2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A klasszikus receptek újraalkotása mindenmentes verzióban általában kevésbé inspirál, mint hogy valami újat találja ki a számomra is elérhető alapanyagokból, de van az úgy, hogy valamit nagyon megkívánok és muszáj tenni valamit… 🙂
Nálunk a székelykáposzta hagyományosan az év végi repertoár része, olyannyira, hogy éveken át a karácsonyi menüre is felkerült. Igazából egy rendkívül egyszerű dologról van szó, aminek a sikere egyetlen apróságon áll vagy bukik, erre majd visszatérek a receptnél. 🙂
Székelykáposzta hús nélkül?
Lassan a végéhez közeledik az első húsmentes évem. Fontolgatom, hogy írok erről a témáról bővebben is egy bejegyzést a következő év elején. Nálam már hosszú-hosszú évek óta törvényszerű volt, hogy tavasszal elemi erővel kívántam meg mindent, ami zöld és friss, és az is, hogy az első őszi fagyok beköszöntével ugyanezzel a lendülettel vetettem rá magam mindenre, ami zsíros és forró. Tavaly ősszel, amikor ez a fázis kimaradt a menetrendből, éreztem, hogy ez a húsmentes dolog most komoly lehet.
Azért az a székelykáposzta hiányzott… Sok receptet bújtam át a hús helyettesítés ügyében, de legtöbbször szója vagy valami más helyettesítő dolog volt a válasz – ezek nekem nem tetszettek. Az íz- és illatélmény visszaadása tekintetében nekem a legjobban a vörösborosan pirított gomba vált be eddig (van is egy ilyen pástétom recept a könyvemben). Az állaga persze gombás és nem porhanyós, de hát varázsló nem vagyok… 🙂
A jó székelykáposzta titka
Tényleg banálisan egyszerű. A káposztát és a pörköltet – legyen szó vegán vagy nem vegán receptről, külön edényben kell elkészíteni: megfőzni a pörköltet és megpirítani a káposztát (nem csak betenni a félkész pörkölt mellé!), és csak akkor összekeverni, amikor igazából már majdnem kész, rottyantani egyet rajta, és kész. Ha túl korán keverjük össze az egészet, akkor az ízek nem megpirulnak, hanem összefőnek, és elveszik az étel zamata… Hát ennyi. 🙂
Persze az is sokat segít, ha igazán jó minőségű savanyított káposztából készül, de erről külön fejezetet tudnék írni… A fűszerezés is a gyengém, de az érlelés módja nagyon nem mindegy… Ha a piacon „szép fehér” káposztát láttok, nyugodtan hagyjátok is ott! A saját levében, csak só hozzáadásával, megfelelő ideig érlelt káposzta nem fehér, hanem világos sárgás, és nem roppanós, hanem összeesős, puha szálakból áll… Pár évvel ezelőtt még apukámmal nekiálltunk s.k. savanyítani, mert a káposzta minősége a karácsonyi menühöz kritikus pont. 🙂
És akkor itt a recept is:
Vegán székelykáposzta
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 ek. olívaolaj
- 500 g barna csiperke
- 1 vöröshagyma
- 1,5 kk. őrölt paprika
- 3 ek. olívaolaj
- 100 ml száraz vörösbor
- 3 ek. tamari szósz*
- 1,5 kk. só
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- pár csepp folyékony füst**
- egy kis csombor ágacska
- kesutejföl a tálaláshoz***
Elkészítés
- A savanyított káposztát öblítsd át egy kicsit, majd kezd el pirítani az olívaolajon, közepes fokozaton. Szép lassan elfő a leve, és picit megpirulnak a szálak, akkor jó. Ha a fűszerezése gyenge volt, itt még segíthetsz rajta egy kis sóval, borssal, csomborral, babérlevéllel.
- Kockázd apróra a vöröshagymát. Öblítsd le a gombafejeket, majd vágd őket 1,5-2 centis kockákra.
