A gluténmentes tészta körkép 2. részének azt a címet is adhattam volna, hogy „sobaszemle” (ejtsd: ‘szobaszemle’). Ahogy arról az első részben írtam, óriási tészta rajongó vagyok, így nagy örömmel eszméltem rá, hogy mióta lemondtam arról, hogy valaha gluténmentes, IR-barát tésztát kapok a boltokban, mennyi mindennel bővült a piac…
A sok lehetőséget nem tudtam volna egy bejegyzésben bemutatni, ezért a tészták alakja szerint csoportosítottam. 🙂 Az előző bejegyzésben olvashattatok az orsó/fussili formájúakról, ide pedig összeszedek mindent, ami hosszúúú… 🙂 A szélesmetélten és a spagettin kívül ilyen a japán soba (‘szoba’) tészta is. Az előzőekben leírt tésztákból is kapható szélesmetélt és spagetti alakú is, ezekről az előző tesztben olvashattok, és most is bekerültek a bejegyzés végén lévő összesítő táblázatba. Most pedig a sobáról fogok mesélni.
Mi az a soba és miért ilyen érdekes?
A soba egy hagyományos japán tésztaétel: csak hajdinalisztből és vízből készül. A hajdinában található fehérjének is van kis „gluténszerű” tulajdonsága abból a szempontból, hogy mechanikai hatásra (gyúrás) aktiválódik, és összetartja a dolgokat. Így van az, hogy a hagyományos soba csupán hajdinalisztből és vízből, rengeteg kézi munkával készül: gyúrják, gyúrják, gyúrják, a végén nagyon vékonyra nyújtják és kifejezetten erre a célra készült késsel vékonyra szeletelik. Igazi művészet (mint Japánban minden).
Annak idején volt szerencsénk a férjemmel Japánba látogatni (vagyis ő ott dolgozott és nekem volt szerencsém hozzá ellátogatni 🙂 ). Ez még bármiféle diéta előtt történt, amikor megengedhettem magamnak, hogy megegyek dolgokat, amikről fogalmam sem volt, hogy mik. 😀 Így történt, hogy ettünk többféle egytálételt is, ami tésztából, alapléből, és mindenféle feltétekből áll (tojás, sült hús, zöldségek, tengeri herkentyűk). Ezeket kétféle tésztával lehetett kapni: udon (búzalisztből) és soba (hajdinás). Megállapítottuk, hogy a soba „kicsit fura ízű, valami más gabonából készül, maradunk inkább az udonnál”… Ha annak idején tudtam volna, amit ma tudok… 😉
Gluténmentes soba tészta – a szent grál…
Mikor kiderült, hogy gluténmentesen kell tartanom az IR diétát, eszembe jutott, hogy a soba tészta milyen prímán passzolna az étrendembe. Ráadásul a japán út után évekig „honvágyunk” volt a japán konyha után, így végtelen lelkesedéssel vettem a nyakamba a várost, hogy igazi soba tésztát találjak. Egyszerű és nagyszerű megoldásnak tűnt olyan ételhez fordulni, ami „magától” illik a gluténmentes IR étrendbe. Nagyot koppantam, amikor a nagy nehezen felkutatott ázsiai tésztákról sorban kiderült, hogy 8-10-20% búzaliszttel készülnek… 🙁 És akkor a gluténmentes üzemre még nem is gondoltam…
Gyúrtam egyszer házilag is, de nem sikerült túl jól. Lemondtam a dologról. Az elmúlt hetekben jött a fordulat: rátaláltam a King Soba márkájú tészták széles választékára. Négyféle (!) gluténmentes, bio soba tészta készül barna rizs-, köles/barna rizs-, hajdina- és fekete rizs lisztekből, plusz van még ízesített (gyömbéres, wakamés, édesburgonyás) változat is. Világos, hogy hagyományos értelemben csak a hajdinás „az igazi”, de nagyon örültem a választéknak. És a színeknek… 😉
Ahogy minden zöldség finom
Ez a bejegyzés elsősorban a tésztáról szól, és nem arról, ami rajta van, de nem tudom nem megosztani azt az egyszerű „receptet”, amivel mindenféle zöldség pillanatok alatt letehetetlenül finom lesz… Kevés kókuszzsíron arany színűre pirítok 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát, rádobom a zöldségeket (brokkolit, apróra reszelt káposztát, illetve a képeken répát ás céklát), picit pirítom, átforgatom, 2-3 percet lefedem, majd meglocsolom egy kis pirított szezám olajjal és kevés tamari szójaszósszal. Krónikus zöldséget-nem-evők is úgy villázzák a répát, mintha az életük múlna rajta. 😉
Szuper soba tészták
Ez a tészta teszt kevesebb izgalmat tartogatott, mint az előző: mindegyik szuper minőségű darab, mondjuk legyen is, ha már közel aranyárban mérik… Hajszálvékonyak, mégsem törnek, egy kicsit sem: úgy lobognak a vízben, mint az „igazi” tészták. Leszűrve sem ragadnak vagy törnek. Számomra az volt a legmeglepőbb, hogy nem a hajdinás lett a kedvencem, sőt. 🙂
Jó hír, hogy a fekete rizses kivételével mindegyik tésztának nagyon alacsony a szénhidrát-tartalma a műfajhoz képest (65g CH / 100g). A zacskóban a tészták 3 csinos kis kötegben vannak, és a 65g CH/100g tésztákból így egy köteg éppen 49g CH, egy ebéd. Pillanatok alatt: 5-6 perc főzéssel elkészülnek.
