta
Tojással szeretném elkészíteni a tócsnit keményítő helyett. Mennyit tegyek bele kb.?
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem 1 elég. Szoktam csak hajdinaliszttel is, úgy kicsit nedves marad a közepe.
Viki mondta
Kedves Nóri! Köszönet a receptért! Patiszonnal készítettem el és megette mindhárom gyermekem! Soha nem lennének hajlandóak patiszont enni 🙂 (persze nem árultam el, h a palacsintába tettem) Odavoltak érte! Tuti sokszor el fogom még készíteni 🙂
Anikó mondta
Szia Nóri!
Elfogyott a kukorica keményítőm. Szerinted tápiókával is jó lenne?
Ez lesz a második adag, tényleg isteni, az egész család oda volt érte:)
Köszi a receptet!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem igen.
Anikó mondta
Köszi:)
Anita mondta
Kedves Nóri!
1-2 hónapja találtam rá a blogodra, amibe azonnal beleszerettem! 🙂 A recept könyvem is már megvan. Tegnap készítettem el először ezt a receptet, aminek nagy sikere volt a Férjemnél. 🙂 Ő is vegetáriánus 10 éve, csak nehezebb tud leszokni a sajtról, tejtermékekről, tojásról.
Azt hiszem ez a blog fog tud segíteni a leszokásban. Nemrégiben kezdtem el a vegán életmódhoz vezető utat. 🙂
Köszönöm ezt a remek oldalt! Gratulálok!
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon örülök! Köszönöm, hogy megírtad. 🙂
Kata mondta
Szia Nori! Köszönjük a receptet. Ma Nori-Mindenmentes hetvege volt es a cukkinis eteleid dominaltak. A korabban mar kiprobalt Brownie receptedet is elövettem.
Illetve a töltött padlizsant es a cukkinis tocsnit is elkeszitettem. A 2 före a 4-adagos etelek azonnal eltüntek a tanyerrol.
A ferjem szerint a Debrecenben kapphato tocsnit a recepted maga mögött hagyja. Raadasul ö sütötte ki a tocsnikat. Szepen es gyorsan kisültek.
A töltött padlizsan kicsit idöigenyesebb volt, de megerte. Nagyon dekorativ es izletes lett. Ezt is dicserte a parom, hogy latszik mennyire atgondolt, megkompnalt a recept remek füszerezessel.
Köszönjük!!
Arwen*** mondta
Hajdinalisztet nem tudok ma sajnos venni, szerinted csicseriborsóliszttel is működhet?Hajdinám van itthon, de pörkölt. Az nem tudom, jó-e. Köszönöm: Viki
Mindenmentes Nóri mondta
Pörkölt hajdina nem, csicseri liszt igen. Remélem, megoldódott. 🙂
Timi mondta
Szia Nóri 🙂
Adsz még ötletet esetleg , milyen más zöldségekkel finom ez a recept ? Nagyon szeretem a cukkinit , de annyit ettem nyáron , h lassan bezöldülök én is 🙂 köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Nekem céklával is ízlett, meg répával is… A család csak cukkinivel pusztította. 🙂
Vadnai Anita mondta
Ez nagyon szuper recept! Hálás vagyok, hogy felraktad, írtó finom! Nekem 19 db lett, de szerintem csak azért, mert eléggé ki is nyújtottam, némelyik inkább egy fél palacsintáta hasonlít…
Őszintén szólva kíváncsi voltam édesen milyen, így csipkelekvárral kipróbáltam (a tésztába két cukkinit, egy negyed padlizsánt, egy fél uvorkát tettem, plusz amarántlisztet, rizsliaztet, szódabikarbónát, 3 ev.k utifű maghéjt, kevés puffasztott amarántot is, meg kevés sót tettem), az amaránt furcsább íze miatt kicsit érdekes volt bár, de igazán finom volt, tápláló és remek vitamin és ásványi anyag forrás. 🙂 😉
Megjegyzem, a csipkelekvárban van cukor, de akinek nincs baja a cukorral, szerintem belefér egy kevés reggelinej vagy kora ebédnek.
Radovicsné Jakab Katalin mondta
Szia!
Én sajna rizst vagy hajdinát sem ehetek, kölesliszttel helyettesíthetem őket? Tojás/keményítő helyett szerinted lenmagliszt/zabpehelyliszt vagy útifűmaghéj mehet bele?
Köszönöm előre is!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
hát így már másik receptről beszélünk. 🙂 A köles önmagában szerintem kevés lehet, tennék még mellé mondjuk gesztenyelisztet, az segít összetartani. Útifűmaghéj inkább, a többitől nedves maradhat a lepény, és a keményítő hiányától már amúgy is az lesz.
Eszter mondta
Nóri kedves!! Hogy csinálsz ilyen gyönyörű kerek lepénykéket? Az enyémek tépettek szaggatottak.. van vmi spéci formád ehhez?
Mindenmentes Nóri mondta
Á dehogy, kanállal… kicsit szétteregetem, de a kép is becsapós, mert a szép oldalukat pakoltam a kamera felé, nyilván… :))
Varga Fatime mondta
Szi!Plusz folyadék nem kell hozzá?
Mindenmentes Nóri mondta
A cukkini elég lédús, ezért nem. Ha más zöldséggel, vagy öreg cukkinivel sütöd, akkor kellhet.