2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ahogy beköszöntenek az első igazán hűvös őszi napok, garantáltan megfordul az ember fejében, hogy de jó lenne a nap végén egy tál forró, sűrű levest kanalazni. A gyorsan és egyszerűen jegyében krémleves főzésére adtam a fejem, pedig korábban sokáig idegenkedtem a műfajtól: mindjárt kiderül, hogy miért. Többféle levest is kóstoltunk az elmúlt hetekben, mindenféle színpompás őszi zöldséggel (sütőtök, cékla), de nekem ez lett a személyes kedvencem.
Mindig hadilábon állok a levesfőzéssel… Említettem ezt már többször is. Főzök reggelit, ebédet, vacsorát, kenyeret sütök, mindig akad néhány kísérleti recept is, jobb napokon sütök még valami tízórai félét is, és akkor főzzek még levest is… Hát valahogy ritkán jön össze.
Krémleves IR-ben?
Már egy éve, hogy növényi tejkészítő kütyüvel főzöm a kedvenc kesu-, szezám– és legújabb kedvencem, a köleses pörkölt mandulatejet. Bár kezdettől fogva tudtam, hogy krémlevesek főzésére is alkalmas, valahogy nem gondoltam rá, hogy ezt kis használjam. A hozzávalók összeturmixolásának gondolatától azonnal felvillant előttem a vörös lámpa: gyors szénhidrátok! A turmixolás maga olyan konyhai eljárás, ami gyorsan felszívódóvá teszi az ételek szénhidrát tartalmát. Idővel rájöttem, hogy talán kicsit túlizgultam a kérdést, hiszen ebédre, uzsonnára és vacsorára is megengedhető valamennyi gyors felszívódású szénhidrát még a 160 grammos IR diétában is. (Persze gyors alatt nem vattacukrot értek. 🙂 )
Megszerettem ezeket a leveseket, mert mindig az az érzésem, hogy nem eszünk elég zöldséget, és van az úgy, hogy meginni egyszerűbb… (Igen, persze, a nyers zöldségfogyasztásunkat is jó lenne még erősíteni: apró léptek…)
A legszuperebb az egészben, hogy csak behajítom a nagy kockákra vágott zöldségeket, fűszereket a tejfőzőbe, feltöltöm vízzel a jelzésig, megnyomom a gombot és részemről ennyi: kb. 40 perc múlva elkészül a leves.
Zellerkrémleves
Az élelmiszerek között egyetlen dolog van, amire a férjem allergiás, és én nem: a zeller. Így aztán kb. 10 évig nem ettem én sem, mire egy barátnőm rávilágított, hogy azért legalább néha beiktathatnám, mert mint megtudtam, egyébként szeretem… 🙂 (Így készült ez a sült zelleres egytálétel is, ami ezen a télen is sláger lesz, már látom.)
Én is meglepődtem, hogy a több kipróbált zöldségkrémlevesből éppen ez a zelleres lett a kedvencem, de már kb. ötödik alkalommal készítettem el, most is éppen kortyolok egy bögrével… úgyhogy muszáj volt megosztanom.
Ami pedig a növényi tejkészítő masinákat illeti: az elmúlt hetekben megújult a választék. Több készülék (köztük az általam használt modell is) már nem elérhető, de érkezett egy sor újabb csoda új funkciókkal, több színben, ezek október 31-ig bevezető áron kaphatóak. Bővebben itt tudsz róluk olvasni.
Zellerkrémleves almával, dióval (tejmentes, gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 1 közepes zellergumó 400g egészben
- 2 kicsi alma 200g egészben
- 1 marék dió kb. 50g
- 2 kk. só
Elkészítés
- Hámozd le a zeller héját, és vágd nagyobb kockákra. Az almákat nem szükséges meghámozni, elég, ha kivágod a magházukat és elnegyedeled őket.
- Tedd valamennyi hozzávalót a tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig (1,3L) és indítsd el a gabonatej száraz magokból/krémleves programot. (Más programmal is működik, ezzel lesz a legkrémesebb.)
- Tejfőző híján turmixgéppel is elkészítheted: főzd össze valamennyi hozzávalót, és turmixold össze alaposan a levest.
Mari Anna mondta
Kedves Nóri!
Megcsináltam, és nekem nagyon ízlik… férjemnek kevésbé…de ízlés dolga. Nagyon meglepődtem, hogy olyan volt kicsit az állaga, mintha tejjel besűrítettem volna. Csak egy valami nem volt tiszta a recepttel kapcsolatban: A marék diót a turmixolás előtt bele kell tenni, főzni a többi hozzávalóval, vagy azt csak a díszítés miatt írtad?
M.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ízlések és pofonok… Nálunk is így. 🙂 A diót is belefőztem, igen. A díszítéshez tettem félre. 😉
Viki mondta
Szia Nori,
Nagyon tetszik ez a kremleves, ugyanezt a kombinaciot (zeller, alma,dio) en csak siman felkockazva, salatakent szoktam enni nyersen.
Ha nekem nincs ilyen novenyi tej keszito gepem, akkor csak siman megfozod a hozzavalokat majd osszeturmizolod oket kremlevesse?
Elore is koszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, turmixolnám.
Csibi Cecilia mondta
Szia,szuper az oldal ,gratula es koszonjuk.
A tejkeszitorol kerdeznem hogy kulon kell leszurni a tejet vagy benne van a szuro is?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a tejeket szűrni kell, a készülékhez tartozik egy szűrőkancsó. Ezen az oldalon láthatod is az egyik fotón. Pár perc alatt átmegy. A levest nem szűrtem.