Barnarizs soba
Bár a neve barna, ennek a színe volt a legvilágosabb a tészták közül. Az íze teljesen semleges, mellékíz mentes.
Barnarizs-köles soba
A kölesliszt csak ici-picit érezhető a tészta ízén: a színében látszik egy kicsit, illetve a főzővíz is habzott egy kicsit, mint az Éden kölestésztáinál, de sokkal kevésbé, nem kellett félnem, hogy kifut.
Hajdina soba
A meglepetés az volt, hogy éppen ez, „az igazi” soba nem ízlett igazán egyikünknek sem. Pedig egyébként szeretem a hajdinát: süteményeket, palacsintát sütök a lisztjével, köretnek is használom, és valahogy mégsem. Ezzel persze még nem akarok senki elrettenteni a kóstolástól: egyéni ízlés kérdése.
Fekete rizs soba
És végül, de nem utolsó sorban az aktuális kedvencem. Mert hát FEKETE tészta, milyen jól néz már ki… Ennyi. Sajnos pont ennek a szénhidrát-tartalma a legmagasabb a soba tészták közül (76g CH /100g), mégis tuti biztos, hogy ezzel fogok majd valami tartalmas soba tál receptet készíteni, mert olyan jól mutat. 🙂
Foglaljuk össze
Az összehasonlítás kedvéért a táblázatba bekerültek az előző bejegyzésben bemutatott tészták szélesmetélt/spagetti változatai is. A táblázatban szereplő valamennyi tészta gluténmentes, gluténmentes üzemben készül és IR diétában is fogyasztható.
CH (g/100g) | Ár (Ft/kg, 2016.10.) | Hol kapható? | |
---|---|---|---|
King Soba barnarizs tészta | 64 | 4936 | itt |
King Soba köles-barnarizs tészta | 65 | 4936 | itt |
King Soba hajdina tészta | 64 | 5404 | itt |
King Soba feketerizs tészta | 76 | 5404 | itt |
Pasta D'Oro szélesmetélt | 79 | 938 | Itt |
Pasta D'Oro spagetti | 79 | 938 | itt |
Éden köles szélesmetélt | 66 | 2935 | itt |
Éden quinoa szélesmetélt | 62 | 4745 | itt |
Ami engem illet, olasz ízvilágú tésztaételekhez továbbra is maradok a köles/quinoa/kukorica fussilinél, de alig várom, hogy visszakerüljenek a családi étlapra a forró, laktató misos, leveses tálak. 🙂
Csiszár Mária mondta
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a sok tudományt :). Én a Hunorganic kft. mindenmentes Naturbit MIMEN tésztáit használom, melyek csicseriborsólisztből készülnek tápióka keményítővel.
Mindenmentes Nóri mondta
Hallottam róluk, de a 40% tápióka keményítő miatt nem jók IR diétában.
Judit mondta
A Healthy Gourmet lenes száraztésztái 29 Ch-t tartalmaznak csak, szóval ha valaki IR-esként is értékelhető mennyiséget akár enni tésztából, akkor ezt ajánlom.
Alexandra mondta
Kedves Nóri!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a tészták vegánok is? Ha nem, van olyan ami ezeken felül vegán is pluszban? Ráírva egyikre sincs (amiket néztem) , de az összetevők alapján azt gondolnám, hogy igen…
Köszönöm a válaszod!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
úgy emlékszem, hogy az Éden tésztákon van valamilyen V-s szimbólum, de most pont nincs itthon, hogy pontosan megnézzem. Az összetevők alapján mindnek annak kell lennie.
Kristóf Róbert mondta
Mi a véleményed az ‘üvegtésztákról? A mungo-babosat, a canna lisztből készültet és a konjak liszteset próbáltam ki. Nagy kedvencünk a az első kettő, nekem ízlik a harmadik is.
Andrási Nóra mondta
Elég feldolgozott dolgok, mivel keményítőből készülnek. Ezzel együtt alkalomszerűen mi is esszük, szeretjük. 🙂
Kiss Ágnes mondta
A Pasta d’Oro tészta összetevők alapján kukoricaliszt és víz, ha jó látom. Ez IR barát?
Köszönöm ha válaszolsz.
Andrási Nóra mondta
Nem igazán, mert a kukorica liszt magas GI… Inkább a hajdina tészták jók.