2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a gluténmentes és tejmentes kapros túrós lepény a múltkori sült túrótortám sikerén felbuzdulva készült: annyira megtetszett ez a könnyű kölestúrós töltelék, hogy valami sósat is sütni akartam belőle. Túrós is, sós is, csak kapros lehet! 🙂 A férjem sokaszor ugrat, hogy annyira odavagyok ezért a zöld fűszerért, hogy „túl sokat” használok belőle. Nem értem, hogy lehet túl sok… 😀
Imádom a sarki zöldségesünket. Kb. január első két hetétől eltekintve, mindig lehet náluk friss zöld kaprot kapni. Nem tudom, hogy csinálják…
Kapros túrós lepény vagy pite?
Kóstoltam már ilyen és olyan néven is. A „nagy változás” előtt talán valamilyen vásári sütödében ettem ilyesmit utoljára. Nagyon szerettem a kapros túrós tésztát és a rétest is, de az abszolút kedvenc mindig a juhtúrós kapros tészta volt… Hagyományosan forró nyári napokon kötelező étel, kovászos uborkával. Jövőre talán ezt is újra előveszem.
Csicserilétől is habos a kölestúró
Ahhoz, hogy a kölestúró igazán habos legyen, két dolog szükséges: az egyik a keményre felvert csicserilé. A blogoszférában sok helyen olvastam, hogy ha borkősavval verjük fel a csicserilevet, akkor keményebb lesz. Most a befőző szezonban találtam én is borkősavat a boltokban, így kipróbáltam, hogy milyen, és tényleg keményebbnek tűnt a hab, mint amikor almaecetet használtam!
Ha nem akarsz konzerv csicseriborsót használni, az is jó, ha egészben vásárolt csicseriborsót beáztatsz egy éjszakára, leöntöd a levét, majd friss sós vízben puhára főzöd, és ezt a levet használod fel. Kis útmutató a mennyiséghez: kb. 2 ujjnyi víz legyen a csicseriborsó felett, amikor elkezded főzni, és addig főzd, amíg a lé éppen csak elfedi a csicseriborsó szemeket.
A kölestúró töltelék könnyedebb, habosabb lesz, ha a kölest nem csak megpároljuk, hanem krémesebbre főzzük, így viszont gyorsabb lesz a szénhidrátok felszívódása, ezért IR-ben ezt a receptet inkább uzsonnára ajánlom.
Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- a tésztához:
- 40 g hajdina liszt
- 80 g köles liszt
- 25 g tápiókakeményítő
- 1/2 kk. só
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 20 g kókuszzsír
- 60 g víz
- a "túrós" töltelékhez:
- 150 g köles
- 75 g csicseri konzerv lé*
- egy csipet borkősav**
- 1 kk. só
- 1/2 citrom leve
- 1/2 csokor kapor finomra vágva
Elkészítés
- A tészta szilárd hozzávalóit keverd össze egy tálban: lisztté őrölt köles- és hajdina, tápiókakeményítő, só, szódabikarbóna. A közepébe készített kráterbe öntsd bele a kókuszzsírt és a vizet: a vizet érdemes kicsit meglangyosítani, ha a kókuszzsír szilárd (24 fok alatt), hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
- Gyúrd össze alaposan és béleld ki vele egy sütőforma alját: én 18x27 centis sütőformát használtam.
- A töltelékhez öblítsd le majd sós vízben tedd főni a kölest. Főzés közben pótold rajta a elfőtt vizet, amíg kezd krémesen puha lenni, de ne főzd teljesen kásásra.
- Közben a borkősavval pár perc alatt verd jó keményre a csicserilevet, és óvatosan forgasd bele a még jó meleg kölesbe a finomra vágott kaporral és a citromlével együtt.
- Simítsd a tölteléket a tészta alapra, majd süsd a süteményt 160 fokon, alul-felül sütéssel 20-25 percig.
Megjegyzések
**Borkősav helyett 1/2kk. almaecet vagy pár csepp citromlé is jó lesz.
Tápérték információ
Elkészítetted a receptet? Kérlek, értékeld egy hozzászólással (a csillagokkal), és ha van kedved, fotózd le és oszd meg velem Facebookon vagy Instagramon: @mindenmentes! Köszönöm. 🙂
Neked mi a kedvenc sós túrós recepted?
Anna mondta
kedves Nóri! a csicseriborsolevet sokszor latom a receptekben es meg szeretnem kerdezni hogy mivel lehet helyettesiteni? pl sima viz is jo lehet? köszönöm a segiteged:)
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a csicseriborsó lé elég egyedi dolog, tojásfehérje szerepét tölti be: ragaszt és fel is verhető. Mással nem helyettesíthető (max. tojásfehérjével…)
Gabor mondta
Szia Nóri,
szuper ez a recept! 🙂 Már többször megcsináltam.
Viszont most tűnt fel, hogy a töltelék hozzávalóiban írsz egy fél citrom levét, de a leírásban nincs benne, hogy mit kell vele tenni.
Meg írnád, hogy az mikor kerül bele?
Előre is köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Hoppá, a kölessel kellene összekeverni még a csicserihab előtt. Javítom, köszi, hogy szóltál!
Favola mondta
Mekkora szeletnek 109 a kcal tartalma? Azaz hány szeletre vágtad az egészet?
Mindenmentes Nóri mondta
12 szeletre vágtam, ez szerepel a receptben is – mindig feltüntetem az adagot, mire számolok.