- Közben egy másik edényben forrósíts egy kis olívaolajat, és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már üveges, mehet rá a piros paprika: keverd össze a tűzről lehúzva, és dobd rá a gombát. Magasabb hőfokon pirítsd egy kicsit a gomba kockákat, és ha már kezdenek barnulni, részletekben öntsd alá a vörösbort, majd várd meg, hogy elfőjön. A végén mehet bele a tamari szósz, só, csombor, folyékony füst is. Hagyj rajta egy kis "szaftot", ne főzd le teljesen a levét.
- Keverd össze a káposztát a gombával, forrald össze még egyszer, és kész.
- Tálald kesutejföllel.
Megjegyzések
**Szintén nem létkérdés, ráadásul elég nehezen beszerezhető: régen füstölt sót használtam, most folyékony füsttel teszem füstössé az ételeket (a férjem hozta az USA-ból, így nem tudok beszerzési forrást mondani).
***Tejfölt készíthetsz napraforgó magból is, ha a kesut nem eheted. Ezt nem számoltam bele az értékekbe.
Farkasné Skaliczki Évi mondta
Szia Nóri!
Meg tudnád írni, hogy hol veszed a savanyú káposztát? Ha jól tudom a nagy zuglói piacra jársz, de én ott már annyi helyet próbáltam, és mind borzasztó tartósítószer ízű volt, teljesen elvesztettem az érdeklődésemet. Emiatt évek óta nem ettem egy jó káposztás ételt.
Köszönöm Évi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
jót fogsz nevetni… az Aldiban lehet kapni (bezacskózva) savanyított káposztát… Hőkezelt, így már nincsenek benne jótékony bacik, de legalább finom, és szép sárga… 🙂 Ez is abból készült.
Zsuzsa mondta
Ajánlom a „Kiflinél” megrendelhető Darnyik féle savanyú káposztát.
Tökéletes.
Marjann mondta
A Culinarisban láttam folyékony füstöt.
https://culinaris.hu/item/colgin-pekanos-folyekony-fust-118ml
Mindenmentes Nóri mondta
Hát ez mókás… a férjem pont ilyet hozott! 🙂
Panyik-Tóth Istvánné mondta
Itt is lehet venni folyékony füstöt és füstölt paprikát is!
https://azsiabolt.hu/kereses/foly%C3%A9kony+f%C3%BCst
Horváth Kriszta mondta
Sziasztok,
én ezt a típust használom, nem drága és nagyon füstös 🙂
Boglárka mondta
Folyékony füstöt én böllérboltban vettem. Életemben először jártam ilyen helyen és rájöttem, hogy nekem is van itt keresnivalóm: a pirospaprika igen szép szokott lenni és még folyékony füst is van. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Eszembe nem jutott volna… 🙂
Szűcs Eszter mondta
Sziasztok!
A Sashalmi piacon az Ókopiac résznél rögtön a bejáratnál Józsi isteni, saját savanyúkáposztát árul. Mi csak tőle veszünk, ha a Nagymama nem tesz el. Jó szívvel ajánlom.
Mindenmentes Nóri mondta
Nagy köszönet! Kipróbáljuk. 🙂
Klári mondta
Kedves Nóri!
Pár napja bukkantam a blogodra és máris kipróbáltam 3 receptedet is. Vegán székelykáposzta, füszeres panírban sütött karfiol szilva chatnival. Mindegyik isteni lett, meg is rendeltem nyomban a könyvedet! Köszi a recepteket!
Krisztina mondta
Szia Nóri!
A te recepted alapján csináltam most a gombás székelykáposztát, és sokkal finomabb lett így, mint ahogyan eddig csináltam! Köszi!! 🙂
(Sok helyen lehet kapni füstölt őrölt pirospaprikát, az is isteni dolog;) )
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ízlett! Épp most tervezek füstölt paprikát beszerezni.. 🙂
Panyik-Tóth Istvánné mondta
Én magam készítem a savanyú káposztát, de teszek hozzá tormát is, így nem puha a káposzta és sokáig eláll. A nagymamámtól tanultam. (Megy bele só, egész köménymag, -fekete-bors, kevés birsalma, paprika és torma a kertből.)
Andi mondta
Szia, ha magamnak fermentalom a káposztát és nem használok zsiradékot akkor tènésíthető is, ugye? Köszi! 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia,
só nélkül nem fogod tudni fermentálni, de az olajat nyugodtan hagyd ki.